Αγωνία για τους Έλληνες στρατιωτικούς. Οι Τούρκοι ψάχνουν στοιχεία στα κινητά τους

Αγωνία επικρατεί για τις διαδικασίες σχετικά με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Σύμφωνα με δικηγόρους με τους οποίους συνομιλήσαμε, η διαδικασία προβλέπει την κράτησή τους μέχρι την ώρα που θα τους απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες και στη συνέχεια θα οριστεί τακτική δικάσιμος, αν γίνει δεκτό το κατηγορητήριο. Πάντως οι φυλακές που κρατούνται είναι από τις καινούργιες και οι συνθήκες που επικρατούν θεωρούνται καλύτερες σε σχέση με άλλες φυλακές που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Θράκης.

Η διαδικασία της σύνταξης του κατηγορητηρίου πάντως μπορεί να πάρει από ημέρες έως και μήνες. Τοπικοί φορείς μάς υπενθύμισαν την περίπτωση του δημοσιογράφου της «Die Welt», Ντενίζ Γιουτζέλ, o οποίος κρατήθηκε στις φυλακές σχεδόν ένα χρόνο χωρίς να έχει συνταχθεί κατηγορητήριο και αποφυλακίστηκε αμέσως μετά τη συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Βέβαια, ο Γιουτζέλ είχε και τουρκική και γερμανική υπηκοότητα και η περίπτωσή του ίσως θεωρηθεί διαφορετική.

Ενας άλλος παράγοντας που ενδέχεται να επηρεάσει τις διαδικασίες είναι η επιβάρυνση των δικαστηρίων της Τουρκίας, καθώς μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, χιλιάδες Τούρκοι διώκονται ή ως πραξικοπηματίες ή ως μέλη της FETO (της οργάνωσης του Γκιουλέν, που θεωρείται τρομοκρατική). Η επίσπευση της δίκης, αν το κατηγορητήριο θα είναι έτοιμο, μπορεί να επιτευχθεί με πολιτική παρέμβαση.

Η ποινή που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί με τις έως τώρα κατηγορίες είναι ως τα δύο χρόνια με ανασταλτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, μέχρι τη διεξαγωγή αυτής της δίκης ο υπολοχαγός και ο λοχίας θα παραμείνουν κρατούμενοι.

Οι έρευνες

Πάντως, μεγάλη σημασία έχουν τα ευρήματα από τα κινητά τους. Οι τουρκικές αρχές έστειλαν τα κινητά των δύο Ελλήνων στην Αγκυρα, όπου τα εξετάζουν οι αρχές ασφαλείας. Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν πως οι Αρχές ψάχνουν και την περίπτωση διαγραφής κάποιων βίντεο ή φωτογραφιών.

ΕΔΕ από το ΥΠΕΘΑ για το περιστατικό με τους Έλληνες στρατιωτικούς

Αν βρεθούν εικόνες που να δείχνουν πως οι δυο Ελληνες κατέγραφαν εικόνες από τη στρατιωτική περιοχή της Τουρκίας, τότε ο εισαγγελέας ενδέχεται να προσθέσει και την κατηγορία της απόπειρας στρατιωτικής κατασκοπείας, όπως ανέφερε και στην προκαταρκτική έρευνα. Στην περίπτωση αυτή, η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα είναι πιο βαριά και η ποινή μπορεί να φτάσει και τα 15 χρόνια. Πάντως, με τα σημερινά δεδομένα και την επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης οι δυο Ελληνες κρατούνται μόνο για την παρουσία τους στη στρατιωτική περιοχή.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hürriyet», οι Ελληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν από τους άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής σε απόσταση 240 μέτρων από ελληνοτουρκικά σύνορα επί τουρκικού εδάφους. Σύμφωνα πάντα με την τουρκική έρευνα από τις ανακρίσεις και τα δεδομένα που βρήκαν οι τουρκικές αρχές, διαπιστώθηκε ότι οι Ελληνες συνελήφθησαν σε απόσταση 253 μέτρων από τον αστυνομικό σταθμό του Παζάρκουλε και 240 μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Η εγκυρότητα αυτής της πληροφορίας σχετικά με την απόσταση θα μπορούσε να αμφισβητηθεί. Το ΓΕΣ είχε παραδεχθεί πως οι Ελληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν σε τουρκικό έδαφος. Σε εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη στη διαδικτυακή της έκδοση η «Handelsblatt» εκτιμά ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών θα μπορούσε να γίνει αιτία κλιμάκωσης «της κρίσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η τουρκική ηγεσία να τους χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό όπλο προκειμένου να αποσπάσει ανταλλάγματα από την Ελλάδα.

Κοτζιάς: Δεν θα λήξει σύντομα το διπλωματικό θρίλερ με τους δυο στρατιωτικούς

ελεύθερος τύπος

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ