Ιστορική η χθεσινή ημέρα για την Ιερά Μονή Βελανιδιάς – Λειτούργησε πάλι μετά τους φονικούς σεισμούς του 1986

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ: ΜΕΓΑΛΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ιστορική, χαρακτηρίζεται για ολόκληρη τη Μεσσηνία η χθεσινή ημέρα, οπότε και τελέστηκαν τα εγκαίνια στην Ιερά Μονή Βελανιδιάς, η οποία είχε σταματήσει να λειτουργεί, από το 1986 μετά τον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της Καλαμάτας, οδηγώντας στο θάνατο πολλούς ανθρώπους και καταπλακώνοντας στο σημείο αυτό, δύο καλόγριες και μια επισκέπτρια, οι οποίες επίσης, κατέληξαν.

Τα έργα, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και πλήθος πιστών, μαζί με εκπροσώπους φορέων, παρευρέθησαν χθες το πρωί, στην λαμπρή τελετή, της οποίας προέστη ο ποιμενάρχης του νομού. Ο κ. Χρυσόστομος, συγκινημένος, ευχαρίστησε ιδιαίτερα, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για την ένταξη του έργου της αποκατάστασης του κτηριακού συγκροτήματος της Μονής, καθώς επίσης και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, την θεματική αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και την πρώην γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τη συμβολή τους. «Είναι μια ημέρα ιστορική για την μονή της Βελανιδιάς εδώ στην πόλη της Καλαμάτας.

Όταν πριν 11 χρόνια ήρθα για πρώτη φορά εδώ στο μοναστήρι, την ημέρα της Μ. Τρίτης, είδα ότι βρισκόταν σε μια ημιτελή κατάσταση μετά τους σεισμούς του 1986 και παρακάλεσα την Παναγία να μας δώσει μια λύση, ώστε το μοναστήρι αυτό να ξαναγίνει όπως αρμόζει στην ιστορία του, σε αυτόν εδώ τον τόπο. Το 2012 ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο Μεσσήνιος, φίλος και αδερφός, ο Αντώνης Σαμαράς, ενέταξε την ανοικοδόμηση και την αποπεράτωση του μοναστηριού αυτού, σε πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού, με τη μελέτη να ξεπερνάει το 1 εκατ. ευρώ, όπου για τα χρόνια εκείνα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με την παρουσία και τον έλεγχο της Τρόικας, το να εξευρεθούν χρήματα για να αποπερατωθεί ένα μοναστήρι, ήταν ή ακουγόταν ίσως, πολυτέλεια. Ο άνθρωπος αυτός όμως, επειδή αγαπά τον τόπο του, επειδή πιστεύει στην εκκλησία και δεν θεωρεί ότι τα μνημεία πολιτισμού, έχουν να κάνουν μόνο με το παρελθόν, αλλά νοηματοδοτούν το παρόν και το μέλλον, έκανε οποιεσδήποτε ενέργειες έπρεπε, τόσο αυτό, όσο και εκείνο στο Βουλκάνο, να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα», ανέφερε ο μητροπολίτης, που χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος από ιερείς της Μητροπόλεως. Προ της Απολύσεως ο μητροπολίτης τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού και στη συνέχεια προέβη στα αποκαλυπτήρια της κτητορικής πλάκας του Μοναστηριού. Παρόντες επίσης, ήταν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Περικλής Μαντάς, ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλοι φορείς. Τέλος, ο μητροπολίτης συνεχάρη και ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Επιτροπής Διοίκησης και Διαχείρισης της Μονής, αρχιμανδρίτη Χριστόφορο Νταμάτη για την άοκνη προσφορά του στο Μοναστήρι και  εξέφρασε την επιθυμία και την ευχή του, γρήγορα η Ιερά Μονή να επανδρωθεί με αδελφότητα.

 

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ