Aγωνία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Σήμερα ενώπιον του δικαστή

Την ώρα που η ανησυχία κορυφώνεται ενόψει της δίκης, κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για το καλό κλίμα που επικρατεί μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς σχετικά με τους Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στον Έβρο.

Η ελληνική πλευρά έχει στραμμένο το βλέμμα στη σημερινή δίκη των στρατιωτικών κατά την οποία οι δύο δικηγόροι που έχουν οριστεί από το ελληνικό προξενείο για τη νομική εκπροσώπησή τους αναμένεται να καταθέσουν έφεση στην κράτησή τους.

Η μοναδική κατηγορία που βαρύνει τους δύο στρατιωτικούς είναι η παράνομη διείσδυση σε τουρκικό έδαφος ενώ στον τουρκικό τύπο μόνο εθνικιστικά Μέσα επιμένουν να αναπαράγουν ότι βαρύνονται με κατηγορίες περί κατασκοπείας.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή συνιστά ψυχραιμία προς όλες τις πλευρές με τις διπλωματικές επαφές να είναι εντατικές.  Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, πήρε επίσης θέση για το συμβάν λέγοντας πως η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει ζήτημα ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών με τους «8» Τούρκους αξιωματικούς, «δεν είμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία για να κάνουμε ανταλλαγή αιχμαλώτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος.

Οι δύο αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και Χουλουσί Ακάρ, κατά πληροφορίες, συνομίλησαν από την περασμένη Πέμπτη, τουλάχιστον δύο φορές. Επικοινωνία από την πρώτη στιγμή υπήρξε μεταξύ των πρεσβειών Τουρκίας και Ελλάδας ενώ άμεση ήταν και η κινητοποίηση της προξένου της Ελλάδας στην Αδριανούπολη.

Η έκβαση της δίκης θα δείξει τις προθέσεις της Τουρκίας, αν θα χειριστεί το ζήτημα δηλαδή με τον τυπικό τρόπο που θα οδηγήσει στην άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων ή αν θα επιλέξει να περιπλέξει τα πράγματα, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση με την Ελλάδα.

Ανησυχία για παρέμβαση Ερντογάν

Παρά όμως τη συγκρατημένη αισιοδοξία της Αθήνας, εκφράζονται και ανησυχίες για το αν θα υπάρξει παρέμβαση του Ταγίπ Ερντογάν.

Και αυτό γιατί υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να συνδέσει με κάποιο τρόπο την εν λόγω υπόθεση με εκείνη των 8 Τούρκων που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα έπειτα από το πραξικόπημα και την έκδοση των οποίων ζητά με επιμονή η Αγκυρα.

Από την πρώτη στιγμή, τουρκικά ΜΜΕ και εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η εφημερίδα Turkiye, έσπευσαν να σημειώσουν ότι η Ελλάδα δεν έχει «επιστρέψει στην Τουρκία τους οκτώ πραξικοπηματίες» αλλά ζητά την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτικών.

Αν το κατηγορητήριο που αντιμετωπίζουν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί δεν επεκταθεί, τότε σύντομα θα λάβει τέλος η υπόθεση που τους αφορά. Ομως, αν προστεθεί και η κατηγορία για κατασκοπεία, κάτι που κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να συμβεί με παρέμβαση του Τούρκου προέδρου, τότε το ζήτημα θα περιπλακεί και η ένταση θα κλιμακωθεί μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη με δηλώσεις τους από τη στιγμή που συνελήφθησαν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί απορρίπτουν κάθε σενάριο ανταλλαγής τους με τους 8 Τούρκους, ή σύνδεσης των δύο υποθέσεων.

Στην Αδριανούπολη οι γονείς των στρατιωτικών

Στην Αδριανούπολη ταξιδεύουν οι γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για να παραστούν στη δίκη των παιδιών τους, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κατηγορούνται για παράνομη διείσδυση σε απαγορευμένη περιοχή.

Όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα evros.gr, το ένα ζευγάρι, που είναι από την Καστορία, έφτασε στην Ορεστιάδα και συνάντησε τους γονείς του άλλου στρατιωτικού.

Η ίδια ιστοσελίδα αναφέρει ότι θα ρυθμιστούν ορισμένες γραφειοκρατικές λεπτομέρειες σε συνεργασία με το ελληνικό Προξενείο της Ανδριανούπολης ώστε να μπορέσουν όχι απλά να βρεθούν στην τουρκική πόλη αλλά να δώσουν το παρών και στη δικαστική αίθουσα.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές μεταφέρθηκαν από την Ορεστιάδα πολιτικά ρούχα και χρήματα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Και αυτό, προκειμένου να παραστούν στο δικαστήριο με πολιτικά.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το πρωί της Παρασκευής έγινε γνωστό πως ένας υπολοχαγός και έναν οπλίτης 5ετούς υποχρεώσεως (ΕΠΟΠ) του ελληνικού στρατού συνελήφθησαν μια ημέρα πριν από τουρκική περίπολο στον Έβρο, αφού είχαν χαθεί λόγω της έντονης κακοκαιρίας και βρίσκονταν σε έδαφος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan πρόκειται για τον υπολοχαγό Άγγελο Μητρετόδη και το λοχία Δημήτριο Κούκλατζη, που συνελήφθησαν από μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του τουρκικού στρατού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού: «Στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».

Σημειώνεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν πραγματοποιηθεί η παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Άμυνας την Πέμπτη το μεσημέρι.

Τι είπαν οι δύο στρατιωτικοί στην κατάθεσή τους

«Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει ο καιρός να είναι με χιόνια; Άλλωστε στο χιόνι φαίνονται τα ίχνη μας. Δεν καταλάβαμε καν πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά», φέρεται να είπε ένας εκ των συλληφθέντων στις Αρχές της γείτονος χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, ένας υπολοχαγός, ο οποίος έκανε τις παραπάνω δηλώσεις στους Τούρκους, και ένας οπλίτης πενταετούς θητείας, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ίδιας πηγής, συνελήφθησαν από την 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού και μετά τις απαραίτητες διαδικασίες οδηγήθηκαν στις δικαστικές αίθουσες, όπου και αποφασίστηκε η προφυλάκισή τους.

Ο υπολοχαγός, δια του διερμηνέα του, τόνισε πως δεν πέρασαν σκόπιμα στην τουρκική πλευρά και δεν αποδέχθηκε τις κατηγορίες περί κατασκοπείας.

«Εμείς οπωσδήποτε δεν παραβιάσαμε τα σύνορα με κακό σκοπό ή σκόπιμα», διατράνωσε.

Όπως ο ίδιος υποστήριξε, ακολούθησε, μαζί με τον συνάδελφο του, κάποια ίχνη από παπούτσια στο χιόνι, «νομίζοντας ότι είναι παράνομοι μετανάστες». «Πήγα πίσω από τα ίχνη παπουτσιών και τράβηξα τις εικόνες με το τηλέφωνο που μας έδωσε ο στρατός. Σκοπός μου ήταν να το δείξω στους ανωτέρους μου. Εμείς όταν είδαμε τα ίχνη παπουτσιών ακριβώς στον διπλανό δρόμο από όπου κάναμε περιπολία καταλάβαμε ότι δύο άτομα πατούσαν στα ίδια ίχνη», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του στις τουρκικές Αρχές είπε: «Μετά αντιληφθήκαμε ότι τα ίχνη παπουτσιών πήραν διαφορετική πορεία. Όταν μετά είδαμε λεκέδες από κίτρινα ούρα προσπαθήσαμε να κινηθούμε γρήγορα. Για να τους συλλάβουμε γρήγορα ακολουθήσαμε τα ίχνη παπουτσιών. Επειδή τα ίχνη παπουτσιών ήταν πέραν του δρόμου που κάναμε περιπολία και επειδή τα δέντρα είχαν ανατραπεί και περάσαμε ανάμεσά τους γρήγορα δεν καταλάβαμε πως περάσαμε στην τουρκική πλευρά. Δεν είδαμε τη γραμμή και μάλιστα δεν συναντήσαμε κανένα σημάδι που να ανήκει στην τουρκική πλευρά. Πότε συναντήσαμε άλλωστε Τούρκο στρατιώτη;».

Αμέσως μόλις οι Έλληνες αντιλήφθηκαν ότι βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος, σύμφωνα με την κατάθεση του υπολοχαγού, άδειασαν τα όπλα τους και παραδόθηκαν στους Τούρκους στρατιώτες.

«Τότε καταλάβαμε την κατάσταση και για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιοαδειάσαμε τα όπλα μας και παραδοθήκαμε στους Τούρκους στρατιώτες. Περιμέναμε να έρθουν οι ανώτεροί τους. Εγώ δεν ήρθα με κανένα άλλο σκοπό. Οπωσδήποτε περάσαμε τα τουρκικά σύνορα κατά λάθος, εγώ οπωσδήποτε απορρίπτω με επιμονή της κατηγορίες εναντίον μου. Το βίντεο που τράβηξα είναι στην ελληνική πλευρά, επειδή στην ελληνική πλευρά υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών», είπε χαρακτηριστικά.

«Εγώ αυτό ιδιαίτερα ήθελα να το δείξω στους ανωτέρους μου. Τράβηξα βίντεο για να εμποδίσω την λαθρομετανάστευση. Αυτός που κάνει κατασκοπεία επιλέγει χιονισμένο καιρό; Άλλωστε ενώ περπατάμε φαίνονται τα ίχνη μας στο χιόνι», συμπλήρωσε.

Και ο δεύτερος Έλληνας στρατιωτικός αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες που του επιρρίπτονται. «Δεν ήρθαμε εδώ έχοντας κακό σκοπό. Δεν δέχομαι επ’ ουδενί τις κατηγορίες που μου προσάπτονται. Περάσαμε κατά λάθος τα σύνορα. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι περάσαμε τα σύνορα κατά λάθος και ότι δεν είχαμε κανέναν κακό σκοπό», υποστήριξε.

με πληροφορίες από cnn, thetoc

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ