Η συγγραφέας Μάρω Δούκα θα μιλήσει για τα βιβλία της αύριο στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου “Νίκος Πολίτης”

Eκδήλωση με τίτλο «Στο πηδάλιο της γραφής: Η Μάρω Δούκα για τα 44 χρόνια της συγγραφικής της πορείας» θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 7.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Η συγγραφέας θα μιλήσει για τα βιβλία της και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους φοιτητές και το κοινό.

Συμμετέχουν με χαιρετισμούς και παρεμβάσεις: η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημοσίας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας Στέλλα Καρλαύτη, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθηγητής Γιώργος Ανδρειωμένος, ο κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθηγητής Αλέξιος Γ.Κ. Σαββίδης, ο πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας και αντιπρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημοσίας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας καθηγητής Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος και η επίκουρη καθηγήτρια  Τιτίκα Καραβιά.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα παρατεθεί μικρή δεξίωση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η ΜΑΡΩ ΔΟΥΚΑ γεννήθηκε το 1947 στα Χανιά. Από το 1966 ζει στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1974, με τις νουβέλες Η πηγάδα, Κάτι άνθρωποι. Στα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα έργα της περιλαμβάνονται: η νουβέλα Πού ’ναι τα φτερά; (1975)· οι συλλογές διηγημάτων Καρέ φιξ (1976) και Γιατί εμένα η ψυχή μου (2012)· τα μυθιστορήματα Η αρχαία σκουριά (1979), Η πλωτή πόλη (1983), Οι λεύκες ασάλευτες (1987), Εις τον πάτο της εικόνας (1990), Ένας σκούφος από πορφύρα (1995), Ουράνια μηχανική (1999), Αθώοι και φταίχτες (2004), Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ (2010), Έλα να πούμε ψέματα (2014)· οι συλλογές κειμένων Ο πεζογράφος και το πιθάρι του (1992), Τίποτα δεν χαρίζεται (2016) και το πεζογράφημα  Τα μαύρα λουστρίνια (2005) στη σειρά «Η κουζίνα του συγγραφέα» των εκδόσεων Πατάκη.

Έχει τιμηθεί με το ΒΡΑΒΕΙΟ «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» του Δήμου Ηρακλείου για το μυθιστόρημα Αρχαία σκουριά, με το Β΄ ΚΡΑΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ για το μυθιστόρημα Πλωτή πόλη, με το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΩΣΤΑ ΟΥΡΑΝΗ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ για το μυθιστόρημα Αθώοι και φταίχτες, για το οποίο επίσης τιμήθηκε με το ΒΡΑΒΕΙΟ BALKANIKA και το ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ. Για το μυθιστόρημα Έλα να πούμε ψέματα έχει τιμηθεί με το ΒΡΑΒΕΙΟ «ΝΙΚΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ» του ηλεκτρονικού περιοδικού «Αναγνώστης».

Διηγήματα και μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Το σύνολο των έργων της κυκλοφορούν σήμερα από τις εκδόσεις Πατάκη.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ