Έκθεση για τη σχέση της Γαλλίας με την Καλαμάτα
Την αναδρομική έκθεση για τη σχέση της Γαλλίας με την Καλαμάτα, που διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, το απόγευμα της Παρασκευής 23 Μαρτίου, επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Γαλλοφωνίας (20 Μαρτίου).
Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα εξής: «Με χαρά και συγκίνηση σας απευθύνω αυτές τις σκέψεις εδώ, στην γενέτειρά μου, την Καλαμάτα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γαλλοφωνίας. Και επιτρέψατέ μου να γίνω σαφέστερος:
Οι δεσμοί της Καλαμάτας με την Γαλλία και, έστω και εμμέσως, με την Γαλλοφωνία ξεκινάνε από πολύ μακριά στον χρόνο. Συγκεκριμένα, από τον 13ο αιώνα, μέσ’ από την παράδοση των Βιλλεαρδουΐνων και του Πριγκιπάτου της Αχαΐας. Αψευδής μάρτυρας το Κάστρο της Καλαμάτας και ο ίσκιος της Πριγκίπισσας Ιζαμπώ.
Στο ό,τι αφορά την Γαλλοφωνία στην Καλαμάτα, ιστορικό απομεινάρι είναι το Μέγαρο Εφεσίου, αυτό το εμβληματικό νεοκλασικό του τέλους του 19ου αιώνα, το οποίο περιήλθε το 1955 στο Γαλλικό Δημόσιο και στέγασε το Γαλλικό Ινστιτούτο από το 1958, ώς τον βαρύτατο «τραυματισμό» του, το 1986, από τον καταστροφικό εκείνο σεισμό. Μέσα σ’ αυτό το Μέγαρο πολλοί Καλαματιανοί, ιδίως κατά την νεαρή τους ηλικία, όπως κι εγώ, ήλθαν σ’ επαφή με την γαλλική γλώσσα και την γαλλική παιδεία.
Αναλογιζόμενος σήμερα την πορεία μου, τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον πολιτικό στίβο, οφείλω να καταθέσω, δημοσίως, ότι η γαλλική μου παιδεία, που ξεκίνησε από εδώ, την γενέτειρά μου, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις απόψεις μου για την σημασία της Ελληνογαλλικής Φιλίας. Σημασία, η οποία αφορά, από την μια πλευρά, τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας και της αντίστοιχης συμπόρευσης στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Και, από την άλλη πλευρά, τον κοινό αγώνα Ελλάδας και Γαλλίας για την Ευρωπαïκή Ενοποίηση και, συνακόλουθα, την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος».
Σημειώνεται ότι χαιρετισμό απηύθυνε και ο δήμαρχος Παν. Νίκας, που επεσήμανε ότι οι σχέσεις Καλαμάτας και Γαλλίας υπήρξαν στενές και σημαντικές και καταρχήν αναφέρθηκε στους Βιλλεαρδουΐνους, αλλά και στο στρατηγό Μαιζόν, που – μεταξύ άλλων – κατασκεύασε τον πρώτο εθνικό δρόμο της Ελλάδος, από την Πύλο μέχρι τη Μεθώνη, του οποίου τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά δεν έχουν αλλάξει μέχρι σήμερα. Ο Δήμαρχος μίλησε και για την παρουσία του Γαλλικού Εκστρατευτικού Σώματος στην Καλαμάτα και τα απομεινάρια της (π.χ. η ονομασία Άγιος Νικόλαος Φλαρίου, του Ναού που είχε παραχωρηθεί για τις θρησκευτικές ανάγκες των στρατιωτών).
Ξεχωριστή υπήρξε η Γαλλική Επιστημονική Αποστολή του Μοριά (1829-1838), που επί δεκαετία αποτύπωσε και στη συνέχεια προέβαλε τη γεωγραφία, τα μνημεία και τον πολιτισμό της Πελοποννήσου.
Επίσης, ο δήμαρχος έκανε λόγο για τις γαλλικές επενδύσεις στην Καλαμάτα, όπως το μεταξουργείο Φουρνέρ και το εργοστάσιο Ζάννου και Ρος.
Ο Π. Νίκας αναφέρθηκε και στην εκπαιδευτική προσέγγιση, μιλώντας για το ρόλο του Γαλλικού Ινστιτούτου και της Σχολής Ουρσουλινών.
Ο δήμαρχος είπε, ακόμη, ότι μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο επεκράτησε εσωστρέφεια στην Καλαμάτα, τονίζοντας πως γίνεται προσπάθεια – στην οποία εντάσσεται η εν λόγω έκθεση – για αναθέρμανση των σχέσεων Καλαμάτας και Γαλλίας, επιβοηθητική της οποίας είναι η αεροπορική σύνδεση των τελευταίων ετών με τη χώρα αυτή.