Η… ιστορία της Καλαμάτας μέσα από ένα βιβλίο για τα γλυπτά ταφικά της μνημεία!

ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου της πόλης, η παρουσίαση του δωδέκατου βιβλίου των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Αρχείων Νομού Μεσσηνίας, «Τα γλυπτά μνημεία του Κοιμητηρίου Καλαμάτας αφηγούνται την ιστορία τους 1870 – 1940», το οποίο επιμελήθηκε η προϊσταμένη τους, Αναστασία Μηλίτση – Νίκα.

Στις 180 σελίδες του βιβλίου, που εκδόθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας κατόπιν ομόφωνης Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και διατίθεται στη συμβολική τιμή των 10 ευρώ στο ΚΕΠ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά με τρόπο ολοκληρωμένο, το Κοιμητήριο της πόλης.

«Ο Δήμος Καλαμάτας έχει στην ευθύνη του 40 Κοιμητήρια και μεριμνά συνεχώς ώστε να βρίσκονται σε καλό επίπεδο, έχοντας στο επίκεντρο το Κεντρικό Κοιμητήριο Καλαμάτας, διότι η φροντίδα για τους κεκοιμημένους δείχνει το επίπεδο του πολιτισμού μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, επισημαίνοντας πως η συμβολική τιμή, θα επιτρέψει την επανέκδοση και άλλων πονημάτων των ΓΑΚ, όπως αυτό για την εγκατάσταση των Μικρασιατών στην Καλαμάτα.

Ξεχωριστές, ήταν οι αναφορές του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, ο οποίος μιλώντας για «Το κίνημα του Νεοκλασικισμού», ανέδειξε τις αφετηριακές καταβολές της μορφολογίας των μνημείων του Κοιμητηρίου Καλαμάτας, οι οποίες ανάγονται στη Δύση. Από την πλευρά της, η συγγραφέας του βιβλίου Αναστασία Μηλίτση – Νίκα, αναφερόμενη στο «Κοιμητήριο Καλαμάτας τόπος συλλογικής μνήμης.

Τόπος των απόντων (1870-1940)», δεν έμεινε μόνο στα μνημεία, αλλά ερεύνησε και βρήκε τους ανθρώπους πίσω από αυτά, την καταγωγή τους, τις δραστηριότητές τους και τις κατοικίες τους, με την ομόλογό της από τη Λακωνία,  Πέπη Γαβαλά, η οποία έχει εντρυφήσει στο ζήτημα, καθώς κατέγραψε τα γλυπτά μνημεία του κοιμητηρίου της Ερμούπολης στη Σύρο, να αναδεικνύει τον πλούτο των μνημείων του Κοιμητηρίου Καλαμάτας. Ο γλύπτης και διευθυντής του Δημοτικού Εικαστικού Εργαστηρίου Καλαμάτας Παναγιώτης Λαμπρινίδης, αναφέρθηκε στους δημιουργούς των γλυπτών αυτών μνημείων, οι οποίοι κατά συντριπτική πλειονότητα ήταν Τηνιακοί μαρμαρογλύπτες, καθώς στην Καλαμάτα δεν υπήρχε σχετική παράδοση.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ