«Πράσινο φως» από Κουρουμπλή για τα 49 στρέμματα στη Δυτική παραλία και αναβάθμιση του λιμανιού μέσω ΣΔΙΤ

Με ακόμη περισσότερες δεσμεύσεις από εκείνες που ανέφερε στην πρώτη του συνάντηση με τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, αλλά και στη διάρκεια της ημερίδας της γενικής γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων για το νέο νόμο, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου της πόλης, ολοκλήρωσε  την επίσκεψή του στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρυμπλής, ανέλαβε πρωτοβουλία για να προχωρήσει η διαδικασία γύρω από την παραχώρηση προς χρήση στο Δήμο Καλαμάτας, της περιοχής των 49 στρεμμάτων στη Δυτική Παραλία και αναφερόμενος στο νόμο, δήλωσε ότι οι ερμηνευτικές του εγκύκλιοι και οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου, απελευθερώνουν το χώρο των τουριστικών mega yachts  με σημαίες τρίτων χωρών. Ο κ. Νίκας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία που έχει με το υπουργείο Ναυτιλίας, τη γενική γραμματεία Λιμένων και τον κ. Κουρουμπλή προσωπικώς και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ανάπτυξης του λιμένα Καλαμάτας μέσω ΣΔΙΤ. Τόνισε, ότι είναι επιτακτική  ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές του λιμανιού της πόλης και να προχωρήσει η ανάπτυξή του, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος με την γραφειοκρατία.

ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΑ MASTER PLANS ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ

«Η κυβέρνηση κινείται με στόχο να είναι στην ίδια όχθη με την κοινωνία και ότι με γνώμονα αυτή τη θέση ο νέος νόμος λύνει χρονίζοντα προβλήματα, όπως η νομιμοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων, που ανοίγει το δρόμο για την πραγματοποίηση επενδύσεων στα λιμάνια. Με τις ίδιες διατάξεις επιχειρείται η αισθητική αναβάθμιση των λιμανιών, ενώ τα λιμενικά ταμεία δικαιούνται να εκτελούν έργα έως 20.000 ευρώ, χωρίς  κεντρική έγκριση, για να ξεπερνιούνται γραφειοκρατικά εμπόδια», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής, ο οποίος επεσήμανε πως προωθείται η ένταξη των Λιμενικών Ταμείων «στα ανταποδοτικά» ώστε να γίνει δυνατή η στελέχωσή τους για να προωθούνται οι εισπράξεις τελών και άλλων οφειλών, για να προχωρήσουν αναπτυξιακά έργα. Ανέφερε επίσης, ότι το υπουργείο υποστηρίζει με κάθε τρόπο την εκπόνηση MASTER PLAN από τα λιμάνια και ότι προέβλεψε την εκμετάλλευση ναυδέτων από λιμενικά ταμεία, όπου αυτό μπορεί να γίνει.

ΕΡΓΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Στη συνέχεια ο επισκέφτηκε το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, παρουσία του διοικητή της 5ης ΠΕΔΙΛΣ αρχιπλοίαρχου Σπύρου Κοντομάρη, όπου ο λιμενάρχης αντιπλοίαρχος Αντώνης Δουμάνης, τον ενημέρωσε για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμεναρχείου και για θέματα που αντιμετωπίζει, ενώ σημείωσε και την ανάγκη να γίνει συντήρηση του ιστορικού κτιρίου που στεγάζει το Σώμα. Ο υπουργός Ναυτιλίας είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΟΕΠΛΣ Μεσσηνίας Κυριάκο Χρηστέα και άλλα συνδικαλιστικά στελέχη του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις ανάγκες στελέχωσης και μάλιστα, έτσι ώστε να υπάρχουν διπλά πληρώματα στα σκάφη, στην ανάγκη αυτοκινήτου, ενώ δεν παρέλειψαν να ζητήσουν διευκρινίσεις για τη στρατιωτική θητεία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για τις διατάξεις του ν.4504/2017, οι οποίες τους αφορούν.

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ