![](https://entermessinia.gr/wp-content/uploads/2018/04/synenteyxi-filozoikos.jpg)
Αντιφάσεις από τον Φιλοζωικό Ομιλο Καλαμάτας για τις εξαγωγές αδέσποτων!
ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΜΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗ «ΦΩΝΗ»…
Ιδιαίτερη αίσθηση, προκάλεσε το ρεπορτάζ της «Φ», αναφορικά με τα αδέσποτα σκυλιά της Μεσσηνίας, κάποια από τα οποία, σε συνέχεια άλλωστε της καταγγελίας του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, υπάρχουν πληροφορίες ότι αποστέλλονται στο εξωτερικό καταλήγοντας ενδεχομένως, ακόμη και για πειράματα ή κτηνοβασία, αφού έρευνα του Συλλόγου, για την οποία είναι ενήμερες οι Αρχές, κατέληξε στη διαπίστωση ότι κανένας (!) ιδιοκτήτης, δεν αντιστοιχούσε σε καμία διεύθυνση από αυτές που είχαν δηλωθεί!
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Η… αίσθηση, πήρε διαστάσεις «τσουνάμι» με τις απειλές στο πρόσωπό μου, από απίστευτες και χυδαίες, μέχρι και… επικίνδυνες! Το Facebook φιλοξένησε αμέτρητα σχόλια εναντίον μου, ενώ δέχτηκα και τηλεφωνήματα, στα οποία τα πρόσωπα που μίλησαν μαζί μου, «γλύκαναν» εντέλει, αφού όπως μπορεί και ο πλέον αδαής να καταλάβει, διαβάζοντας το ρεπορτάζ, πουθενά(!!!) δεν εμπλέκεται ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας (ΦΟΚ), ο οποίος είναι ένας από αυτούς που… αντέδρασε και χθες, κάλεσε σε συνέντευξη Τύπου! Παρευρέθην στη συνέντευξη αυτή, όπου όπως μας είπε η πρόεδρος του Ομίλου Κατερίνα Πεζώνη, δόθηκε με σκοπό να ενημερωθούν οι πολίτες για τους στόχους και το έργο του Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας, ο οποίος αποτελείται από εθελοντές.
Η κα Πεζώνη, εξήγησε πως όλα τα μέλη του ΦΟΚ, είναι άνθρωποι που προσπαθούν να βοηθήσουν τους Δήμους, την κοινωνία και τους πολίτες, να αντιμετωπίσουν αυτό το πολύ μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα, που υπάρχει, δυστυχώς, και στη Μεσσηνία με τα αδέσποτα, τονίζοντας επίσης, πως σύμφωνα με έρευνα του BBC, υπάρχει αύξηση των αδέσποτων στην Ελλάδα, της τάξεως του 40%, επισημαίνοντας πως «πρέπει να δούμε γιατί υπάρχουν αδέσποτα, ώστε να μπορέσουμε μετά να βρούμε και τις λύσεις. Οι εθελοντές, είμαστε καθημερινά στο δρόμο και έχουμε πολλά περιστατικά», δήλωσε η κα Πεζώνη, η οποία έδειξε φωτογραφίες από κακοποιημένα ή χτυπημένα στους δρόμους αδέσποτα ζώα, επισημαίνοντας πως οι εθελοντές, καταβάλουν προσπάθειες ώστε να γίνουν καλά και να υιοθετηθούν. Και στο σημείο αυτό, παρά το γεγονός ότι κανείς δημόσια, τουλάχιστον όχι η «Φ», κατήγγειλε ουδέποτε, τον Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας, για την τύχη κάποιων αδέσποτων σκύλων και από τη Μεσσηνία, θέλησε να… απολογηθεί! «Ποιος από εμάς σε όλη αυτήν την συνέντευξη, θα έπαιρνε ένα σκυλί από αυτά, θα το έκανε καλά και μετά θα το πουλούσε και θα το έστελνε σε μια κακή υιοθεσία ή θα το έστελνε για κάποιο άλλο σκοπό! Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε αυτό να το πιστέψει», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Πεζώνη, η οποία σε άλλο σημείο, μίλησε για τα οικονομικά του ΦΟΚ. « Έχουμε έσοδα και μερικοί ρωτούν από πού; Πως σιτίζει τα αδέσποτα και πως κινείται; Έχουμε υποστηρικτές! Έχουμε μέλη, πολλοί από αυτούς είναι από την Ελλάδα. Πιστεύετε εσείς ότι με την κρίση που υπάρχει, θα μπορούσε να δώσει τα χρήματά του και να μας εμπιστευτεί αν δεν πίστευε πραγματικά ότι κάνουμε κάποιο έργο;», διερωτήθηκε η πρόεδρος, επισημαίνοντας πως το έργο του ΦΟΚ, στηρίζουν και Σωματεία από το εξωτερικό. «Πιστεύουμε ότι μυθεύματα και υπονοούμενα για αγοραπωλησίες ζώων για κολάσιμους σκοπούς, δεν αφορούν στο Φιλοζωικό, ειλικρινά το πιστεύουμε αυτό! Όχι, δεν μας αφορούν! Κάθε μεθόδευση που γίνεται, άμεση ή έμμεση, που θέλει να αμαυρώσει το έργο του Φιλοζωικού, είναι εκ του πονηρού και άκρως συκοφαντική! Θα το πω και θα το ξαναπώ σε αυτήν την συνέντευξη!
Ο εθελοντής που σηκώνει στα χέρια του αυτό το ζώο (παρουσιάζει φωτογραφία με χτυπημένο – κακοποιημένο σκύλο) δεν μπορεί μετά, να πάει να το πουλήσει ή να το δώσει σε μια οικογένεια, που ξέρει ότι θα του συμβεί κάτι κακό. Δεν είναι δυνατόν! Δε γίνεται! Το σηκώνει στα χέρια του, όπως ο στρατιώτης σηκώνει το θύμα στον πόλεμο! Πως μετά θα πάει και θα του κάνει κακό; Δεν είναι δυνατό», επέμεινε η κα Πεζώνη, αν και δεν (!!!) υπάρχει καμία αναφορά της «Φ» στον ΦΟΚ και καμία επίσημη καταγγελία, που εμείς τουλάχιστον γνωρίζουμε για τον Όμιλο, πέραν των πληροφοριών, ότι το πολυσυζητημένο αυτό κύκλωμα, έχει απλώσει τα… πλοκάμια του και στη Μεσσηνία, γεγονός που οφείλουν να διερευνήσουν οι αρμόδιες αρχές!
Η πρόεδρος του ΦΟΚ επίσης, αναφέρθηκε στις συμβάσεις των Δήμων, τονίζοντας πως παίρνει και θα συνεχίσει να παίρνει μέρος στις δημοπρατήσεις, γιατί εκτιμά πως «μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις συμβάσεις, με ευσυνειδησία, γνώση και φιλοζωική ευαισθησία». Ακόμη, ζήτησε τη βοήθεια όλων, ώστε να μην υπάρχουν αδέσποτα και να μην κακοποιούνται και κάλεσε τους φορείς να συμβάλουν σε αυτήν την κατεύθυνση, με πρωτοβουλίες και μέτρα. Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της αντιπροέδρου του ΦΟΚ Μαρίας Κουτσούκου, η οποία ασχολείται από έφηβη με την περίθαλψη των αδέσποτων, επισημαίνοντας πως ο ΦΟΚ είναι… ανοιχτός σε όλους! «Εμείς δεν κάνουμε τίποτε που να μην είναι νόμιμο, που να έχει να κάνει με χρηματισμό! Είμαστε απλοί άνθρωποι που αγαπάμε τα ζώα και οτιδήποτε έχει ζωή! Δίνουμε αγώνα! Θα συρθούμε να βρούμε ένα ζώο, να πείσουμε κάποιον ότι δεν πρέπει να το έχει δεμένο στις αλυσίδες. Σας θέλουμε δίπλα μας», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Κουτσούκου και εδώ, έχει σημασία να δούμε μερικές απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε η «Φ».
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΦΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΚΥΛΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αρχικά, ρωτήσαμε την κα Πεζώνη, πώς δικαιολογεί το γεγονός ότι σε πολλές γερμανικές κυρίως, ιστοσελίδες αγγελιών ζώων, υπάρχουν φωτογραφίες σκυλιών του ΦΟΚ στις οποίες αναφέρεται ξεχωριστά η τιμή και ξεχωριστά τα μεταφορικά (ΦΩΤΟ).
«Δεν είναι τιμή πώλησης. Είναι τα έξοδα που χρειάζεται», μας είπε η κα Πεζώνη και μας εξήγησε τη διαδικασία. «Είναι σύνολο και είναι για να ενημερώσει! Δεν μπορεί δηλαδή ο κάτοικος που ζει π.χ. στο Λουξεμβούργο και θέλει να έρθει στην Καλαμάτα να πάρει ένα σκυλάκι, να μην γνωρίζει τι θα του στοιχίσει! Πρέπει να ξέρει τα έξοδα. Αυτά τα χρήματα, δεν τα λαμβάνει ποτέ ο Φιλοζωικός. Ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας, δεν παίρνει κατάθεση τα χρήματα αυτά», ανέφερε η πρόεδρος, η οποία μας απάντησε επίσης, πως υπάρχει ιχνηλασιμότητα των ζώων, τονίζοντας πως «πάντα υπάρχουν στοιχεία και πως τα σπίτια (όπου θα υιοθετηθούν τα αδέσποτα), ελέγχονται από Σωματεία στο εξωτερικό, αν είναι σωστά». Ακόμη, η πρόεδρος του Συλλόγου, παρά το γεγονός ότι για κάποια σκυλιά από την Καλαμάτα, όπως για ένα κακοποιημένο ζώο, γίνεται αναφορά πως «ήδη βρίσκεται σε καταφύγιο 50 χιλ. έξω από το Ντίσελντορφ», ήταν κατηγορηματική ότι πηγαίνουν αποκλειστικά σε σπίτια. «Δεν πηγαίνουν στα Κυνοκομεία! Ποιος λέει ότι πηγαίνουν σε Κυνοκομεία! Ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας, δεν στέλνει ποτέ σε Κυνοκομεία! Έρχονται τις περισσότερες φορές, οι ίδιοι οι άνθρωποι με δικά τους έξοδα στην Καλαμάτα, πηγαίνουν στον κτηνίατρο, φτιάχνουν το διαβατήριο, πηγαίνουν σε αεροπορική εταιρεία, κλείνουν το κουτί τους, πληρώνουν το εισιτήριό τους, παίρνουν το ζώο και επιστρέφουν πίσω. Επίσης, οι εθελοντές μας, οι οποίοι κατά καιρούς, είναι από το εξωτερικό, μπορεί να υιοθετήσουν κι αυτοί ένα σκυλάκι. Δεν στέλνει ποτέ ο Φιλοζωικός σε Κυνοκομεία», τόνισε κατηγορηματικά η πρόεδρος του ΦΟΚ.
Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Τέλος, η «Φ» ρώτησε και για την έρευνα της Αστυνομίας στο κτήμα στη Μεσσήνη, όπου φιλοξενούνται περίπου 200 αδέσποτα, με την Κατερίνα Πεζώνη, να αναφέρει πως «η επίσκεψη της Αστυνομίας έγινε μετά από καταγγελία, που προέρχεται από ανθρώπους –τους γνωρίζουμε- που θέλουν να αμαυρώσουν το έργο του Φιλοζωικού λόγω οικονομικών συμφερόντων και δεν θέλουν το Φιλοζωικό μέσα στα πόδια τους. Δεν διαπιστώθηκε κάτι, ούτε πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί». Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, πως στα χέρια μας, ήρθε ένα έγγραφο με την υπογραφή του αστυνομικού διευθυντή Μεσσηνία, Παναγιώτη Πούπουζα, στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «για κάθε παράβαση που διαπιστώθηκε εφαρμόστηκαν τα νόμιμα σε βάρος των υπευθύνων», ενώ τονίζεται πως έλαβε γνώση ο Εισαγγελέας και πως η έρευνα έγινε παρουσία και της Διεύθυνσης Υγείας.