![](https://entermessinia.gr/wp-content/uploads/2018/04/2030-paidaki-geniko.jpg)
Δωρεάν μελέτες από τη δράση «Καλαμάτα 2030» για τα αυτονόητα στο Δήμο ώστε να γίνουν έργα
Hρθε για να… μείνει η δράση «Καλαμάτα 2030», τα μέλη της οποίας, αυτή τη στιγμή, μπορεί να μην προτίθενται να πολιτευτούν, ωστόσο είναι εδώ και συμβάλλουν όσο και όπως μπορούν στην καλυτέρευση των συνθηκών της καθημερινότητας των πολιτών. Λίγες ημέρες μετά την πρώτη τους συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρουσίασαν τους στόχους τους, επισκέφθηκαν το 7ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης και μερίμνησαν για κάτι που έπρεπε ήδη να έχει αντιμετωπίσει η οργανωμένη πολιτεία. Ο λόγος για το δικαίωμα πρόσβασης που πρέπει να έχουμε όλοι μας, πόσο μάλλον σε ένα σχολείο! Έτσι, ύστερα από πρωτοβουλία του δραστήριου Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, του διευθυντή και του διδακτικού προσωπικού, τα μέλη του «Καλαμάτα 2030», παρέδωσαν έναν πλήρη φάκελο μελετών, στον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ) και εκπρόσωπο του Δήμου Δημήτρη Βεργόπουλο, με την ελπίδα, όπως είπαν, το συντομότερο δυνατόν, να υλοποιηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις στο οίκημα. Πιο συγκεκριμένα, παραδόθηκαν αφιλοκερδώς και εθελοντικά οι μελέτες Αναβάθμισης Υποδομών από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Κώστα Μαστραγγελόπουλο, Ανελκυστήρα ΑμεΑ από την πολιτικό μηχανικό Αντωνία Παπαλάμπρου – Στεφάνου, Πυροπροστασίας από τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Ηλία Τσουμελέα και Προσβασιμότητας από την αρχιτέκτονα μηχανικό Αντωνία Κουζή και τον πολιτικό μηχανικό Βασίλη Παπαευσταθίου.
Η «ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ» ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΟΥ ΣΤΑΘΗΚΕ
ΑΦΟΡΜΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ… ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΣΤΟ 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ
Το 7ο Δημοτικό Σχολείο, το οποίο είναι και σχολείο ένταξης, δεν είναι προσβάσιμο σε Άτομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ), καθώς δεν έτυχε της αντιμετώπισης που του έπρεπε από τους αρμόδιους φορείς, παρά τις εκκλήσεις των γονιών των μαθητών του. Χαρακτηριστική άλλωστε, είναι η περίπτωση του μικρού Παναγιώτη, ενός από τους μαθητές του σχολείου, ο οποίος για να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα, έτσι όπως υποχρεούται το κράτος να κάνει για όλα τα παιδιά, έξι(!) ολόκληρα χρόνια, χρειαζόταν τη βοήθεια του μπαμπά του, ο οποίος τον μετέφερε αγκαλιά(!) στους χώρους του σχολείου, για να παρακολουθήσει τα ειδικά μαθήματα στους ορόφους του. Για έξι χρόνια, εξαρτιόταν… από τους ώμους των γονιών του σε ένα εχθρικό, εμποδιζόμενο περιβάλλον, όπως εύλογα το χαρακτήρισαν τα μέλη της δράσης «Καλαμάτα 2030», τα οποία, προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τον Παναγιώτη και όσα παιδιά τυχόν αντιμετωπίσουν αντίστοιχο πρόβλημα, με τη βοήθεια και του καλαματιανού αθλητή τένις με αμαξίδιο και μέλους, της κίνησης, Γιώργου Λαζαρίδη. Ο Γιώργος Λαζαρίδης, όπως κάνει ήδη, ανέλαβε το δύσκολο ρόλο της ευαισθητοποίησης των παιδιών, τα οποία προέτρεψε να απαιτήσουν ένα οικιστικό περιβάλλον που να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους και ίσες δυνατότητες, να φανταστούν και να δημιουργήσουν μια πλήρως προσβάσιμη πόλη.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
Ο πρωταθλητής μας Γιώργος Λαζαρίδης γνώρισε τα παιδιά του σχολείου και τον Παναγιώτη, του δώρισε την φανέλα της Εθνικής Ομάδας, και έπαιξε αγώνα επίδειξης τέννις με μικρούς μαθητές. Κυρίως, μίλησε παρέα με τον δικηγόρο Γιώργο Μακρή, εκ μέρους του Καλαμάτα 2030, στα παιδιά για την ανάγκη να ξεπερνούν όσα εμπόδια συναντούν μπροστά τους, για το ότι δεν υπάρχει “δεν γίνεται”, αλλά με δύναμη ψυχής και θέλησης, όλα γίνονται. «Ο αγώνας του Παναγιώτη και των γονιών του, που του χρόνου θα μετακομίσουν σ’ ένα γυμνάσιο επίσης, μη προσβάσιμο, σ’ ένα χώρο επίσης με προβλήματα μετακίνησης εμποδιζόμενων ατόμων, ας αποτελέσει πρότυπο έμπνευσης και αφορμή να αναβαθμιστούν σιγά – σιγά όλες οι κτηριακές υποδομές των σχολείων της πόλης μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η «Καλαμάτα 2030».