Σοφρίτο με κοτόπουλο
Ιταλική συνταγή «διασκευασμένη» από τους Επτανήσιους, και αλλαγμένη λίγο και από εμάς που αντί για μοσχάρι τη φτιάχνουμε με κοτόπουλο και είναι εξίσου απολαυστική. Σερβίρετε με πατάτες τηγανισμένες με ελαιόλαδο.
Μερίδες:4-5
Χρόνος προετοιμασίας:15′
Χρόνος μαγειρέματος:40′
Έτοιμο σε: 55′
Υλικά
1 κιλό κοτόπουλο μπούτι, σε κομμάτια των 20γρ.
120γρ. αλεύρι
50ml ελαιόλαδο
8 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
70γρ. μουστάρδα Dijon
100ml ξίδι από λευκό κρασί
150ml κρασί λευκό
300ml ζωμό κότας
1½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο και ταυτόχρονα αλευρώνετε και αλατίζετε το κοτόπουλο. Κρατάτε μια δυο κουταλιές από το αλεύρι. Σοτάρετε τα κομμάτια του κοτόπουλου με το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και από τις δύο μεριές.
Βγάζετε τα κομμάτια του κοτόπουλου με τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάτε σε πιατέλα, πετάτε το περίσσιο λάδι και σοτάρετε το σκόρδο με το μισό μαϊντανό για λίγα δευτερόλεπτα.
Προσθέτετε το αλεύρι που έχετε κρατήσει και σοτάρετε για άλλο 1 λεπτό. Ρίχνετε το ξίδι, αμέσως προσθέτετε και το κρασί και, όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνετε και το ζωμό. Μόλις κοχλάσει ο ζωμός προσθέτετε στην κατσαρόλα τα ζουμιά του κοτόπουλου από την πιατέλα που το είχατε ακουμπήσει.
Αφήνετε το ζωμό να ελαττωθεί και να αρχίσει να πήζει. Προσθέτετε τη μουστάρδα και το κοτόπουλο πίσω στην κατσαρόλα και βράζετε για 20 δευτερόλεπτα επιπλέον. Μόλις δέσει το φαγητό απομακρύνετε από τη φωτιά, προσθέτετε τον υπόλοιπο μαϊντανό και αλατοπιπερώνετε ανάλογα. Σερβίρετε συνοδεύοντας με πατάτες τηγανητές.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη – Food Styling: Αντωνία Κατή
Πηγή: Olivemagazine.gr