«Μεσαίωνας» και στη δημόσια υγεία με την πρόσβαση κατοίκων των χωριών εξαιρετικά προβληματική!

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΣΤΙΑΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Tη στιγμή που όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι επιστρέφουν στην περιφέρεια, ακολουθώντας τον… μονόδρομο της κρίσης που οδηγεί απευθείας στα χωριά, στην Ελλάδα της ανάπτυξης που βασίζεται στον τουρισμό και τον πρωτογενή της τομέα, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές και υποδομές, ούτε σε επίπεδο υγείας!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

afisa-karkinos-mastoyΧαρακτηριστικό, το παράδειγμα της Πύλου, όπου τα 3 από τα 6 μέλη του Διοικητικού Συλλόγου Κυρίων της περιοχής, έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού και το πληροφορήθηκαν στο πλαίσιο των ενημερωτικών εκδηλώσεων που διοργανώνουν εκπρόσωποι φορέων, αφού όπως παραδέχθηκε η πρόεδρός του, Νίκη Κωνσταντακοπούλου, για πολλές γυναίκες, στα μέσα σχεδόν του 2018, παραμένει δύσκολη η πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας! «Πράγματι, από τα έξι μέλη του Συμβουλίου μας, έχουν νοσήσει τα τρία και δύο εξ’ αυτών, εντόπισαν το πρόβλημα, στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης. Δυστυχώς, είναι ένα πολυσδιάστατο πρόβλημα, καθώς έχει να κάνει με την έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και την οικονομική κρίση, αφού πολλές γυναίκες, κυρίως στα χωριά, δυσκολεύονται στην πρόσβαση», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν γιατροί ειδικοτήτων ούτε στην Πύλο, ούτε στη Χώρα, με την επίσκεψη στην Καλαμάτα και την Αθήνα, να είναι μονόδρομος.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟΨΕ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ

Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωριστή είναι απόψε και αύριο, η επιστημονική διημερίδα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, την οποία διοργανώνουν από κοινού, η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, σε συνεργασίας με την Α΄ Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και τον Σύλλογο Κυριών της Πύλου. Οι εκδηλώσεις, θα ξεκινήσουν απόψε στις 5 το απόγευμα στο κέντρο Υγείας της περιοχής και θα συνεχιστούν αύριο, από τις 10 το πρωί έως τις 2 και από τις 4 μετά το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα, περιλαμβάνοντας φυσικά, εξετάσεις! Αύριο επίσης, στις 7:30 το απόγευμα εκδήλωση με ομιλία, θα πραγματοποιηθεί και στο Πνευματικό Κέντρο της Μεθώνης, αφού η πρόληψη, πραγματικά σώζει ζωές, όσον αφορά στον καρκίνο του μαστού.

ΝΟΥΜΕΡΟ 1 ΚΑΚΟΗΘΕΙΑ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ!

«Ήδη, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αρκετές γυναίκες από 45 μέχρι 55 ετών, που δεν έχουν κάνει ποτέ στη ζωή τους μαστογραφία –και για τους λόγους των δυσκολιών που αναφέραμε- οι οποίες καλούν, πραγματικά συγκινημένες», δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Κυριών Νίκη Κωνσταντακοπούλου, με τον Μεσσήνιο χειρουργό του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου της Αθήνας και περιφερειακό σύμβουλο Πελοποννήσου Άγγελο Χρονά, ο οποίος και φέτος θα δώσει δυναμικό παρόν, να προτρέπει τις γυναίκες να υποβάλλονται σε εξετάσεις, αφού ο συγκεκριμένος καρκίνος, αν διαγνωστεί έγκαιρα, είναι ιάσιμος! «Η επιστημονική ομάδα που συμμετέχει στις διήμερες εκδηλώσεις, αποτελείται από12 γιατρούς, χειρουργούς, ακτινοθεραπευτές, αλλά και κοινωνιολόγους, οι οποίοι θα αναφερθούν στα δικαιώματα των καρκινοπαθών», δήλωσε ο κ. Χρονάς, μιλώντας για την τρίτη κατά σειρά διοργάνωση, η οποία φέτος έχει στο επίκεντρό της, την Πυλία, μια και η ελληνική περιφέρεια, έχει πολύ περισσότερη ανάγκη και σε αυτόν τον τομέα απ’ ότι το κέντρο ή οι μεγάλες πόλεις. Ο Μεσσήνιος χειρουργός, μίλησε και με αριθμούς, οι οποίοι και στην προκειμένη περίπτωση, σοκάρουν. «5.000 με 5.500 γυναίκες νοσούν από καρκίνο του μαστού, ενώ 1 στις 8, θα έχει στη διάρκεια της ζωής της, τη νόσο, η οποία σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να αντιμετωπιστεί, αφού ο καρκίνος του μαστού είναι ιάσιμος», τόνισε ο κ. Χρονάς, μιλώντας για την ανάγκη να υποβάλλονται οι γυναίκες, σε εξετάσεις. «Πρέπει να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις, αφού ο καρκίνος αυτός, δεν έχει συμπτωματολογία, γι’ αυτό θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τη γυναίκα, για το τι πρέπει να κάνει κυρίως μετά τα 40. Πώς να ψηλαφά τον μαστό της και ποιες απεικονιστικές εξετάσεις πρέπει να κάνει και ειδικά, μαστογραφία και υπερηχογράφημα», εξήγησε ο Άγγελος Χρονάς, τονίζοντας πως ο καρκίνος του μαστού, είναι η πρώτη κακοήθεια στις γυναίκες και καλώντας όλες να προσέχουν. «Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου όπως σε όλους τους καρκίνους. Η κατάχρηση του καπνίσματος, το αλκοόλ, η παχυσαρκία, αλλά και η κληρονομικότητα, γι’ αυτό και θα  πάρουμε ένα καλό ιστορικό και θα καθοδηγήσουμε τις γυναίκες», δήλωσε καταληκτικά ο κ. Χρονάς, ενώ στις εκδηλώσεις, αναφέρθηκαν εκ μέρους των διοργανωτών, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και ο αντιδήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Πετρόπουλος.

 Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ…ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

«Μια ακόμη χρονιά, για τρίτη χρονιά η Περιφέρεια Πελοποννήσου, χάρη στην κινητικότητα, την πρωτοβουλία και την ιδέα του εντεταλμένου συμβούλου μας, Άγγελου Χρονά, είναι στην ευχάριστη θέση να διοργανώνει διημερίδα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Τα κοινωνικά θέματα και τα ζητήματα υγείας, τα έχουμε πολύ ψηλά στις προτεραιότητές μας και γι’ αυτό, με διάφορες πρωτοβουλίες όπως αυτή, προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία και να προσφέρουμε υπηρεσίες στην πρόληψη», δήλωσε η κα Αλειφέρη, με τον Παναγιώτη Πετρόπουλο να κάνει μια άλλη προσέγγιση, στην προσπάθειά του να πείσει όσο περισσότερες γυναίκες γίνεται, για το αυτονόητο. «Οι διαδικασίες που συμβαίνουν στον έμβιο κόσμο, είναι βραδείες, αρχίζουν σιγά – σιγά και εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου, αφήνοντας… πολύ καιρό ώστε να ολοκληρωθούν και να κάνουν την εμφάνισή τους. Έτσι και οι αρρώστιες που μπορεί και να σκοτώσουν τον άνθρωπο, εμφανίζονται όχι όταν το διαπιστώσουμε, αλλά πολύ πιο πριν, αφού μπορεί να είναι και κληρονομικές. Ο καρκίνος έχει το… προνόμιο να εμφανίζεται πολύ πιο πριν, με αποτέλεσμα μέσα από την πρόληψη να μπορεί να αντιμετωπιστεί», δήλωσε ο κ. Πετρόπουλος, επισημαίνοντας πως ο Δήμος διοργανώνει πολλές τέτοιες εκδηλώσεις για την ευεξία και τη σωματική και ψυχική υγεία των δημοτών.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ