Δημόσιος υπάλληλος έκλεβε τον ΟΑΕΔ και έπαιζε τα χρήματα στο ΚΙΝΟ

Νέα στοιχεία στην υπόθεση της εξαφάνισης τεράστιου χρηματικού ποσού από τα ταμεία του ΟΑΕΔ στη Λάρισα φέρνει σήμερα στο φως η «Ε».

Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με φερόμενο ως “πρωταγωνιστή” τον προϊστάμενο του Λογιστηρίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας στη Λάρισα και την απώλεια των 8,4 εκατ. ευρώ περίπου από τα ταμεία του, η περίπτωση που συγκλόνισε τον Οργανισμό πανελληνίως έχει πάρει το τελικό σχήμα πριν εισαχθεί στις δικαστικές αίθουσες.

O προϊστάμενος φέρεται πως συνεργάστηκε με δύο μέλη της οικογένειάς του, αλλά και ιδιοκτήτρια πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στη Λάρισα με σκοπό να νομιμοποιήσουν τα έσοδα «από τη δραστηριότητά του». Ένα μεγάλο ποσοστό λοιπόν αυτού του ποσού κατηγορούνται πως «ξεπλύθηκε» με κερδισμένα δελτία από τυχερά παιχνίδια ΟΠΑΠ, που στο μεγαλύτερο μέρος τους ήταν ΚΙΝΟ ενώ σε συντριπτικό ποσοστό παίχθηκαν ή εξαργυρώθηκαν σε συγκεκριμένο Προποτζίδικο της πόλης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές της εφημερίδας, βάσει βουλεύματος του Συμβούλιο Εφετών παραπέμπονται ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έξι άτομα. Εκτός από τα προαναφερόμενα τέσσερα πρόσωπα, κατηγορούνται για αμέλεια και δύο στελέχη του ΟΑΕΔ.

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2015 από έλλειμμα ενός ποσού ύψους 85.000 ευρώ περίπου. Με αφορμή αυτό ήρθε «έφοδος» επιθεωρητών και εν συνεχεία αποκαλύφθηκε πως η «τρύπα» στον Οργανισμό έφτανε στο ιλιγγιώδες ποσό των 8,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο συγκεκριμένος δημόσιος υπάλληλος από το 2005 και για μια δεκαετία ήταν προϊστάμενος του τμήματος οικονομικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας και η οποία αποτελεί διοικητική μονάδα του ΟΑΕΔ. Η αρμοδιότητα της ΠΔ Θεσσαλίας εκτεινόταν στις υπηρεσίες του οργανισμού που εδρεύουν στους θεσσαλικούς νομούς αλλά και σε αυτούς της Φθιώτιδος, Ευρυτανίας και Γρεβενών.

Στα καθήκοντά του μέχρι και το τέλος του 2014 (έκτοτε η διαδικασία περιήλθε στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Πληρωμών) ήταν και η διαδικασία έκδοσης χρηματικών ενταλμάτων πληρωμής των αμοιβών ωρομίσθιων εκπαιδευτικών. Μέχρι και την περίοδο 2014 – 2015 οι εκπαιδευτικές μονάδες έστελναν στην Υπηρεσία -της οποίας ήταν προϊστάμενος- συγκεντρωτικές καταστάσεις παρουσιών και αποδοχών των εκπαιδευτικών που απασχολούνταν σε αυτές υπερωριακώς. Βάσει αυτών των καταστάσεων το τμήμα οικονομικών υπηρεσιών εξέδιδε τα εντάλματα και γίνονταν οι πληρωμές. Μέχρι εκεί όλα καλά.

ΠΩΣ «ΔΡΟΥΣΕ» ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΤΑΕΤΙΑ

Για μια επταετία από το 2007 ως το 2014 ο προϊστάμενος, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, είχε πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του οργανισμού και με τον μοναδικό κωδικό που κατείχε δημιούργησε εντάλματα «ανύπαρκτων οφειλών» σε ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια εξέδιδε τις αντίστοιχες εντολές πληρωμής. Φέρεται πως τις υπέγραφε ο ίδιος και επίσης πως έβαζε «πλαστές υπογραφές» των εκάστοτε εκτελούντων χρέη προϊσταμένου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Υπαλλήλων γιατί η συγκεκριμένη υπογραφή ήταν αναγκαία.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως αυτές υπογράφονταν κανονικά από υπάλληλο. Αυτό φέρεται πως το πέτυχε βάζοντας τα έγγραφα μαζί με έναν μεγάλο όγκο εγγράφων δημιουργώντας την εντύπωση του κατεπείγοντος αφού πρώτα κατάφερε να δημιουργήσει «κλίμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του».

Στη συνέχεια πήγαινε στο κατάστημα της Εθνικής στη Λάρισα και εισέπραττε τα χρήματα. Με αυτόν τον τρόπο κατηγορείται πως «αποκόμισε περιουσιακό όφελος 8,4 εκατομμύριων ευρώ». Οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται είναι απάτη κατ’ επάγγελμα, υπεξαίρεση στην υπηρεσία, απιστία, πλαστογραφία. Για νομιμοποίηση εσόδων κατηγορείται εκείνος, τα δύο μέλη της οικογένειάς του όπως και ιδιοκτήτρια πρακτορείο ΟΠΑΠ.

Αναφορικά με το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από κύρια ανάκριση που διενεργήθηκε από τον ειδικό ανακριτή Λάρισας προέκυψε σύμφωνα με νομικές πηγές της «Ε», πως μέλη της οικογένειας προέβησαν σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών ατομικών και κοινών σε διάφορες τράπεζες, σε χρηματοδότηση δραστηριοτήτων, ανοικοδόμηση κατοικιών και δικαιοπραξίες επί ακινήτων.

Τα δύο στελέχη του ΟΑΕΔ και αντιμετωπίζουν την κατηγορία της αμέλειας σε έλεγχο του υπαλλήλου.

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΕΛΤΙΑ – ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

Η δύναμη της «τύχης»

Ο πρώην υπάλληλος μέσα από τις έρευνες αποδείχθηκε πως κέρδισε σε πολλές εκατοντάδες παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Χρονικά συνέπεσαν με την απώλεια των χρημάτων από τον ΟΑΕΔ. Τα παιχνίδια ήταν πολλών ειδών. Από ΚΙΝΟ και ΠΡΟΤΟ μέχρι Στοίχημα και Κυνοδρομίες. Τα κέρδη είτε εισπράττονταν από το πρακτορείο απευθείας είτε σε τράπεζα, ανάλογα με το μέγεθος του ποσού. Τα δελτία παρέμεναν ανώνυμα από τον χρόνο κατάθεσης μέχρι τον χρόνο εξαργύρωσης. Όμως, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, δεν τα εξαργύρωνε μόνο αυτός. Το έκαναν στο όνομά τους και δύο μέλη της οικογένειάς του.

Για ένα μέρος από τα κέρδη αυτά φέρεται πως ζήτησαν και πήραν από τον ΟΠΑΠ βεβαιώσεις κερδών τις οποίες χρησιμοποιούσαν στις φορολογικές δηλώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως, ένα μέλος της οικογένειας, σε ένα έτος έπαιξε 9.500 ευρώ και κέρδισε 242.000 ευρώ. Σε άλλο έτος δήλωσε πως έπαιξε 19.000 και κέρδισε περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ. Τα τυχερά δελτία έπεφταν “βροχή”, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα. Η συχνότητα ήταν τέτοια που ερχόταν ακόμα και πέντε φορές σε μιάμιση ώρα.

Από τις πολλές εκατοντάδες των κερδισμένων δελτίων σε ποσοστό περίπου 80%, παίχθηκαν ή εισπράχθηκαν από ένα πρακτορείο στη Λάρισα. Σύμφωνα με όσα κατηγορούνται, μεγάλο μέρος του ποσού «ξεπλένονταν» και κατ’ αυτόν τον τρόπο «μετουσιώνονταν σε έσοδα από νομίμως λειτουργούνται τυχερά παιχνίδια και έτσι λάμβαναν μια επίφαση νομιμότητας».

ΤΙ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΣΗ

«Κάποτε ήμουν σημαντικός. Τώρα ντρέπομαι…»

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους ο βασικός εμπλεκόμενος στην υπόθεση φέρεται να κατέθεσε ενώπιον ειδικού ανακριτή πως «δεν υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψω χρήματα» και πως «κατανοώ τη ζημιά που έχω προκαλέσει» για να προσθέσει πως «πριν το συμβάν ήμουν σημαντικός και περιζήτητος στην κοινωνία και τώρα νιώθω απογοήτευση γιατί η οικογένειά μου ντρέπεται για μένα».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αρνείται την πλαστογραφία και την υπεξαίρεση καθώς «δεν με ρωτούσαν ποτέ οι προϊστάμενοι τι ήταν αυτά που υπέγραφαν».

Εφημερίδα Ελευθερία

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ