JOSHUA BARLEY: Ενας νεαρός Βρετανός φιλέλληνας στη Μάνη!

Μια εξαιρετική περίπτωση φιλέλληνα είναι ο νεαρός Joshua Barley που πριν λίγες μέρες μαζί με τη βιολίστρια Becka Wolfe εμφανίστηκαν στο καφέ μπαρ Aquarella στην Καρδαμύλη, παίζοντας κέλτικη μουσική και τραγούδια παραδοσιακά από Αγγλία, Σκωτία, Ιρλανδία, ενθουσιάζοντας όσους τους άκουσαν.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Ο Joshua δεν ήρθε για πρώτη φορά στην περιοχή της Μάνης, την οποία γνωρίζει ήδη και θα ήθελε, όπως είπε, να τη γνωρίσει καλύτερα το επόμενο διάστημα. Αλλωστε τυγχάνει μελετητής και θαυμαστής του Πάτρικ Λη Φέρμορ και μιλήσαμε αρκετά γι’ αυτόν στη συνάντησή μας. Απόφοιτος του Κλασικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με πτυχίο Κλασικών Σπουδών και ΜΑ στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, ο Joshua Barley κέρδισε υποτροφία για σπουδές νεοελληνικής γλώσσας και μετακόμισε στην Αθήνα εργαζόμενος ως ανεξάρτητος μεταφραστής και καθηγητής Αγγλικών. Οι μεταφράσεις του έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό POEM, και ανάμεσα σ’ αυτές περιλαμβάνονται και ελληνικά διηγήματα.

Ως φιλέλληνας ο Joshua Barley θέλησε να γνωρίσει την ελληνική ενδοχώρα και γι’ αυτό ταξίδεψε σε αυτήν αναπτύσσοντας μάλιστα ιδιαίτερη σχέση με την Ηπειρο για την οποία εδώ και καιρό ετοιμάζει ένα βιβλίο. Το κυριότερο πάντως στην ήδη λαμπρή διαδρομή του είναι η άριστη γνώση της νέας ελληνικής γλώσσας και μάλιστα στις λεπτομέρειές της.

ΠΟΛΥΤΑΛΑΝΤΟΣ

Πολυτάλαντος ο Joshua Barley και εκτός από τις πανεπιστημιακές σπουδές του, ασχολείται ιδιαίτερα με τη μουσική παίζοντας πιάνο, τσέλο και κιθάρα αλλά και τραγουδώντας. Κι ενώ κάνει όλα αυτά αυθόρμητα και ανεπιτήδευτα, διατηρεί ακέραια την παιδικότητά του ανθρώπου που ωριμάζει μέσα στη γνώση. Σεμνός και καθόλου «δήθεν» ο Joshua δείχνει να αντιλαμβάνεται  σε βάθος την ελληνική πραγματικότητα και να κατανοεί την ιδιοσυστασία των ανθρώπων που γνωρίζει. Και βέβαια είναι ευγενής με τον ξεχωριστό τρόπο εκείνων που θεωρούν την ευγένεια απαραίτητο συστατικό της προσωπικότητά τους.

ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ

Κλείνοντας το κείμενο αυτό και θυμηθείτε φίλτατοι αναγνώστες το επόμενο χρονικό διάστημα το όνομα του Joshua Barley θα ακούγεται ολοένα και περισσότερο για τις πολυποίκιλες όσο και σημαντικές δραστηριότητές του. Με δεδομένη μάλιστα την πολύ καλή υποδομή σπουδών που διαθέτει δεν αποκλείεται πολύ γρήγορα να γίνει καθηγητής στην Οξφόρδη όπως προέβλεψε και ο Σάκης κοινός μας φίλος. Ιδωμεν. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Joshua Barley είναι  ήδη μια αξιόλογη προσωπικότητα φιλέλληνα και αυτό είναι το σημαντικότερο.

Θανάσης Παντές

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ