Έχουμε καταλήξει να τρώμε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και δυστυχώς το τίμημα το πληρώνει το σώμα μας. Μπορούμε να ρυθμίσουμε το βάρος μας, μειώνοντας την ώρα που περνάμε στο τραπέζι;

Σε ένα σκοτεινό δωμάτιο συνεδριάσεων στο Ινστιτούτο Salk Βιολογικών Μελετών στην πόλη La Jolla της Καλιφόρνια, ο καθηγητής Satchidananda Panda είναι στο επίκεντρο μίας ερευνητικής επανάστασης, η οποία στοχεύει στο να καταρρίψει όσα είναι γνωστά για συνηθισμένη δίαιτα.

Ο Panda χρησιμοποιεί χάρτες, τους οποίους προβάλλει σε μια μεγάλη οθόνη. Ένας έδειχνε τη διαβάθμιση της φωτορύπανσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο άλλος έδειχνε τα ποσοστά διαβήτη σε κάθε πολιτεία των Η.Π.Α. Τα διαγράμματα έχουν προσαρμοστεί για να ελέγχουν τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πληθυσμού στις μεγάλες πόλεις, ωστόσο το ένα είναι ο καθρέφτης του άλλου.

«Οπου υπάρχουν περισσότερα φώτα, υπάρχουν και περισσότερα κρούσματα διαβήτη» λέει ο Panda. Δεν είναι τα φώτα των ψυγείων που απεικονίζονται στον χάρτη, αλλά θα μπορούσαν να είναι αν λογαριάσεις τις επιδράσεις.

Ο Panda συνεχίζει: «Η υπόθεσή μου είναι ότι η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ μπορεί να είναι η αιτία αύξησης της πιθανότητας για διαβήτη. Κάποτε δεν γνωρίζαμε πώς να χρησιμοποιήσουμε τη φωτιά. Κατά τη διάρκεια της μέρας οι άνθρωποι θα κυνηγούσαν για να βρουν να φάνε κάτι, ενώ τη νύχτα έπρεπε να προστατευτούν από τα αρπακτικά. 200,000 χρόνια πριν μάθαμε πώς να ελέγχουμε τη φωτιά και πολλοί λίγοι μπορούσαν να χρησιμοποιούν τη φωτιά για να μείνουν ξύπνιοι και μετά το ηλιοβασίλεμα. Τα τελευταία 50 χρόνια είναι που μένουμε ξύπνιοι μετά τη δύση του ηλίου και τότε είναι που ξεκίνησαν τα προβλήματα αύξησης βάρους».

Διαβάστε τη συνέχεια στο InStyle.gr