Προβολή της ταινίας «Με κομμένη την ανάσα» από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη

afisa-tainias-33x48-8cm-2pcs-about-de-souffle-smΤην ταινία «Με κομμένη την ανάσα» [1960] σε σκηνοθεσία Jean-Luc Godard με τους Jean Seberg, Jean-Paul Belmondo θα προβάλει σήμερα στις 9.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Θεοδ. Αγγελόπουλος» στο Εργατικό Κέντρο, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.

Ένας μικροκακοποιός που καταζητείται για τον φόνο ενός αστυνομικού ερωτεύεται παράφορα μια ατίθαση Αμερικανίδα δημοσιογράφο. Εκείνη τον κρύβει και ένας έρωτας γεννιέται ανάμεσά τους. Θα καταφέρει να ξεφύγει από την αστυνομία που σιγά σιγά τον πλησιάζει;

Ο Jean-Luc Godard κάνει το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη «Με κομμένη την ανάσα»! Με ελάχιστα χρήματα, αυτοσχεδιασμούς στους διαλόγους, κάμερα στο χέρι (ή δεμένη σε καροτσάκι του σούπερ μάρκετ) jump cuts, φυσικούς χώρους και άναρχη αφήγηση, μας χαρίζει μια ταινία που αποτελεί σύμβολο της γαλλικής Nouvelle Vague και του μοντέρνου κινηματογράφου. Το δε σενάριο γραφόταν από τον François Truffaut (μαζί με τον Claude Chabrol αποτελούν τους άλλους δύο μεγάλους σκηνοθέτες του νέου κύματος) κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, προκαλώντας έτσι μια φυσική αγωνία στους ηθοποιούς.

Η ταινία σημείωσε ιδιαίτερη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, εκπλήσσοντας κοινό και κριτικούς. Βραβεύτηκε από την Ένωση Γάλλων Κριτικών, ενώ τιμήθηκε με Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και με το Prix Jean Vigo στο Γαλλικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Η Jean Seberg υπήρξε υποψήφια για Βραβείο BAFTA από την Αγγλική Ακαδημία Κινηματογράφου, στην κατηγορία Καλύτερης Ξένης Ηθοποιού.

  • Η είσοδος είναι 4 ευρώ ενώ για νέους κάτω των 18 ετών η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ