Μέσα στους γρήγορους και πιεστικούς ρυθμούς της καθημερινότητας, ακόμα και η προετοιμασία των αποσκευών για ένα ταξίδι μπορεί να μοιάζει μεγάλο βάρος. Με μερικά απλά tips η διαδικασία μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη. Ανακαλύψτε τον τρόπο!

από την Όλγα Στάμου

πηγή φωτογραφιών: Pinterest

1. Φτιάξτε λίστα

Το συνηθέστερο πρόβλημα είναι πως οι αποσκευές ετοιμάζονται λίγες ώρες πριν το ταξίδι και χωρίς να έχει προηγηθεί ένα πλάνο για το τι πρέπει πάρετε μαζί σας και τι όχι. Έτσι ή ξεχνάτε πράγματα ή παίρνετε μαζί σας πολύ περισσότερα από όσα χρειάζεστε. Για να αποφύγετε αυτή την κατάσταση φτιάξτε μια λίστα λίγες μέρες πριν το ταξίδι με τα πράγματα που θα πάρετε σκεπτόμενοι το τι θα κάνετε από το πρωί εώς το βράδυ και συμπληρώστε τη αν εντοπίσετε κάποια έλλειψη. Αυτό θα σας διευκολύνει καθώς το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι το να βάλετε τα της λίστας μέσα στη βαλίτσα σας.

2. Συνδυάστε από πριν τα ρούχα σας

Ένας ακόμη τρόπος για να μην κουβαλάτε περιττά πράγματα μαζί σας είναι να σκέφτεστε τις δραστηριότητες που θα κάνετε και τα σύνολα που θα χρειαστείτε και να τα συνδυάζετε από πριν. Αυτό θα σας κάνει αφενός να γλυτώσετε τα extra ρούχα που όχι απλά θα προσθέσουν επιπλέον βάρος στις αποσκευές σας χωρίς λόγο, αλλά θα κάνουν και πιο κουραστική τη διαδικασία του αδειάσματος της βαλίτσας κατά την επιστροφή. Σε αυτόν τον προσχεδιασμό μην ξεχάσετε να λάβετε υπόψη σας τον καιρό.

3. Αποφύγετε τις πολλές αποσκευές

Αν δεν έχετε λόγο (εξαιτίας περιορισμένου χώρου ή αεροπορικών κανονισμών) να χωρίσετε τα πράγματα σας σε πολλές διαφορετικές αποσκευές, προτιμήστε το να πάρετε μια μεγαλύτερη βαλίτσα που θα χωράει τα πάντα μέσα, από το να έχετε λόγου χάρη μια βαλίτσα για τα ρούχα, ένα σάκο για τα παπούτσια και ένα νεσεσέρ. Αυτό θα φανεί πιο πρακτικό κατά τη μετακίνησή σας και θα σας κάνει να μειώσετε τον κίνδυνο απώλειας των αποσκευών σας.

4. Τοποθετήστε τα ρούχα έξυπνα

Αν βάζετε κάθε ρούχο διπλωμένο στη βαλίτσα, τότε σίγουρα θα χρειαστείτε σίγουρα πολύ περισσότερο χώρο. Κάντε ρολό όλα τα ρούχα και βάλτε το ένα δίπλα και πάνω από το άλλο. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείτε χώρο -και επίσης τα ρούχα δεν θα τσαλακωθούν. Επίσης για να γίνει ακόμα πιο πρακτικό και να μη χρειαστεί να αδειάσετε τη βαλίτσα φτάνοντας στο προορισμό σας, βάλτε κοντά τα ρούχα που έχετε προβλέψει να φορέσετε μαζί. Βάλτε πάνω τα ρούχα που θα βάλετε τις πρώτες μέρες και αντίστοιχα πιο κάτω όσα θα βάλετε τις επόμενες.

5. Εκμεταλλευτείτε σωστά το χώρο

Τοποθετήστε έξυπνα τα πράγματα σας μέσα στη βαλίτσα.Για παράδειγμα βάλτε τις κάλτσες μέσα στα παπούτσια,τις ζώνες στα κολάρα των πουκαμίσων. Ανάμεσα στα ρολά- ρούχα βάλτε σαν διαχωριστικό τα νεσεσέρ σας (για να ξεχωρίσετε π.χ. τα βραδινά ρούχα από τα πρωινά).

6. Μεγάλη προσοχή στα υγρά

Για να αποφύγετε τη δυσάρεστη έκπληξη να ανοίξετε τις αποσκευές σας και να είναι όλα λερωμένα από κάποιο υγρό που θα έχει ανοίξει κατά τη μεταφορά, χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα σακουλάκια που κλείνουν και βεβαιωθείτε πως έχουν κλείσει καλά.

 

7. Πάρτε μερικά απαραίτητα αντικείμενα σε μέγεθος ταξιδιού

Το πιστολάκι, το αφρόλουτρο ή ενδεχομένως κάποιο σίδερο είναι πράγματα που χρειάζεται να έχετε μαζί σας αλλά πιάνουν πολύ χώρο αν τα έχετε στην κανονική τους εκδοχή. Μια συσκευασία με ειδικά μπουκάλια σε μέγεθος ταξιδιού για το αφρόλουτρο και το σαμπουάν σας, ένα πιστολάκι και ένα σίδερο ταξιδιού θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα.

8. Πάρτε τα μέτρα σας

Προς αποφυγή  δυσάρεστων εκπλήξεων πριν το ταξίδι σας κάντε μερικούς τελευταίους ελέγχους. Αν πάτε κάπου αεροπορικώς, ζυγίστε τη βαλίτσα σας για να είστε σίγουροι πως είστε μέσα στο επιτρεπτό όριο κιλών. Επίσης, αν έχετε αποσκευές σε χρώματα συνηθισμένα, βάλτε κάποιο διακριτικό πάνω ώστε να αποφευχθεί κάποιο πιθανό μπέρδεμα από εσάς ή κάποιον άλλον που θα νομίσει πως η βαλίτσα σας είναι η δική του. Τέλος μην ξεχάσετε να κλειδώσετε τη βαλίτσα σας.Όχι μόνο για τους προφανείς λόγους ασφαλείας αλλά και για να εξασφαλίσετε πως δε θα ανοίξει κάποιο φερμουάρ κατά τη μετακίνηση.