Ρομποτικές επιτυχίες της Καλαμάτας στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού
Οι επιτυχίες για το Κέντρο Ρομποτικής και Προγραμματισμού Καλαμάτας (ΚΡΠΚ) συνεχίστηκαν και στον Τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018 που διεξήχθη στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Γαλατσίου, στην Αθήνα, την περασμένη Κυριακή 4 Μαρτίου.
Στο διαγωνιστικό μέρος της κατηγορίας REGULAR Γυμνασίου και με νέο πλαίσιο κανόνων φέτος, που καθιστούν την κατηγορία ακόμα πιο απαιτητική για τους μαθητές, διαγωνίστηκαν πέντε ομάδες μαθητών Γυμνασίου του ΚΡΠΚ, ανάμεσα σε 75 περίπου ομάδες που προκρίθηκαν στον Τελικό της Αθήνας από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας. Από αυτές οι δύο κατάφεραν στους δύο προκριματικούς γύρους να συγκεντρώσουν βαθμολογία ικανή να τις κατατάξει στις 24 καλύτερες που στη συνέχεια κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν «τη μυστική αποστολή». Πρόκειται για μία εξτρά δοκιμασία που δεν είναι εκ των προτέρων γνωστή σε μαθητές και προπονητές, παρά δίνεται στους μαθητές ως «κανόνας έκπληξη» 10 λεπτά μόλις πριν την έναρξη του 1ου εξτρά διαγωνιστικού γύρου. Από τη δοκιμασία της «μυστικής αποστολής» περνούν επιτυχώς μόνο εκείνες οι ομάδες που είναι σε θέση να συνεργαστούν αποδοτικά, ώστε να σχεδιάσουν τη λύση ενός προβλήματος που δεν τους είναι από πριν γνωστό, να ρυθμίσουν την ρομποτική τους κατασκευή σωστά και να την προγραμματίσουν, ώστε να λύσει το πρόβλημα με επιτυχία. Κάτι τέτοιο συνέβη για πρώτη φορά στο διαγωνισμό και το ενδιαφέρον κορυφώθηκε καθώς όλοι οι θεατές περίμεναν να δουν ποια ομάδα θα κατάφερνε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της «μυστικής δοκιμασίας» μέσα σε τόσο λίγο χρόνο.
Οι δύο μας ομάδες που προκρίθηκαν στον τελικό προσπάθησαν, συνεργάστηκαν και δοκίμασαν λύσεις που θα τους έφερναν τους εξτρά πόντους της «μυστικής δοκιμασίας». Τελικά όμως από τις 24 καλύτερες ομάδες, μόνο οι τρεις κατάφεραν να πάρουν του εξτρά πόντους και να σκαρφαλώσουν στις τρεις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Η ομάδα μας Kalamata Storm 3 αποτελούμενη από τους μαθητές Αγγελική Ζέρβα, Νικόλα Μωραΐτη και Αλέξανδρο Βασιλέρη του Γυμνασίου Πεταλιδίου και προπονητή τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής του ίδιου Γυμνασίου Λουκά Δημόπουλο ισοβάθμησε στην 4η θέση με επτά άλλες ομάδες που συγκέντρωσαν το μέγιστο αριθμό πόντων (750 πόντοι που αντιστοιχούν σε πλήρη επίλυση της βασικής πρόκλησης), αλλά κατετάγη τελικά στην 7η θέση λόγω της αλλαγής των κανονισμών λίγες ημέρες μόλις πριν την διεξαγωγή του τελικού.
Επίσης στην 11η θέση, ισοβαθμώντας με μία άλλη ομάδα, κατετάγη η ομάδα μας Kalamata Storm 4, αποτελούμενη από τις μαθήτριες Παναγιώτα Κρασοπούλου και Ανθούλα – Μαρία Κρασοπούλου του 4ου Γυμνασίου Καλαμάτας και Ντυμένου Αναστασία του Μουσικού Γυμνασίου Καλαμάτας και προπονητή πάλι τον κ. Λουκά Δημόπουλο.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στην 18η θέση και μέσα στις 24 καλύτερες ομάδες της κατηγορίας REGULAR Γυμνασίων σε πανελλήνια κλίμακα κατετάγη ομάδα επίσης από την Καλαμάτα, ενώ ομάδα από την πόλη μας βρέθηκε ανάμεσα στις 20 καλύτερες και στην κατηγορία OPEN Δημοτικών, επιβεβαιώνοντας για άλλη μία φορά το υψηλό επίπεδο στο οποίο έχει αναπτυχθεί η εκπαιδευτική ρομποτική στον πόλη μας.
Στα αρνητικά της διοργάνωσης καταγράφονται η επιλογή παρουσιαστών, που δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο και δεν ανταποκρίθηκαν σε καμία περίπτωση στην ποιότητα του διαγωνισμού, οι αλλαγές στον κανονισμό λίγες ημέρες πριν τον διαγωνισμό, η συμμετοχή στην οργανωτική και στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού προπονητών των διαγωνιζόμενων ομάδων στην ίδια κατηγορία καθώς και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού την επόμενη ημέρα, αντί να ανακοινωθούν επιτόπου! Σε κάθε περίπτωση τέτοια γεγονότα πλήττουν το κύρος τους διαγωνισμού ενώ είναι ικανά από μόνα τους να προκαλέσουν αμφιβολίες ως προς το αδιάβλητο του διαγωνισμού.
Ήδη το Κέντρο Ρομποτικής και Προγραμματισμού Καλαμάτας ετοιμάζεται για το επόμενο μεγάλο ταξίδι του που θα είναι λιγάκι πιο μακρινό…. Είναι το ταξίδι της Ολυμπιάδας Ρομποτικής WRO που ξεκινά κάπου στο τέλος Μαΐου και καταλήγει στην Ταϋλάνδη τον ερχόμενο Νοέμβρη.