Σε επαναλειτουργία τέθηκε η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας!

Σε επαναλειτουργία τέθηκε με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων (ΕΠΑ) Καλαμάτας, της οποίας μάλιστα, ορίστηκε και το Διοικητικό Συμβούλιο. Οι Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων, έχουν μια μακρά ιστορία παρουσίας στον χώρο της δικαιοσύνης και διέπονται από τις διατάξεις του νόμο περί οργανώσεως και λειτουργίας αναμορφωτικών καταστημάτων ανηλίκων και τις βελτιώσεις της ποινικής νομοθεσίας για τους ανηλίκους δράστες, με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας, να βρίσκονται στο επίκεντρο. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, ειδικά στον κρίσιμο καιρό της κρίσης, που στοχεύει κυρίως στην πρόληψη και όπου είναι εφικτό, θα παρέχεται ακόμη και στέγη, στα παιδιά που έχουν ανάγκη.

ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού, προβλέπεται να παρέχεται υλική, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη στους ανηλίκους και στις οικογένειές τους, επαγγελματική κατάρτιση, εκπαίδευση, πολιτιστική καλλιέργεια, ψυχαγωγία και, όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, στέγη. Μπορούν επίσης, να διοργανώνουν ενημερωτικά ή ερευνητικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων, ενώ θα παρέχεται και η υποστήριξη για την αποφυγή των υποτροπών ή την κοινωνική επανένταξη, σε ανηλίκους κατά των οποίων εκκρεμεί δίωξη για αξιόποινη πράξη, τους έχουν επιβληθεί αναμορφωτικά – θεραπευτικά μέτρα –  ποινή στερητική της ελευθερίας ή έχουν απολυθεί από ίδρυμα αγωγής ανηλίκων, θεραπευτικό κατάστημα,  ειδικό κατάστημα κράτησης νέων.

Στο πλαίσιο λειτουργίας των Εταιρειών αναδεικνύεται σε ιδιαίτερη αξία η κοινωνική συμμετοχή ατόμων και φορέων και η αξιοποίηση της εθελοντικής φιλοσοφίας.

Η επίσημη εναρκτήρια συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, όπου θα καθοριστεί και το πλαίσιο λειτουργίας,  προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα, παρουσία του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ευτύχη Φυτράκη.

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΗΜΗ… ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ!

Το Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελείται από τα παρακάτω 7 μέλη.
Την εφέτη Γιαννούλα Γεωργούλια, στη θέση της προέδρου, με αναπληρώτρια, την επίσης εφέτη, Βασιλική Ταφύλη και αντιπρόεδρο, τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Παναγιώτη Πετρόπουλο, με αναπληρώτρια την καθηγήτρια Δήμητρα Τζανετάκη.

Η επιμελήτρια Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Καλαμάτας, κοινωνική λειτουργός, Αγγελική Ρουμελιώτου, ανέλαβε τη θέση της γενικής γραμματέως με αναπληρώτρια την κοινωνική λειτουργό, Αγγελική Μαλαπέτσα, ενώ ταμίας είναι η δικηγόρος Καλλιόπη Σπυροπούλου, με αναπληρώτρια την δικηγόρο Κατερίνα Δημαρέση. Το Δήμο Καλαμάτας την Εταιρεία, εκπροσωπεί η κοινωνική λειτουργός Ελευθερία Καρατζόγλου, με αναπληρώτρια την ομόλογό της, Ναυσικά Φράγκου και φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το Σώμα, ψυχίατροι και ψυχολόγοι. Έτσι, τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, αναδείχθηκε η παιδοψυχίατρος Παναγιώτα Μπαντή, με αναπληρώτρια την ψυχολόγο Γιώτα Παπαγεωργίου. Τέλος, θέση στο Σώμα ως τακτικό μέλος,  έχει και η ψυχολόγος και σύμβουλος Οικογένειας και Παιδιού, διευθύντρια του βρεφονηπιακού Σταθμού «Το Περιβόλι της Γιαγιάς», Ανδριανή Ρουσσοπούλου, με αναπληρωτή τον πρόεδρο του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ.) Μεσσηνία Βαγγέλγη Σιδερέα. Αξίζει να σημειωθεί πως η συμμετοχή στο Συμβούλιο, είναι τιμητική και άμισθη ενώ η θητεία του Σώματος, θα είναι τριετής.

Γ.Α.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ