Ο λαός μίλησε στο συλλαλητήριο της Αθήνας για την Μακεδονία πλημμυρίζοντας την πόλη


Είναι κάποιες στιγμές που αποτελούν κομβικά σημεία της Ιστορίας και νιώθεις πραγματικά τυχερός , αν καταφέρεις να τις ζήσεις. Μια από αυτές τις στιγμές μπορεί να θεωρηθεί και το χτεσινό συλλαλητήριο για την Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων – οι υπεύθυνοι μιλούν και για 1.500.000- οι οποίοι συνέρρευσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας κατακλύζοντας την πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους (Πανεπιστημίου , Σταδίου,  Κολοκοτρώνη, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως,  Βασιλίσης Σοφίας, Βασιλίσης Αμαλίας ), για να διαδηλώσουν για τη Μακεδονία.

Απλοί πολίτες, άνθρωποι κάθε ηλικίας, νέοι, μαθητές, φοιτητές, οικογένειες ολόκληρες, γονείς με μικρά παιδιά σε καροτσάκια, ηλικιωμένοι παππούδες και γιαγιάδες ακόμα και με Π  αλλά και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και της Εκκλησίας έδωσαν το «παρόν» στο συλλαλητήριο και παρακολούθησαν τις ομιλίες –μεταξύ άλλων- των Μίκη Θεοδωράκη, του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου και συνταγματολόγου Γιώργου Κασιμάτη.

Η προσέλευση του κόσμου ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, με την άφιξη δεκάδων λεωφορείων από την περιφέρεια. Διαδηλωτές από τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, την Πάτρα, την Δυτική Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου , τα Επτάνησα και την Κρήτη , αλλά και από το εξωτερικό, έφταναν από το πρωί μέχρι και λίγη ώρα πριν την έναρξη της πορείας στις 14:00 στην Αθήνα. Όπου και ν κοιτούσες , έβλεπες ανθρώπους να κατευθύνονται προς το κέντρο της πρωτεύουσας κρατώντας ελληνικές σημαίες , πανό υπέρ της Μακεδονίας, ενώ κάποιοι από αυτούς φορούσαν παραδοσιακές στολές.

Με κεντρικό σύνθημα «η Μακεδονία είναι ελληνική»  οι πρώτοι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος γύρω στις 12:00 το πρωί. Ήδη οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα ήταν αποκλεισμένοι από την Αστυνομία με την παρουσία ανδρών των ΜΑΤ , αστυνομικών οχημάτων και οχημάτων προσαγωγής. Η προσέλευση του κόσμου συνεχιζόταν καθ’όλη την διάρκεια του συλλαλητηρίου, με τους υπευθύνους να ανακοινώνουν στα μικρόφωνα συνεχώς τις νέες αφίξεις από κάθε σημείο της χώρας και τον συγκεντρωμένο κόσμο να χειροκροτεί.

Η αστυνομία κάνει λόγο για 140.000 πολίτες που έδωσαν το «παρών». Παρόλα αυτά, οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου έκαναν λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό, ισχυριζόμενοι ότι στο κέντρο παρευρέθηκαν 1,5 εκατ. άνθρωποι. 

Επεισόδια , βανδαλισμοί και καταστροφές δεν παρατηρήθηκαν, παρόλο που υπήρχε προγραμματισμένη πορεία αντιεξουσιαστών με αρχή τα Προπύλαια. Ο κόσμος συγκεντρώθηκε και διαμαρτυρήθηκε ειρηνικά. Αυτό ήταν και το βασικό μήνυμα του συλλαλητηρίου. Ότι δεν είχε ταμπέλες, αλλά ήταν ένα παλλαϊκό κάλεσμα .

Χαρακτηριστικές στιγμές που πλημμύρισαν συγκίνηση τους παρευρισκόμενους , όταν μια τεράστια σημαία άρχισε να υψώνεται στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος από έναν  γερανό με τον κόσμο να ψάλει τον Εθνικό Ύμνο, όταν μια επίσης μεγάλη σημαία με την απεικόνιση της Κύπρου κάλυψε την μισή πρόσοψη σε ένα κτήριο στην συμβολή Φιλελλήνων και Μητροπόλεως, όταν ακούστηκε από τα μεγάφωνα η φωνή του Νίκου Ξυλούρη να τραγουδάει και κυρίως όταν οι Προεδρική Φρουρά έκανε την αλλαγή της με το “Μακεδονία Ξακουστή” να παιανίζεται. Τότε πραγματικά ο κόσμος ξέσπασε σε παρατεταμένα χειροκροτήματα , σφυρίγματα, συνθήματα και πάρα πολλοί ήταν αυτοί που έκλαψαν μπορστά στην λεβεντιά των Ευζώνων. Από τις ομιλίες αυτή που ξεσήκωσε τον κόσμο ήταν του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος ήταν ένας από τους βασικούς ομιλητές του συλλαλητηρίου.

Ðñïåôïéìáóßá ãéá ôï óõëëáëçôÞñéï ãéá ôçí Ìáêåäïíßá óôçí ðëáôåßá ÓõíôÜãìáôïò, ÊõñéáêÞ 4/2/2018. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Παρακολουθήστε την αλλαγή της φρουράς των Ευζώνων με το “Μακεδονία ξακουστή”

Η ανάκρουση του Εθνικού ύμνου στο συλλαλητήριο της Αθήνας :

  • Μίκης Θεοδωράκης  ” Να μην συμφωνήσουμε με την παραχάραξη της ιστορίας ” 

Όταν ο γνωστός μουσουργός ακούστηκε στα μεγάφωνα ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα και φώναζε το σύνθημα “Μίκη αλλάζεις την Ιστορία” . Ο λόγος του πύρινος , πολλές φορές διεκόπη από τις επευφημίες του κόσμου. Ξεκίνησε λέγοντας οτι ο ίδιος είχε έρθει εκεί να μιλήσει όχι με κομματικές και πολιτικές ταυτότητες, αλλά σαν πατριώτης που ένιωθε και αποκαλούσε όλους τους Έλληνες αδέρφια του. «Σε μια δύσκολη για την πατρίδα μας ώρα, όπου μαύρα σύννεφα συσσωρεύονται, εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις νέες προκλήσεις» είπε ο κ. Θεοδωράκης. Συμπλήρωσε δε, ότι τα Σκόπια «με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν την επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας, για τη δημιουργία της λεγόμενης Μακεδονίας του Αιγαίου». Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας».

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η μόνη λύση είναι «να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο» και πως οφείλουμε να «επαγρυπνούμε για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας». Εξέφρασε δε, την ελπίδα ο ελληνικός λαός να αντιμετωπίσει αυτό το «μεγάλο πρόβλημα», όπως το χαρακτήρισε, «ενωμένος σαν μια γροθιά».

«Πιστεύω απόλυτα ότι είμαστε ενωμένοι. Γιατί ανεξάρτητα από τις όποιες διαφωνίες μας είμαστε όλοι πατριώτες» είπε ο κ. Θεοδωράκης, και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Η Μακεδονία είναι μία και ήταν, είναι και θα είναι πάντα ελληνική». 

Παρακολουθήστε την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη εδώ 

  • Επόμενος ομιλητής ήταν ο Μητροπολίτης  Δωρόθεος, ο οποίος εκπροσωπούσε τον κλήρο, που έδωσε επίσης βροντερό παρών στο συλλαλητήριο με παρουσία πολλών Μητροπολιτών, αλλά και κληρικών.    “Ας γίνει αυτό το συλλαλητήριο σήμερα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας” , δήλωσε ο Μητροπολίτης Δωρόθεος, λέγοντας οτι “πολλές φορές στους αγώνες του Έθνους η Έκκλησία έδωσε βροντερό παρόν”. Επίσης τόνισε οτι  “η ιεραρχία δεν μπορεί να αποδεχτεί το όνομα της γειτονικής χώρας να περιέχει τον όρο «Μακεδονία»”.  «Με το όνομα Μακεδονία, το κράτος των Σκοπίων εκφράζει αλυτρωτικές διαθέσεις. Είναι ιερή ευθύνη της Εκκλησίας να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως. Ας γίνει αυτό το συλλαλητήριο σήμερα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας. Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων».


  • Τρίτος και τελευταίος ομιλητής ήταν ο καθηγητής Γιώργος Κασιμάτης, ο οποίος κάνοντας μια ιστορική αναδρομή απέδειξε και τεκμηρίωσε το ανυπόστατο όσων ισχυρίζονται οι Σκοπιανοί για την καταγωγή τους και στράφηκε ανοιχτά εναντίον των κυβερνώντων χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματικό να μην λαμβάνουν υπόψιν την φωνή του Ελληνικού Λαού σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα   «Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι εδώ. Ακόμη και αυτοί που είναι δεμένοι “χειροπόδαρα” συμφωνούν. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο 120. Αυτό είναι η αντίσταση κατά του Όχι. Όλα αυτά γίνονται όταν έχουμε κυβερνήσεις που από το 2010 λένε όλο “ναι” στη δουλεία. Σήμερα ο ελληνικός λαός παίρνει την κυριαρχία στα χέρια του. […] Η Ελλάδα εδώ. […] Είναι ολόκληρη και λέει “όχι” στη δουλεία από το 2010. Όχι σε καμιά παραχώρηση ελληνικής σπιθαμής γης στους ξένους. Όλη η Ελλάδα ξεπουλιέται σήμερα».
Ï Ãéþñãïò ÊáóéìÜôçò ùò ïìéëçôÞò óôï óõëëáëçôÞñéï ãéá ôçí Ìáêåäïíßá óôçí ðëáôåßá ÓõíôÜãìáôïò, ÊõñéáêÞ 4/2/2018. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Το παρόν έδωσαν πολλοί πολιτικοί επίσης. Ο κύριος Πατούλης δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕο οποίος μίλησε κιόλας είπε : «Αυτό το συλλαλητήριο δείχνει πως το ποτάμι της οργής ξεχείλισε. Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι φωνάζουν πως η Μακεδονία είναι ελληνική. Στέλνουμε καθαρό μήνυμα σε αυτούς που είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν πως εμείς δεν θα συμβιβαστούμε.(…) Οι τοπικές κοινωνίες δίνουν σήμερα δυναμικό παρών και βροντοφωνάζουν ενωμένες και χωρίς κομματάρχες πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. (…) Όλοι όσοι είμαστε εδώ είμαστε πατριώτες, είμαστε Έλληνες και όχι εθνικιστές όπως μας λένε κάποιοι». »

Συνεχίζοντας στους ίδιους υψηλούς τόνους, ο δήμαρχος Αμαρουσίου ζήτησε: «Μην τολμήσει κανείς να ξεπουλήσει το όνομα της Μακεδονίας» τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα το ανεχτούμε.

Ο Αντώνης Σαμαράς , ο οποίος δήλωσε : ” Αυτή η συγκλονιστική εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού θα φτάσει έξω. Και ελπίζω να καταλάβουν όλοι», ενώ ερωτώμενος αν είναι συγκινημένος, απάντησε: «Ποιος δεν είναι..;».

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επίσης, παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος, ΆδωνιςΓεωργιάδης, ο τομεάρχης Άμυνας, Βασίλης Κικίλιας και οι βουλευτές Σοφία ΒούλτεψηΓιάννηςΠλακιωτάκης και Κώστας Σκρέκας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρών, Βασίλης Λεβέντης σε δήλωσή από το συλλαλητήριο κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να φέρουν ξεκάθαρη θέση για το αν θα δώσουν το όνομα Μακεδονία. Χαρακτήρισε το κλίμα που διαμορφώνεται σε πολλά μέσα ενημέρωσης «προδοτικό» και ευχαρίστησε όλους όσοι βρέθηκαν σήμερα Σύνταγμα, λέγοντας ότι από αύριο ξεκινά μια καινούργια μέρα.

Το «παρών» έδωσαν επίσης η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς.

Αυτό που έμεινε τελικά από το χτεσινό συλλαλητήριο ήταν οτι , όταν ο λαός αποφασίσει να σηκώσει ανάστημα, τότε γιγαντώνεται και η φωνή του είναι εκκωφαντική. Εχτές όλοι αυτοί οι άνθρωποι που μαζευτήκαμε στην Πλατεία Συντάγματος δώσαμε ένα μήνυμα στους κυβερνώντες οτι η ελληνική ιστορία δεν ξεπουλιέται στον βωμό της πολιτικής και των αξιωμάτων. Εχτές αυτή η ακομμάτιστη λαοθάλασσα , φώναξε οτι πάνω και πέρα από πολιτικά και κομματικά πιστεύω, όλοι είμαστε Έλληνες , που αγαπάμε την πατρίδα μας. Είμαστε πατριώτες χωρίς ταμπέλες. Και μόνο έτσι, όλοι μαζί σαν μια γροθιά πρέπει να λειτουργούμε και να διεκδικούμε το αυτονόητο. Την ιστορία, την εδαφική ακεραιότητα και τον σεβασμό που μας αρμόζει.

Και όπως είπε και ο Μίκης Θεοδωράκης στην ομιλία του “Στο συλλαλητήριο αυτό όλοι εμείς δεν μένουμε θεατές να παρακολουθούμε την ιστορία να γράφεται ερήμην μας. Σήμερα εμείς γράφουμε την ιστορία. ” 

Φωτογραφίες : 

 

Πανοραμική εικόνα του συλλαλητηρίου από ψηλά :  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ