Σοβαρά προβλήματα στην υγεία πολλών Καλαματιανών από την αφρικανική σκόνη!

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Aντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα και επιδείνωση της υγείας τους, βρίσκονται τις τελευταίες ώρες, πολλοί Καλαματιανοί κυρίως και Μεσσήνιοι, καθώς ο νομός και ειδικότερα η πρωτεύουσά του, έχει κυριολεκτικά πνιγεί στην αφρικανική σκόνη!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

avarlisΟι ειδικοί, όπως δήλωσε μιλώντας στη «Φ» ο πνευμονολόγος, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Παντελής Αβαρλής, εφιστούν σε όλους την προσοχή και πρωτίστως στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τονίζοντας πως κανείς αυτές τις δύσκολες ώρες, δεν πρέπει να κάνει άσκοπες μετακινήσεις. «Εκείνο που είναι αυτονόητο, είναι να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις και εργασίες σε ελεύθερο χώρο, όπου μπορεί να λαχανιάσουν και να εισπνεύσουν βαθιά, βάζοντας περισσότερη σκόνη μέσα τους και ιδιαίτερα αν έχουν χρόνιες νόσους αναπνευστικού κυρίως και όχι μόνο», παρατήρησε ο κ. Αβαρλής, επισημαίνοντας πως προσεκτικοί, πρέπει να είναι επίσης, όσοι ταλαιπωρούνται από αλλεργίες και ειδικά επιπεφυκίτιδες και ρινίτιδες, αλλά φυσικά και άλλες παθήσεις, όπως βρογχικό άσθμα, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και ορισμένες καρδιοπάθειες, καθώς εμμέσως, όπως σημείωσε, επηρεάζεται και η καρδιά. «Αν χρειαστεί να βγουν έξω, σαφώς πρέπει να φορούν καλή μάσκα από φαρμακείο και αν εκδηλώσουν συμπτώματα, να σπεύσουν στο γιατρό», δήλωσε ο πνευμονολόγος, περιγράφοντας μερικά από αυτά.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ

«Συμπτώματα του τύπου: τρέχουν τα μάτια μου και με τσούζουν, τρέχει η μύτη μου και φτερνίζομαι, νιώθω ότι έχω στο λαιμό ενόχληση, όπως όταν τρώω παξιμάδι ή ξηρό καρπό και έχω την αίσθηση ότι κάτι έχει μείνει, ή το «βράσιμο» που κάνουν οι αναπνευστικοί και ακούγεται σαν «χρι – χρι» ή η αύξηση των εκκρίσεων με βήχα και πολλά φλέματα, σημαίνουν ενόχληση από τη σκόνη και θα πρέπει κανείς, να έρθει σε επαφή με το γιατρό του, για να τον συμβουλεύσει», ανέφερε ο κ. Αβαρλής, με τον προβληματσιμό να είναι έντονο, καθώς όπως όλα δείχνουν, αυτό, θα είναι ένα φαινόμενο που θα μας επισκέπτεται συχνά, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής!

ΟΙ ΣΥΧΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΣΚΟΝΗΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

Η αφρικανική σκόνη, επισκέπτεται όλο και πιο συχνά την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω του φαινομένου της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα, η οποία προχωρά με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι έρημες περιοχές, να επεκτείνονται εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας τις ποσότητες της σκόνης που μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα. Προβληματισμό, προκαλεί στην ίδια κατεύθυνση και ο επανασχεδιασμός του παγκόσμιου κλιματολογικού χάρτη από μετεωρολόγους, οι οποίοι έχουν… τοποθετήσει βάση αυτών, την Κρήτη πιο κοντά στην Αίγυπτο, αλλά και την Καλαμάτα πλησιέστερα, της Κρήτης! Το πρόβλημα, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη… οντότητα, αν συνυπολογίσει κανείς τις έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, οι οποίοι έχουν εντοπίσει μια σειρά από δηλητηριώδεις ουσίες που περιέχει η αφρικανική σκόνη, όπως ο μόλυβος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε περιεκτικότητες που κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα ήταν τόσο μεγάλες.

 ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Με αυτά τα δεδομένα και επειδή τα σωματίδια με τις επικίνδυνες ουσίες μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου, το υπουργείο Υγείας δίνει συστάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, εστιάζοντας στους ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα και καρδιοπαθείς και στα παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα. Άτομα με άσθμα, μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικοών φαρμάκων, ενώ όσοι είναι πάνω από 65, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ