Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: 33.700 ευρώ για την Αναπαράσταση και 6.400 για να κάνουν… Πάσχα οι άποροι!

Μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις για την καθημερινότητα και όχι μόνο, των δημοτών, έλαβε στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Αρχικά, ενέκρινε την ενίσχυση απόρων δημοτών με διατακτικές προμήθειας κρέατος για το Πάσχα, συνολικού ποσού 6.400 ευρώ, ενώ παραπάνω από τα διπλά λεφτά, 13.700 ευρώ, θα διαθέσει μόνο για την ηχητική και φωτιστική κάλυψη, το στολισμό με νέα banner, εκτυπώσεις, φιλοξενία και απονομή χρηματικών επάθλων στους νικητές του «Δρόμου Θυσίας» και άλλες 20.000 ευρώ – δηλαδή σύνολο 33.700 ευρώ- για την ανάθεση της οργάνωσης και υλοποίησης των εκδηλώσεων στην Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις»!

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Σημειώνεται ότι θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με την Αρετή Κετιμέ, ενώ θα διοργανωθεί και έκθεση με υπό κλίμακα ομοιώματα πλοίων της Εθνεγερσίας του 1821, αλλά και προηγουμένων περιόδων. Η έκθεση, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν ανήμερα της μεγάλης επετείου, θα διαρκέσει έναν μήνα και θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Χορού. Οι μικρογραφίες των καραβιών είναι κατασκευασμένες από τον καλλιτέχνη και εκπαιδευτικό Παναγιώτη Σοφικίτη και είχαν εκτεθεί μέχρι πρόσφατα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

ΑΡΚΕΤΑ ΕΡΓΑ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

Επίσης, αποφασίστηκε να κατασκευαστεί μικρή πλατεία στη συμβολή των οδών Μπουλούκου και Αθηνών, όπου επίσης, θα αυξηθεί ο κοινόχρηστος χώρος με την κατάργηση της οδού, η οποία βρίσκεται βορειοανατολικά. Επίσης, θα δημιουργηθεί εσοχή, ώστε να λειτουργεί μεγάλη στάση για τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΩΝ

Σκοπός, όπως επισημάνθηκε, είναι να καταργηθεί η στάση που υπάρχει στην Αθηνών προς βορράν του συγκεκριμένου σημείου, η οποία έχει πολύ μεγάλη κίνηση, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται ή να σταματά η κυκλοφορία, όταν ένα λεωφορείο στην κατεύθυνση εξόδου από την Καλαμάτα πρέπει να παραλάβει επιβάτες. Έτσι, θα γίνουν αρκετές, απαραίτητες ρυθμίσεις.

  • Ενσωμάτωση στην πλατεία, επί της συμβολής των οδών Μπουλούκου, Αθηνών και ανωνύμου, του κοινοχρήστου χώρου διέλευσης των οχημάτων από την οδό Μπουλούκου στην οδό Κλαδά
  • Η όδευση των οχημάτων από την οδό Μπουλούκου στην οδό Κλαδά μέσω της οδού Αγίας Λαύρας
  • Απαγόρευση στάθμευσης παραπλεύρως της πλατείας.

ΣΗΜΕΙΑΚΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Το Σώμα, ενέκρινε σημειακές τροποποιήσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.), τόσο για την Μικρή Μαντίνεια, όσο και για τη Δυτική Παραλία. Για τη με πρώτη, στη θέση ιδιοκτησίας του κληροδοτήματος Παναγιώταρου, με την αλλαγή χρήσης από «αστικό πράσινο – ελεύθεροι χώροι» σε «γενική κατοικία» και με σκοπό να υπάρξει τουριστική αξιοποίηση των κτιρίων του κληροδοτήματος από το Δήμο και στη δεύτερη, σε συμμόρφωση της απόφασης του ΣτΕ, με κατάργηση της χρήσης «Νέου Λιμένα» και μετατροπή της σε χρήση «Τουρισμού – Ανάπτυξης», καθώς και με κατάργηση της πρόβλεψης για σιδηροδρομική γραμμή.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟ ΚΟΥΤΑΛΑ

Το Σώμα, ενέκρινε τον χαρακτηρισμό ως μνημείου του παλαιού λιθόστρωτου μονοπατιού στην περιοχή Κουταλά, κατόπιν προτάσεως του υπουργείου Πολιτισμού, με το δήμαρχο να δηλώνει ότι κάθε πρόταση του υπουργείου θα προτείνεται από την πλειοψηφία προς υιοθέτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με οτιδήποτε συνδέεται με το παρελθόν και έχει μνημειακό χαρακτήρα.

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Ακόμη, εγκρίθηκε η επιχορήγηση των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Καλαμάτας, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων (Α΄ δόση έτους 2018). Συνολικά, θα διατεθούν 176.915,89 ευρώ, με τις  95.917,94 ευρώ να κατανέμονται στην Πρωτοβάθμια και τις  80.997,95 ευρώ, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Τέλος, εγκρίθηκε η επιχορήγηση αρκετών συλλόγων και φορέων και συγκεκριμένα των Καρβελαίων Καλαμάτας, του Μεσσηνιακού για τα Παπαφλέσσεια, του ομίλου Μπριτζ για διοργάνωση Φεστιβάλ και των Δρομέων Υγείας, ενώ ο Δήμος, θα συμμετάσχει στη διοργάνωση του 9ου Κλασσικού Ράλλυ Ελλάδας 2018 και θα αγοράσει και 20 αντίτυπα του λευκώματος με τίτλο «Seaside life ΚΑΛΑΜΑΤΑ» της φωτογράφου Τζένης Λυκουρέζου.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ