Επίτιμος Δημότης Καλαμάτας σύντομα ο Ακαδημαϊκός Απόστολος Γεωργιάδης

Τον Καλαματιανό Ακαδημαϊκό, καθηγητή της Νομικής, Απόστολο Γεωργιάδη, αποφάσισε να ανακηρύξει Επίτιμο Δημότη Καλαμάτας, το Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα. Ο Απόστολος Γεωργιάδης, γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1935 και αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστήμιου Αθηνών με «άριστα», το 1952.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, στα Πανεπιστήμια Γοτίγγης, Κιέλου και Μονάχου. Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου, στην οποία δίδαξε μέχρι και το 1972, τον ανακήρυξε το 1962 διδάκτορα, το 1967 υφηγητή και το 1970 καθηγητή Αστικού Δικαίου, Πολιτικής Δικονομίας, Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου και Συγκριτικής των Δικαίων.

Στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών εξελέγη το 1970 υφηγητής, το 1973 έκτακτος και το 1976 τακτικός καθηγητής του Αστικού Δικαίου. Δίδαξε σ’ αυτήν, μέχρι το 2002, οπότε αποχώρησε ως ομότιμος καθηγητής. Το 2005 του απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου καθηγητή. Διετέλεσε διευθυντής του Α΄ Τομέα Αστικού Δικαίου (1985-1988) και πρόεδρος του Τμήματος Νομικής (1985-1989). Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο) και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης και συμμετείχε σε πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ έχει δώσει διαλέξεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος αλλά και της Γερμανίας συγκεκριμένα, στο Μόναχο, το Βερολίνο, το Κίελο, το Αμβούργο, το Μπόχουμ.

Είναι επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ίδρυσε την «Ένωση Αστικολόγων» όντας ο πρώτος πρόεδρός της το 1995 μέχρι και το 1999. Διετέλεσε γενικός διευθυντής Ανωτάτης Εκπαιδεύσεως του υπουργείου Παιδείας (1979-1981), διοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος (1989-1993), πρόεδρος και μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και μέλος ελληνικών και αλλοδαπών επιστημονικών οργανώσεων και εταιρειών, μεταξύ των οποίων της «Γερμανικής Ένωσης Καθηγητών Αστικού Δικαίου». Από το 2001 είναι διευθυντής του νομικού περιοδικού «Χρονικά Ιδιωτικού Δικαίου». Παράλληλα με τη διδασκαλία και την έρευνα άσκησε το δικηγορικό λειτούργημα και προσέφερε τις νομικές υπηρεσίες του ως δικηγόρος και νομικός σύμβουλος σε τράπεζες (Εθνική Τράπεζα), οργανισμούς (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Εκκλησία της Ελλάδος), στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και σε μεγάλες εταιρείες.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Έκδοση τιμητικών τόμων από μαθητές και συναδέλφους του υπό τους τίτλους: «Γενέθλιον Απόστολου Σ. Γεωργιάδη», 2 τόμοι, Αθήνα 2006 και “Festschrift für Apostolos Georgiades zum 70. Geburtstag”, Athen-München-Bern 2007. Επίσης, έχει δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και γερμανικά περιοδικά καθώς και σε τιμητικούς τόμους Ελλήνων και ξένων συναδέλφων του. Γραμματέας επί των Πρακτικών 2004-2008, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2000 και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών το 2011.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ