Ξεχωριστές φέτος με τη συμμετοχή και ξένων μαθητών οι παραστάσεις του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος “Αρχαία Μεσσήνη 2018”
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την Τρίτη το πρωί, η έναρξη του 7ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος «Αρχαία Μεσσήνη 2018», το οποίο για πρώτη χρονιά φέτος, θα φιλοξενηθεί στο θέατρο του πανέμορφου και σημαντικότατου αρχαιολογικού χώρου, σε μια προσπάθεια του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, να… ανοίξουν οι χώροι αυτοί, για την πολιτιστική προβολή.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Φέτος, θα λάβουν μέρος 10 σχολεία, δύο εκ των οποίων είναι από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Ισπανία και την Αγγλία, ενώ θα συμμετάσχει και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών που εδρεύει στο Ναύπλιο. «Ο χρόνος πέρασε πολύ γρήγορα από τη στιγμή που έπεσε η αυλαία του 6ου Φεστιβάλ του οποίου η επιτυχία ήταν εντυπωσιακή και εμείς είχαμε όλο τον καιρό και τη διάθεση από πέρυσι μέχρι φέτος, αφού γίναμε σοφότεροι, να γίνουμε και καλύτεροι ώστε το 7ο Φεστιβάλ στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, να μείνει στο μυαλό και την καρδιά μας και να καταστίσουμε και τα επόμενα, απαραίτητα, τόσο στους συμμετέχοντες, όσο και στους θεατές», δήλωσε ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ο οποίος αναφέρθηκε και στα απαραίτητα… συστατικά για την επιτυχία του έργου της Αυτοδιοίκησης, αλλά και του δημάρχου. «Υπάρχουν δύο πολύ βασικά και ουσιαστικά στοιχεία με προϋποθέσεις το χρόνο και το χώρο. Ο χρόνος σε κάνει σοφότερο και σου δίνει τη δυνατότητα βελτίωσης και σκληρής δουλειάς και ο χώρος, είναι το σημείο όπου αναδεικνύονται οι δράσεις, ο πολιτισμός, η ιστορία, ενημέρωση και η ψυχαγωγία», ανέφερε ο δήμαρχος που στάθηκε και στον πανέμορφο χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου Καρτερολίου, στον οποίο και παραχωρήθηκε η συνέντευξη Τύπου, ο οποίος θα εξυπηρετεί τις πολιτιστικές και όχι μόνο, ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και θα εγκαινιαστεί σύντομα από τον Μεσσήνιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα για τη χρηματοδότησή του, όπως και για το Φεστιβάλ που πλησιάζει.
Η ΜΕΣΣΗΝΗ «ΠΟΝΤΑΡΕΙ» ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΝΕΟ ΧΩΡΟ ΣΤΟ ΚΑΡΤΕΡΟΛΙ
«Δώσαμε μάχη να τελειώσουμε αυτό το χώρο και η υπέρβαση, δεν ήταν ότι τον αποπερατώσαμε, αλλά ότι προσπαθήσαμε στο Δήμο Μεσσήνης –και νομίζω τα καταφέραμε- να υπάρχει ένας χώρος για δράσεις και πολλαπλή θεματολογία, ώστε οι εκδηλώσεις να καταστούν βιωματικές και αυτοί που συμμετέχουν να μην βιάζονται να φύγουν, αλλά να έχουν ευχάριστη διάθεση για να μείνουν περισσότερο. Το στοίχημά μου, είναι ο χώρος αυτός να λειτουργεί κυρίως για τη νέα γενιά και να μείνει παρακαταθήκη και στις επόμενες», δήλωσε ο δήμαρχος με τον προϊστάμενο του Τμήματος Προϊστορικών του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων και Έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Σταμάτη Φριτζήλα να στέκεται στη σπουδαιότητα του θεσμού, ειδικά για τους νέους ανθρώπους.
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΦΕΤΟΣ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ, ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
«Είναι ένα Φεστιβάλ που συνδιοργανώνει ο Δήμος με την Εφορία Αρχαιοτήτων, καθώς για μια ακόμη χρονιά, στηρίζουμε το θεσμό που μας θυμίζει τα μεγάλα και αξεπέραστα έργα των Ελλήνων Τραγικών και θα χαρούμε ιδιαίτερα να δούμε νέο κόσμο, να παρακολουθεί νέους ανθρώπους, να ανεβαίνουν στη σκηνή», δήλωσε ο κ. Φριτζήλας, κάνοντας λόγο για έναν πολύ σημαντικό θεσμό. «Ο θεσμός αυτός, που έχει αναβιώσει τα τελευταία, πιστεύουμε ότι είναι παράλληλος με τους αθλητικούς αγώνες των αρχαίων Ελλήνων και χαιρόμαστε ιδιαίτερα να βλέπουμε νέους από όλον τον κόσμο να παρακολουθούν αρχαία τραγωδία και κωμωδία. Φέτος θα ανέβουν έργα του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του Αριστοφάνη και πρέπει να επισημάνουμε πως έχουν περάσει σχεδόν 2.500 χρόνια, από τότε που ο Θέσπις, τον 534 πΧ δίδαξε για πρώτη φορά αρχαία τραγωδία, στα Μεγάλα Διονύσια στην Αθήνα. Είναι άξιο θαυμασμού πόσοι άνθρωποι στον κόσμο βλέπουν και διαβάζουν αρχαία τραγωδία, κάτι που φαίνεται και από τις συμμετοχές που υπάρχουν κάθε χρόνο», τόνισε ο Σταμάτης Φριτζήλας με την αντιδήμαρχο Μεσσήνης Γωγώ Παναγοπούλου, η οποία μιλώντας για το χώρο, τον χαρακτήρισε πολύ όμορφο και λειτουργικό, στάθηκε στη διοργάνωση, αλλά και τις προσπάθειες του Δήμου.
Η ΜΕΣΣΗΝΗ ΜΕ ΤΑ… ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!
«Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος, παρότι στη ζωή και στην Αυτοδιοίκηση, ο χρόνος και ο χώρος, δεν είναι πάντα σύμμαχοι, εμείς προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε κάθε δευτερόλεπτο του χρόνου και κάθε εκατοστό του μέτρου, για να επιτύχουμε, όλα τα διακυβεύματα εκείνα που έχουμε θέσει. Το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, είναι ένα πολυπολιτιστικό σημείο αναφοράς, για την παγκόσμια νεολαία και έχω πει πάρα πολλές φορές, ότι τη Μεσσήνη, δεν πρέπει να τη βλέπουμε κοντόφθαλμα. Πρέπει να τη βλέπουμε με τα μάτια της Ευρώπης. Οι δηλώσεις συμμετοχής για τις παραστάσεις μέχρι σήμερα, ανέρχονται στις 8.000 νέους ανθρώπους, ενώ η παρουσία 10 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, εκ των οποίων δύο είναι από την Ισπανία και τη Βρετανία δεν είναι πρόσκληση ή πρόκληση για ’μας, αλλά απαίτηση της κοινωνίας ώστε όλοι μαζί, να προσπαθήσουμε και να κάνουμε στην πράξη, κάτι καλύτερο. Στη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες εκδηλώσεις ώστε οι συμμετέχοντες, να μην ακούσουν μόνο και να φύγουν σοφότεροι, αλλά αυτήν τη… σοφία τους, να την καταθέσουν για να μας βοηθήσουν με την ειλικρινή τους κριτική, κι έτσι, να κάνουμε όλοι μαζί, πράξη το καλύτερο. Θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφερθώ ως ελάχιστη τιμή στον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, ο οποίος δεν είναι ταυτισμένος μόνο με τις εκδηλώσεις και τα δρώμενα της Αρχαίας Μεσσήνης, αλλά είναι εκείνος, ο δικός μας άνθρωπος πλέον, που μας φωτίζει ώστε το μονοπάτι του πολιτισμού για τη Μεσσήνη, πολύ σύντομα να γίνει λεωφόρος», δήλωσε η κα Παναγοπούλου, η οποία ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Αλέξη Χαρίτση, τους υπηρεσιακούς παράγοντες, την οργανωτική επιτροπή και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Από την πλευρά του, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος, το Φεστιβάλ, θα φιλοξενηθεί στο μεγάλο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, αναφέρθηκε ο φιλόλογος του Λυκείου Μεσσήνης, Νίκος Φουσιάνης. «Για πρώτη φορά φέτος, μετά από 7 χρόνια, κάναμε πράξη την αρχική πρόθεση του Δήμου, οι παραστάσεις να δίνονται στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, χάρη στον Πέτρο Θέμελη, ο οποίος τεκμηρίωσε ότι εδώ, γίνονταν και Διονύσια, αφού η προηγούμενη αναφορά που είχαμε ήταν μόνο από τον Παυσανία, λόγω του όρους Εύα. Στο Διεθνές Φεστιβάλ, εκτός από Ισπανούς και Άγγλους, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από το Ναύπλιο, κι έτσι ο θεσμός «ανοίγει» και στα ιδρύματα πέραν των σχολικών μονάδων», τόνισε ο κ. Φουσιάνης, που στάθηκε και σε μια πολύ σημαντική ημερίδα που θα γίνει από το Δήμο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. «Ο καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, Ανδρέας Μαρκαντωνάτος, θα παρουσιάσει σε ειδική ημερίδα στη Μεσσήνη, την αξία του Αρχαίου Αττικού Δράματος και τη σχέση του με τη Δημοκρατία, όπου θα συμμετάσχει και ο κ. Θέμελης που θα μιλήσει για την επανάχρηση των θεάτρων για την προβολή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Άλλωστε το 2018 έχει κηρυχθεί έτος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικά η Ελλάδα με τα 190 αρχαία θέατρα προσδιορίζει τα πολιτιστικά σύνορα του ελληνισμού», σημείωσε καταληκτικά ο καθηγητής και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
- Τρίτη 17 Απριλίου 10 π.μ.
Τελετή έναρξης και οι Βάκχες του Ευριπίδη από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου - Τετάρτη 18 Απριλίου στις 10 π.μ. Βάκχες, Ευριπίδη από το Λύκειο Μεσσήνης
- Πέμπτη 19 Απριλίου στις 10:30 π.μ. Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, από το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνας
- Παρασκευή 20 Απριλίου στις 10 π.μ. Επτά επί Θήβας του Αισχύλου, από το 7ο Γυμνάσιο και το 4ο Λύκειο Κέρκυρας
- Δευτέρα 23 Απριλίου στις 10 π.μ. Las Bacantes Euripides (Βάκχες, Ευριπίδη) La Nave Argo – Alumni of Colegio Inmaculada Jesuitas de Alicante (Κολλέγιο Αποφοίτων Αλικάντε, Ισπανία) και
- Στις 8 το βράδυ η εκδήλωσε με θέμα «Αρχαίο δράμα, χώροι θέασης και δημοκρατία», με τον Π. Θέμελη και τον Α. Μαρκαντωνάτο, στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης
- Τρίτη 24Απριλίου στις 10 π.μ. The Trojan Women, Euripides (Τρωάδες, Ευριπίδη), Royal Academy of Dramatic Art (R.A.D.A.)
- Τετάρτη 25 Απριλίου στις 9:30 π.μ. Όρνιθες του Αριστοφάνη, από το Γυμνάσιο Καλλιθέας Θεσσαλονίκης στην Αρχαία Μεσσήνη και
- στις 11:45 The Trojan Women, Euripides (Τρωάδες, Ευριπίδη), Royal Academy of Dramatic Art (R.A.D.A.) στο ΑμφιΘέατρο του πάρκου Μεσσήνης
- Πέμπτη 26 Απριλίου 10 π.μ. Ελένη του Ευριπίδη, από το Γυμνάσιο – Λύκειο Βροντάδου και τέλος, την
- Παρασκευή 27 Απριλίου 10:00 π.μ. Βάτραχοι του Αριστοφάνη, από το Γυμνάσιο Γαζίου Ηρακλείου Κρήτης και στις
- 11:15 η τελετή λήξης του 7ου Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης.