Π. Παυλόπουλος από τη Νίσυρο: «Θα υπερασπιστώ τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ελλάδας»

Εντονο άρωμα… Μεσσηνίας, είχε ο χθεσινός εορτασμός για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την απελευθέρωση της Νισύρου και την ενσωμάτωσή της, στην Ελλάδα. Στις εκδηλώσεις, συμμετείχε μεγάλη αντιπροσωπεία από αυτοδιοικητικούς φορείς και συλλόγους της Καλαμάτας, η οποία πριν από 18 χρόνια, «υιοθέτησε» το ακριτικό νησί.

Παρών φυσικά, ο Μεσσήνιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος, μια ανάσα… από την Τουρκία, έστειλε έμμεσο, αλλά σαφές μήνυμα στη γείτονα χώρα, απαντώντας στις προκλήσεις της Άγκυρας. Ο ύπατος πολιτειακός άρχοντας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο στράφηκε εναντίον του, υπενθύμισε με έμφαση, τα δικαιώματα της χώρας μας. «Πρωτίστως δε προς εκείνους οι οποίοι είτε επινοούν δήθεν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, είτε διεκδικούν εδάφη που δεν τους ανήκουν είτε, τέλος, αμφισβητούν την πλήρη κυριαρχία της Ελλάδας επί των Δωδεκανήσων, υπενθυμίζουμε το αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας, κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ περί προληπτικής νόμιμης άμυνας, να τα θωρακίζει αμυντικά εναντίον κάθε επιβουλής, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, όταν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο.

Επιπλέον, η Τουρκία δεν έχει κατά το Διεθνές Δίκαιο λόγον επ’ αυτού, διότι δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων», ανέφερε από τη Νίσυρο ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης, στέλνοντας  ένα ακόμη ξεκάθαρο μήνυμα. «Καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας μου, και όχι μόνο, θα πράξω ό,τι μου αναλογεί προκειμένου να υπερασπισθώ αφενός την μακραίωνη Ιστορία και την αναντίρρητη ελληνικότητα της Νισύρου και όλων των Δωδεκανήσων. Και, αφετέρου και σύμφωνα με όσα εξέθεσα, τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν γένει», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος διέκρινε ανάμεσα στους κατοίκους του μακρινού νησιού, τα οικεία πρόσωπα πολλών Καλαματιανών που έλαβαν μέρος στις επιτυχημένες εκδηλώσεις και ειδικότερα, του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, της δημοτικής συμβούλου της πλειοψηφίας Μαρίας Οικονομάκου και των συμβούλων της μειοψηφίας Δημήτρη Φαββατά και Γιάννη Χριστόπουλου.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΝΙΚΑ
ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΛΑΔΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΤΗΛΙΑ  ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ!

Μέρος στις εκδηλώσεις, έλαβαν επίσης, 22 μέλη του Μορφωτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, 4 του Συλλόγου «Ελληνομνήμονες» και ένας δημοσιογράφος. Αρχικά, τελέσθηκε δοξολογία και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, παρέλαση και παραδοσιακοί χοροί, ενώ παρετέθη γεύμα στους επισήμους, στο οποίο προσκλήθηκαν όλα τα μέλη της αποστολής Καλαματιανής αποστολής. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, απηύθυνε χαιρετισμό, προσέφερε δώρα στο δήμαρχο Νισύρου και έδωσε την υπόσχεση ότι τα καντήλια στους Ιερούς Ναούς του νησιού, θα καίνε με ελαιόλαδο Καλαματιανό, κάτι που θα επικυρωθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο περιθώριο μάλιστα των εκδηλώσεων, ο δήμαρχος συναντήθηκε με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που κατάγονται από τη Μεσσηνία, με τους οποίους συνομίλησε για λίγα λεπτά, ενώ προσέφερε και αρκετά δώρα στους δημότες, από τις επιχειρήσεις της πόλης.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ