Από τον Γιώργο Πράτανο,

Ο αρχηγός της Εθνικής, Γιάννης Μπουρούσης, πριν επιστρέψει στην ομάδα του στην Κίνα, και μετά από δύο πολύ πετυχημένες εμφανίσεις, μας μίλησε για όλα.

Προχθές έσπασες δύο ρεκόρ με την Εθνική: Συμμετοχών (σ.σ. ξεπέρασε τον Γιώργο Σιγάλα) και πόντων (σ.σ. ξεπέρασε τον Φραγκίσκο Αλβέρτη).

Δεν το ήξερα. Αυτούς τους δύο παίκτες τους σέβομαι και τους εκτιμώ πολύ. Ποτέ δεν φανταζόμουν, το 2005 που ξεκίνησα, πως θα έφτανα σε αυτό το επίπεδο με την Εθνική ομάδα. Αλλά αυτό με κρατάει όρθιο και μου δίνει κίνητρο όταν παίζω με την ομάδα να προσπαθώ, να διεκδικώ, γιατί δεν είναι κάτι που σου δίνεται εύκολα.

Είσαι το σημείο αναφοράς για τους νέους της Εθνικής, όπως ακριβώς ήταν για σένα ο Αλβέρτης και ο Σιγάλας αντίστοιχα. Βαραίνουν οι ώμοι σου, είναι μια επιπλέον ευθύνη η διαπαιδαγώγηση αυτών των παιδιών;

Δεν βαραίνουν οι ώμοι μου από αυτό. Μπορεί μερικές φορές να είμαι αυστηρός, αλλά ξέρουν πως μπορούμε να κάνουμε πλάκα. Απλά πρέπει τα νέα παιδιά να μην αγχώνονται, να βγάζουν το ταλέντο τους, την ενέργεια και το πάθος που διαθέτουν, ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν και στις ομάδες τους αλλά και στο ελληνικό μπάσκετ.

Πού πρέπει να στοχεύει η Εθνική για το επόμενο τουρνουά;

Το Παγκόσμιο είναι το επόμενο καλοκαίρι. Έχουμε τα προκριματικά. Όταν, πρώτα ο Θεός, περάσουμε, τότε θα είμαστε μια εντελώς διαφορετική ομάδα, κακά τα ψέματα. Το λέω με πίκρα, γιατί κάποια παιδιά δίνουν τα πάντα για να πάει η Εθνική στο Παγκόσμιο. Από την άλλη, παίζεις για τη χώρα σου. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα «παράθυρα», ίσως να μη φορούσαν ποτέ τη συγκεκριμένη φανέλα. Άρα δεν θα πρέπει να πικραθούν από τη μη συμμετοχή τους. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και σε μένα, δεν σημαίνει πως θα είμαι. Τίποτε δεν είναι δεδομένο. Απλά πρέπει να χαιρόμαστε κάθε ματς και να το παίζουμε σαν να είναι το τελευταίο μας.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.