Εξωστρέφεια στην πράξη με νέο αγροτικό συνεργατισμό – Tην ανάδειξη των προϊόντων επιχειρεί ο Κατρούγκαλος

Καίριο πλήγμα στον κατακερματισμό του αγροτικού κλήρου, με τη δέσμευση –όσο και αν αυτό φαντάζει οξύμωρο- ότι δεν θα πληγεί ο μικρός παραγωγός, επιχειρεί να φέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Μεσσηνίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος δεν έμεινε μόνο στα λόγια, αλλά διοργάνωσε ήδη, μια πρώτη μεγάλη εκδήλωση, σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος έχει αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα, το Σάββατο, πραγματοποίησε ειδική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων και από τα υπουργεία Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνοντας λόγος για εξωστρέφεια στην πράξη. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα σχέδια δράσης για τη συνεργασία των συνεταιριστών και όλων των παραγωγών ελαιολάδου της Μεσσηνίας, καθώς επίσης και σχέδια για τη σύνδεσή τους με φορείς, όπως το ΤΕΙ Πελοποννήσου και ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας.

«Πρόκειται στην πραγματικότητα, για μια συνέχεια του ιδιαίτερα επιτυχημένου 10ου Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου της Πελοποννήσου. Εκεί, μιλήσαμε για εξωστρέφεια και την ανάγκη για πιο εξωστρεφές  παραγωγικό μοντέλο και ήρθε η ώρα, αυτήν, να την κάνουμε πράξη», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για επιτακτική πια, ανάγκη. «Κάλεσα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τη γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, να παρουσιάσουμε χρηματοδοτικά προγράμματα, που αποσκοπούν στο να προωθούσουν ένα νέου τύπου αγροτικό συνεργατισμό ώστε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα που έχουμε στην παραγωγή με τον πολύ κατακερματισμένο κλήρο, χωρίς όμως να ξεκληρίσουμε τους μικρούς αγρότες. Η προσπάθεια λοιπόν, θέλει να συγκεντρώσουμε την παραγωγή, να ανοίξουμε νέες αγορές και να πουλάμε το πολύ ποιοτικό προϊόν μας και ειδικότερα το εμβληματικό μας ελαιόλαδο και τις ελιές, σε καινούριες αγορές, τυποποιημένο και όχι χύμα όπως στο παρελθόν στην Ιταλία», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας πως μόνο έτσι μπορεί να είναι όσο ανταγωνιστικό του πρέπει, το «χρυσάφι» της Μεσσηνίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αναφέρθηκε και στο Παρατηρητήριο για το λάδι και την ελιά, την ιδέα για το οποίο είχε εκτενώς παρουσιάσει, πρόσφατα, η «ΦΩΝΗ».

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ