Με επίκαιρα μηνύματα ο σημερινός εορτασμός της απελευθέρωσης της ακριτικής Νισύρου με τη συμμετοχή πολλών Καλαματιανών !

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Η 70ή ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Ημέρα ορόσημο η σημερινή για όλη την Ελλάδα και όχι μόνο για τη Δωδεκάνησο, καθώς σα σήμερα, έκλεισε και η τελευταία εκκρεμότητα για την σύσταση του Ελληνικού κράτους. Η Ελλάδα με το τέλος του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, ζει την ελευθερία της, όμως ένας σημαντικός σταθμός για την νίκης της, τα 14 νησιά της Δωδεκανήσου, βρίσκονται ακόμα υπό τον Ιταλικό ζυγό. Το πλήρωμα του χρόνου, ήρθε τον Φεβρουάριο του 1947, όταν υπεγράφη στο Παρίσι η Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία, σύμφωνα με την οποία, τα Δωδεκάνησα αποδίδονταν στην Ελλάδα, ενώ η Ιταλία υποχρεωνόταν σε αποζημίωση ύψους 105 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη χώρα μας. Ξεχωριστές, αναμένονται σήμερα, 70 χρόνια μετά, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης και ενσωμάτωσης της Νισύρου στην Ελλάδα, οι οποίες θα γίνουν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και αρκετών Καλαματιανών, αφού η μεσσηνιακή πρωτεύουσα πριν από 18 χρόνια, «υιοθέτησε» το ακριτικό νησί.

nisyros-palia

Στην αποστολή, συμμετέχουν 3 αιρετοί του Δήμου Καλαμάτας, 22 άτομα από το Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας, 4 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ελληνομνήμονες» και ένας δημοσιογράφος, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι δηλώσεις του Μεσσήνιου Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφορικά με ένα νησί της Δωδεκανήσου, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία, αλλά και τα «καυτά», ανοιχτά, εθνικά ζητήματα. Στο κλίμα αυτό άλλωστε, κινήθηκε και η δήλωση του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος αποχαιρετώντας τα μέλη της αποστολής, στάθηκε στον εθνικό χαρακτήρα αυτής της πρωτοβουλίας του Δήμου. Αξίζει να σημειωθεί πως η Νίσυρος, «υιοθετήθηκε» από το Δήμο Καλαμάτας το 2000, όταν υπουργός Πολιτισμού ήταν ο Καλαματιανός Σταύρος Μπένος και δήμαρχος, ο Παναγής Κουμάντου. Τα έξοδα μετάβασης, καλύπτει ο Δήμος, ο οποίος έστειλε στους εκπροσώπους φορέων της περιοχής, τοπικά προϊόντα, που προσέφεραν επιχειρήσεις της πόλης, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ