Η Καλαμάτα τιμά τη Γαλλοφωνία με τρεις εκδηλώσεις και τη συμμέτοχη Παυλόπουλου και Κατρούγκαλου!

500 εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο, γιορτάζουν στις 20 Μαρτίου, τους δεσμούς τους με τη Γαλλία, μέσω της γαλλικής γλώσσας. Η Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας, που καθιερώθηκε το 1998, τιμάται και από την Ελλάδα, με την Καλαμάτα από πέρυσι, να λαμβάνει ενεργά μέρος στον εορτασμό, ο οποίος φέτος θα είναι ακόμη πιο λαμπρός, καθώς διοργανώνονται τρεις εκδηλώσεις, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, να συμμετέχει σε μια από αυτές.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

«Αρχικά, για δεύτερη χρονιά, θα πραγματοποιηθεί ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης, με πρώτο αναγνώστη φέτος, τον Μεσσήνιο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρουγκαλο», δήλωσε η προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, Νινέτα Σωτηράκη, στην οποία και ανήκει η πρωτοβουλία συμμετοχής στον εορτασμό. Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια ημέρα, σε συνέχεια της τριπλής εκδήλωσης, θα τελεστούν τα εγκαίνια της έκθεσης που θα παρουσιάζει τη σχέση της Καλαμάτας με τη Γαλλία μέσα στο χρόνο, από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο έως σήμερα, ενώ η τρίτη εκδήλωση, στο πλαίσιο της εβδομάδας Γαλλοφωνίας, θα πραγματοποιηθεί δυο ημέρες μετά, τη Δευτέρα 19 Μαρτίου. «Συγκεκριμένα, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων θα προσεγγίσει τη σχέση του Αισώπου με το Λαφονταίν, σε μία εκδήλωση που απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς και γονείς και θα λάβει χώρα στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης στις 6:30 το απόγευμα», ανέφερε η κα Σωτηράκη, που στάθηκε ιδιαίτερα στην έκθεση, την οποία θα εγκαινιάσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος και θα επισκεφθεί για να σημάνει τη λήξη της, ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η έκθεση, θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας από το Σάββατο 17 Μαρτίου έως Παρασκευή 23 του μηνός και η είσοδος, θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Κατόπιν συνεννόησης μάλιστα, θα υπάρχει και δυνατότητα ξενάγησης στην ελληνική και στη γαλλική γλώσσα. «Η έκθεση αυτή, είναι προϊόν πολύμηνης αρχειακής και βιβλιογραφικής έρευνας και η επιστημονική ομάδα που επιμελήθηκε το υλικό αποτελείται από τη Sylvie Dufresne, τη Μαρία – Ελένη Δημάκου, την Ευρυδίκη Εξαρχάκου, την Ειρήνη Κυριακού, την Ουρανία Σκλήκα και την Κάλλια Ταβουλάρη», εξήγησε η Νινέτα Σωτηράκη που επίσης δούλεψε σκληρά για να πετύχει το εν λόγω εγχείρημα, που έχει ένα μόνο στόχο. «Θέλουμε να δείξουμε ότι η αγάπη για τη γαλλική γλώσσα και τον γαλλικό πολιτισμό στην πόλη μας, έχει βαθιές ιστορικές, κοινωνικές, εμπορικές και πολιτισμικές ρίζες που ξεκινούν από τον 13ο αιώνα και φτάνουν αδιάρρηκτες έως τις μέρες μας», δήλωσε η κα Σωτηράκη, μιλώντας για την έκθεση, την κορδέλα των εγκαινίων της οποίας, θα κόψει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Μεσσηνίας και θα την επισκεφθεί στην… αυλαία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παυλόπουλος, την Παρασκευή 23 Μαρτίου, θα επισκεφθεί την έκθεση με αφορμή τον εορτασμό για τη την απελευθέρωση της Καλαμάτας και την αναπαράσταση της έναρξης της Επανάστασης, στον οποίο θα παραστεί και φέτος.

ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ  ΦΕΤΟΣ Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο, νωρίτερα και συγκεκριμένα το Σάββατο, αναμένεται στην Καλαμάτα, ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία, τον οποίο διοργανώνει για δεύτερη χρονιά, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη. Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, θα ξεκινήσει, όπως θα συμβεί παράλληλα και στα υπόλοιπα 33 σημεία της Ελλάδας, στις 11 το πρωί και θα συμμετάσχουν πάνω από 150 αναγνώστες μαθητές, καθηγητές και ιδιώτες. «Φέτος, επιλέξαμε τους Μύθους του Lafontaine», τόνισε η προϊσταμένη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, Νινέτα Σωτηράκη, τονίζοντας πως οι συμμετέχοντες, θα διαβάσουν, θα θεατροποιήσουν, θα τραγουδήσουν και θα χρησιμοποιήσουν μάσκες που φιλοτέχνησαν.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Οι μύθοι του Lafontaine είναι μια συλλογή από 240 ποιήματα σε 12 βιβλία, με ήρωες ζώα που συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι ή, σε δεύτερη ανάγνωση, με ήρωες ανθρώπους μεταμφιεσμένους σε ζώα. Όπως γράφει ο ίδιος ο ποιητής σ’ έναν έμμετρο πρόλογό του: Όλα μιλάνε στο έργο μου, μιλάνε και τα ψάρια και λένε πράγματα για μας, πέρα από χρόνια, τόπους: χρησιμοποιώντας ζωντανά διδάσκω τους ανθρώπους. Η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη, αφού πρώτος διδάξας, θεωρείται ο Αίσωπος, με συνεχιστές τους Λατίνους, Ανατολίτες και άλλους μυθοποιούς. Όμως, ο Lafontaine δεν οικειοποιήθηκε παρά μόνο τον πυρήνα των προγενέστερων μύθων, τον οποίο μεταποίησε, επένδυσε στιχουργικά και προσάρμοσε στις συνθήκες της εποχής, αποθέτοντας την προσωπική του σφραγίδα.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας που συγκινεί διαχρονικά, μικρούς και μεγάλους.

Η εκδήλωση αυτή, την αφίσα προώθησης της οποίας, φιλοτέχνησε ο Άρης Κορομηλάς, τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, ενώ μετά τον κ. Κατρούγκαλο, αναγνώστης θα είναι ο επίτιμος πρόξενος της Γαλλίας στην Καλαμάτα Αριστείδης Μουτζούρης. Φιλική συμμετοχή, θα έχει και η Παιδική και Νεανική Μοντέρνα Χορωδία Hacuna Matata του Γιώργου Σκλήκα, ενώ το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να φτάσει ένα βήμα πριν την υλοποίηση, χωρίς τη… σύμπραξη, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης λοιπόν, θα λάβουν μέρος το 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, με υπεύθυνη καθηγήτρια την Ουρανία Σκλήκα, το 6ο  και το 18ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, το 1ο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας, με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Sylvie Dufrèsne, το Δημοτικό Σχολείο Βαλύρας και Εύας, το Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών, με υπεύθυνη καθηγήτρια, την Μαρία – Ελένη Δημάκου, το 2ο Δημοτικό Καλαμάτας με υπεύθυνη καθηγήτρια Αικατερίνη Μπουγιούκου, το Γυμνάσιο Αρφαρών, με υπεύθυνη την καθηγήτρια Βασιλική Παπαχριστοπούλου, υο 4ο Λύκειο Καλαμάτας, υπό τις οδηγίες της Βασιλικής Πανταζή και τρία Κέντρα Γαλλικής Γλώσσας. Πρόκειται γα το Κέντρο της Κάλλιας Ταβουλάρη, με υπεύθυνη την ίδια, το Κέντρο «Saint-Exupéry» με υπεύθυνη καθηγήτρια την Ευρυδίκη Εξαρχάκου και το Κέντρο «Ma cour de français», με υπεύθυνη την Ειρήνη Κυριακού.

ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΑΙΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΛΑΦΟΝΤΑΙΝ

Η Τρίτη εκδήλωση για την ημέρα της Γαλλοφωνίας, απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς και γονείς και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Μαρτίου στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης, στις 6:30 το απόγευμα. Εκεί, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με την Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων θα προσεγγίσει τη σχέση του Αισώπου με το Λαφονταίν. Η Γενική Γραμματέας της Ένωσης Αντωνία Παυλάκου, θα παρουσιάσει τη διαλεκτική μεταξύ των δύο δημιουργών, τονίζοντας την ηθικοπλαστική διάσταση των μύθων διά μέσου των διδαγμάτων. Η νηπιαγωγός Γαρυφαλλιά Τεριζάκη θα παρουσιάσει βιωματικά προτάσεις αξιοποίησης των μύθων στην προσχολική ηλικία και οι εκπαιδευτικοί γαλλικής που συμμετείχαν με τις τάξεις τους στο Μαραθώνιο Ανάγνωσης θα παρουσιάσουν διαφορετικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις των μύθων στην τάξη της ξένης γλώσσας (διδασκαλία της φωνητικής, καλλιέργεια εικαστικών δεξιοτήτων, κα.).

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ