Να υλοποιηθούν στη Μεσσηνία προγράμματα Επιμόρφωσης και Κατάρτισης για τον Τουρισμό ζητεί από την υπουργό Πολιτισμού το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας

Με έγγραφο αίτημα προς την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας ζητεί την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης και κατάρτισης εργαζομένων στον τουριστικό τομέα σε συνεργασία με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας.

Το αίτημα που διατυπώνεται σε επιστολή που υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Ε.Κ.Κ. Σωτήρης Τσώνης και Γιώργος Κανέλης αντίστοιχα κοινοποιείται στο γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στον πρ. πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, στον περιφερειάρχη Π. Τατούλη, στους αντιπεριφερειάρχες Ελ. Αλειφέρη, Ντ. Νικολάκου και Π. Μαντά, στους βουλευτές  Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη, Πέτρο Κωνσταντινέα και Δημήτρη Κουκούτση, στον δήμαρχο Καλαμάτας, το Επιμελητήριο, την Ένωση Ξενοδόχων, τη Γ.Σ.Ε.Ε. και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Επαγγελμάτων.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ

Αναφέρει το Εργατικό Κέντρο στο έγγραφο αίτημά του:

«Όπως είναι γνωστό στο  Νομό μας τα τελευταία χρόνια υπάρχει αλματώδης ανάπτυξη του Τουρισμού μιας και έχουν δημιουργηθεί μεγάλες τουριστικές μονάδες ( π.χ. ΠΟΤΑ, παραλιακό μέτωπο Μεσσήνης,Δυτική παραλία,κ.τ.λ. ) ενώ προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να δημιουργηθούν και νέες, όλες αυτές θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του Νομού μας γιατί θα δημιουργήσουν νέες  θέσεις εργασίας και θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο την περιοχή μας.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας μαζί με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας Νομού Μεσσηνίας και τους εργαζόμενους στον κλάδο πασχίζουν εκτός των άλλων για την ανάπτυξη του Τουριστικού Τομέα. Η προσπάθεια μας επικεντρώνεται στον μεγάλο ρόλο που παίζει η εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων, η ειδίκευση και εξειδίκευση, αλλά βασικότερο όλων είναι η πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων.

Τα παραπάνω θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών που είναι βασικός προσδιοριστικός παράγοντας του κλάδου, αλλά και βασικό στοιχείο ανταγωνιστικότητας. Όπως γνωρίζουμε το υπουργείο Τουρισμού έχει δεσμευτεί να επαναλειτουργήσει προγράμματα μετεκπαίδευσης των εργαζόμενων στον Τουριστικό Τομέα στις 13 Περιφέρειες της χώρας και επειδή μετά και την κατάργηση του ΟΤΕΚ δεν έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή μας παρόμοια προγράμματα από το έτος 2009, θα θέλαμε την συμβολή σας όπως η Καλαμάτα να είναι μέσα στις πρώτες πόλεις όπου θα γίνουν τέτοια προγράμματα .

Τα τμήματα για τα οποία υπάρχει άμεση και επιτακτική ανάγκη υλοποίησης    είναι:

  • Εστιατορικής τέχνης
  • Υποδοχής
  • Οροφοκομίας
  • Μαγειρικής τέχνης

 

Είναι αδιανόητο στο μέλλον αφ’ ενός να υπάρχει ζήτηση συγκεκριμένων ειδικοτήτων και αφ’ετέρου να υπάρχει αδυναμία εξυπηρέτησης από το ντόπιο εργατικό δυναμικό σε συνθήκες μάλιστα υπέρμετρης ανεργίας.

Αυτό το οποίο θα θέλαμε να τονίσουμε ιδιαίτερα είναι ότι η πόλη μας αποτελεί την πλέον άριστη  λύση για την υλοποίηση όλων αυτών, λόγω κυρίως των ξεκάθαρων συγκριτικών πλεονεκτημάτων π.χ. (ασφαλής και γρήγορη οδική πρόσβαση και διασύνδεση, ύπαρξη σημαντικού αριθμού εργαζομένων,εξειδικευμένων στελεχών, επάρκεια δομών για την υλοποίηση) και μπορεί βεβαίως να εξυπηρετήσει την κάλυψη των αναγκών και των όμορων περιοχών.

Θα πρέπει λοιπόν η περιοχή μας στον κλάδο του τουρισμού να συνεχίσει την ανοδική της πορεία, συμβάλλοντας στην γενικότερη ανάπτυξη της χώρας.

Είναι κοινή παραδοχή ότι ο τουριστικός τομέας στη χώρα μας αποτελεί την βαριά βιομηχανία και βασικό πυλώνα ανάπτυξης με  αύξηση εσόδων ,κερδοφορίας και επισκεψιμότητας.

Βασίζεται όμως και στις πλάτες των εργαζομένων, γι αυτό είναι  πιο πολύ επιτακτική από ποτέ η ανάγκη τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και των ΣΣΕ του κλάδου».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ