Αυλαία… ρίχνουν σήμερα οι εκπτώσεις που έφεραν «μουδιασμένα» χαμόγελα στις τοπικές αγορές!

ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Αυλαία ρίχνουν επίσημα, σήμερα, οι χειμερινές εκπτώσεις των εμπορικών καταστημάτων στην Καλαμάτα, με τους επαγγελματίες να έχουν ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς η κίνηση κυμάνθηκε στα ίδια ή και καλύτερα επίπεδα με πέρυσι, όμως δυστυχώς, ο τζίρος τους, δεν ήταν ο αναμενόμενος.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

pshlakh

«Κάθε φέτος, είναι και χειρότερα», δήλωσε μιλώντας στη «Φ», κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση της περιόδου, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλακη, η οποία επεσήμανε πως ο τουρισμός συνέβαλε στην κίνηση των καταστημάτων, αλλά κυρίως σε εκείνα της εστίασης. «Αυτό που διαπιστώσαμε, είναι πως πουλήσαμε περισσότερα εμπορεύματα, αλλά είχαμε τα ίδια έσοδα, δείγμα του ότι έχουμε ρίξει πολύ τις τιμές», παρατήρησε η πρόεδρος του Συλλόγου, τονίζοντας πως η κατάσταση, είναι εξαιρετικά άσχημη για όλους τους εμπόρους, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από την παρατεταμένη ύφεση και την ανέχεια των καταναλωτών και το εχθρικό κράτος!

ΣΤΟ ΖΕΝΙΘ ΤΑ ΕΞΟΔΑ – ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ ΤΑ ΕΣΟΔΑ

«Οι υποχρεώσεις μας και τα έξοδα, είναι πάρα πολλές, φόροι, ασφάλειες ενοίκια, λογαριασμοί. Όλα είναι στα ύψη κι έτσι, μόνο ευημερία, δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει», ανέφερε η κα Ψηλάκη, που στάθηκε στην αγοραστική δύναμη, που είναι κυριολεκτικά, στο ναδίρ. «Όταν ένα εμπόρευμα πωλείται στη μισή τιμή και ακόμη λιγότερο, για να αυξήσουμε τους τζίρους μας, δεν βοηθά να καλύψουμε τα έξοδά μας. Δυστυχώς, ο κόσμος όμως, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και θέλει εκπτώσεις στις εκπτώσεις», ανέφερε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, η οποία εναπόθεσε τις ελπίδες της στην περίοδο των προσφορών που θα διαρκέσουν όλο τον Μάρτιο, αλλά και στο Πάσχα, που φέτος πέφτει νωρίς!

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΟΛΟ ΤΟ ΜΗΝΑ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ… ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

«Όλο το Μάρτιο, θα έχουμε προσφορές και ελπίζουμε να κινηθεί η αγορά, αφού οι εκπτώσεις ήταν στα ίδια με τα περσινά, κακά επίπεδα, ενώ περιμένουμε κάποια κίνηση και το Πάσχα. Οι διαρκείς και παρατεταμένες περίοδοι των εκπτώσεων δεν βοηθούν, αφού με το να πουλάμε όλο το χρόνο φθηνά τα προϊόντα μας, το μόνο που καταφέρνουμε, είναι να πληρώνουμε κάποιους τρέχοντες λογαριασμούς και προφανώς, να μην καλύπτουμε όλα μας τα έξοδα», τόνισε η Λίλιαν Ψηλάκη, καυτηριάζοντας τα των ενδιάμεσων εκπτώσεων και βλέποντας να έρχονται νέα λουκέτα. «Όταν ανεβαίνουν τα πάντα και δεν υπάρχει κατανόηση από το κράτος, θα υπάρξουν λουκέτα, αφού οι περισσότεροι, δεν μπορούμε καν, να υπαχθούμε στις 120 δόσεις», είπε και κλείνοντας, κάλεσε την πολιτεία να σκύψει στα προβλήματα των επαγγελματιών, αφού αν η κατάσταση συνεχιστεί, σε συνδυασμό και με την μερίδα του λέοντος που καταλαμβάνουν στην αγορά οι μεγάλες αλυσίδες, τα μικρά παραδοσιακά καταστήματα, θα αρχίσουν να βάζουν διαδοχικά, λουκέτα.

ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Η κίνηση και ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων ήταν υποτονικός σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία, σύμφωνα με τις καταγραφές των Εμπορικών Συλλόγων, που περιλαμβάνονται στην έρευνα της ΕΣΕΕ, που παρουσίασε η «ΦΩΝΗ» στο τέλος του μήνα.

Ανάλογη ήταν η κίνηση και οι τζίροι και στις άλλες τοπικές αγορές σε Μεσσηνιακό επίπεδο. Μεσσήνη, Πύλος, Γαργαλιάνοι, Φιλιατρά και στις μικρότερες σε Χώρα, Μελιγαλά, Κοπανάκιο, Δώριο και Κορώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους τοπικούς παράγοντες του εμπορικού κόσμου, ίσχυσε παντού η βασική διαπίστωση της έρευνας της ΕΣΕΕ ότι η γιορτινή κίνηση «έκλεψε την παράσταση», ενώ η καταναλωτική κόπωση, λόγω των αυξανόμενων οικονομικών προβλημάτων, της υπερφορολόγησης και της έλλειψης ρευστότητας στις αγορές ήταν φέτος περισσότερο εμφανής.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ