Όπως ίσως γνωρίζετε, υπάρχει η επιλόχεια θλίψη και η επιλόχεια κατάθλιψη. Σε αντίθεση με την θλίψη μετά τον τοκετό, η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μία πολύ πιο σοβαρή κατάσταση που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Στην αρχή, η κατάθλιψη μετά τον τοκετό μπορεί να μοιάζει με την απλή θλίψη. Στην πραγματικότητα, η κατάθλιψη μετά τον τοκετό και η κοινή θλίψη έχουν πολλά κοινά συμπτώματα, όπως εναλλαγές της διάθεσης, αναίτιο κλάμα, θλίψη, αϋπνία, και ευερεθιστότητα. Η διαφορά είναι ότι με την κατάθλιψη μετά τον τοκετό, τα συμπτώματα είναι αρκετά πιο σοβαρά (όπως αυτοκτονικές σκέψεις ή αδυναμία να φροντίσετε το νεογέννητό σας), στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και είναι μεγαλύτερης διάρκειας. Η δύσκολη αυτή κατάσταση είναι αποτέλεσμα ορμονικών αλλαγών, φυσικών μεταβολών, άγχους, οικογενειακού ιστορικού. Χωρίς να θέλουμε να επεκταθούμε σε αυτό το λεπτό και δύσκολο θέμα που σύμφωνα με μελέτες 1 στις 10 μανούλες μπορεί να βιώσει, εμείς θυμηθήκαμε επτά θαρραλέες γνωστές κυρίες της ελληνικής showbiz που μίλησαν ανοιχτά και με διακριτικότητα για την επιλόχεια κατάθλιψη.

Υβόννη Μπόσνιακ

To 2015 έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδάκι- καρπό του έρωτά της με τον Αντώνη Ρέμο. Ωστόσο, η σχεδιάστρια ρούχων ήρθε αντιμέτωπη με τον εφιάλτη όπως είχε εξομολογηθεί στο περιοδικό People. «Για ένα διάστημα ήμουν πολύ άσχημα ψυχολογικά. Ήταν ορμονικό. Πολλές γυναίκες δεν θέλουν να μιλάνε για αυτό, αλλά εγώ θέλω να το πω και δημόσια, γιατί οι γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται όταν τους συμβαίνει. Είναι κάτι που μετά από λίγο καιρό φεύγει. Εγώ μετά το μωρό ένιωθα ένα ανεξήγητο κενό. Ήμουν σε κατάθλιψη. Μετά από 4-5 μήνες πέρασε και ήταν σαν να μη μου συνέβη ποτέ, αν και μου έχει μείνει μια φοβία μήπως ξαναπαρουσιαστεί αν κάνουμε κι άλλο παιδί. Δεν θα με σταματήσει, βέβαια, αυτό, αν το αποφασίσουμε για δεύτερο μωρό, αλλά πρέπει να ομολογήσω πως ήταν μια δύσκολη περίοδος. Ήμουν τυχερή, γιατί είχα ανθρώπους που στάθηκαν πολύ δίπλα μου. Όσο τους άφηνα βέβαια, γιατί δεν ήθελα να μιλώ πολύ για αυτό».

Μαρία Κορινθίου

Η ηθοποιός έχει αποκτήσει μία κόρη, την Ισμήνη, από την σχέση της με τον σύζυγό της, Γιάννη Αϊβάζη. Η Μαρία, έχει μιλήσει πολλές φορές σε διάφορες εκπομπές για τις δύσκολες ώρες μετά τη γέννα. «Καθόμουν όλη μέρα μέσα στο σπίτι μαζί με το παιδί. Πίστευα ότι η ζωή μου έχει τελειώσει. Εκείνες τις στιγμές σκεφτόμουν αν ήταν λάθος που αποφάσισα να φέρω ένα παιδί στον κόσμο. Όλα μου έφταιγαν. Έπιανα τον εαυτό μου να κλαίει συνεχώς, χωρίς λόγο. Έβλεπα το σώμα μου πώς είχε παραμορφωθεί. Εκεί ξεσπούσα σε λυγμούς. Ήταν ίσως η περίοδος που θεωρούσα σημαντικό να με επιβεβαιώνει ο άντρας μου. Να μου δείχνει ότι του είμαι αρεστή, ότι με θέλει. Ήταν μια δική μου, εσωτερική ανάγκη».

Διαβάστε τη συνέχεια στο InStyle.gr