Από τη Χριστίνα Ζάχου,

O pastry chef της εκπομπής Το Πρω1νό, Δημήτρης Μακρυνιώτης, δίνει στο People τη συνταγή του για ροξάκια, ένα πεντανόστιμο σιροπιαστό γλυκό για εορταστικό τραπέζι.

Υλικά

Για το μείγμα

330 γραμμ. αλεύρι

10 γραμμ. ξερή μαγιά

1 αυγό μέτριο

1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Ξύσμα από 1 πορτοκαλί

Μια πρέζα αλάτι

100 ml γάλα

140 ml λάδι

1 κ.σ. κακάο

2 κ.σ. άχνη ζάχαρη

1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών

100 γραμμ. χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς

Για το σιρόπι

350 γραμμ. κρυσταλλική ζάχαρη

450 ml νερό

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

Για το σιρόπι: Τοποθετούμε σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά μέχρι να πάρουν μια βράση.

Για τα ροξάκια: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα, που το έχουμε ζεστάνει ελαφρώς (το πολύ σε 35 βαθμούς Κελσίου), τη μαγιά, μια πρέζα ζάχαρη και 2 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθούν καλά. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη σκεπασμένο για 10 λεπτά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το λάδι, το αυγό, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκάλι. Με το γάντζο του μίξερ τα ανακατεύουμε προσθέτοντας σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει ένα σφιχτό ζυμαράκι.

Αφαιρούμε όλο το ζυμάρι από το μίξερ. Παίρνουμε από αυτό το 1/3 και το επανατοποθετούμε προσθέτοντας το κακάο, την άχνη, τους ξηρούς καρπούς, 2 κ.σ. γάλα και ανακατεύουμε με το γάντζο μέχρι να γίνει ζυμαράκι. Παίρνουμε το λευκό ζυμάρι και το ανοίγουμε σε ένα ορθογώνιο λεπτό φύλλο, έπειτα παίρνουμε το σοκολατένιο ζυμάρι και το κάνουμε κύλινδρο ακριβώς στο ίδιο μήκος με το λευκό. Τοποθετούμε το σοκολατένιο κύλινδρο στην άκρη του λευκού φύλλου κατά μήκος και τα τυλίγουμε μαζί ώστε να έχουμε λευκό ζυμάρι απέξω και μαύρο στο κέντρο. Κόβουμε το ρόλο μας σε κυλινδράκια των 2 εκατοστών περίπου και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου. Αφού κρυώσουν, τα σιροπιάζουμε με καυτό σιρόπι.