Το έργο της Ντόρας Γιαννακοπούλου «Πρόβα νυφικού» ανεβάζει η Θεατρική Διαδρομή #radiopolitismos


Η Θεατρική Διαδρομή μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε “το Κλουβί με τις Τρελές” , επέλεξε για αυτή τη σεζόν ένα ελληνικό και πολύ αγαπημένο έργο. Πρόκειται για την “Πρόβα Νυφικού” της Ντόρας Γιαννακοπούλου σε θεατρική διασκευή του Θανάση Νιάρχου και της ίδιας και σε θεατρική προσαρμογή και σκηνοθεσία Κώστα Χαλκιά. Το έργο ήδη παίζεται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας από το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου κάθε μέρα εκτός Δευτέρας στις 21.00. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 18 Μαρτίου

Η “Πρόβα Νυφικού ” ως βιβλίο είναι μια από τις μεγαλύτερες εκδοτικές επιτυχίες των τριών τελευταίων δεκαετιών. Η τηλεοπτική σειρά σε σενάριο Βαγγέλη Γκούφα και σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη άφησε εποχή. Το 2014 ως θεατρικό έργο με την ως άνω διασκευή παίχθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Η παραγωγή της Θεατρικής Διαδρομής είναι η πρώτη απόπειρα να ανέβει το συγκεκριμένο έργο μετά το ανέβασμα του από το Εθνικό Θέατρο.

Πρόκειται για μία πολύπλοκη, αριστοτεχνικά δομημένη θεατρική σύνθεση, που διαδραματίζεται παραμονές του 2ου παγκοσμίου πολέμου σε μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας. Με φόντο τον επερχόμενο πόλεμο και την δικτατορία του Μεταξά, οι ήρωες  παρασυρμένοι από το πάθος τους για ζωή, επαναλαμβάνουν πράξεις ανθρωπιάς, έρωτα, μίσους, προδοσίας,  πατριωτισμού, αυτοθυσίας για την πατρίδα και το δίκιο. Κι όπως πάντα, οι περισσότεροι από αυτούς νομίζουν οτι το οποιοδήποτε κακό δεν θα φτάσει στη πόλη τους  μη έχοντας την δυνατότητα να αντιληφθούν ότι ο πόλεμος βρίσκεται στο κατώφλι τους. Το κακό φτάνει  κι όπως τις περισσότερες φορές τους βρίσκει απροετοίμαστους και τους ρίχνει σ’ ένα ακόμα μεγαλύτερο “τυφώνα” παθών. Πάθη που θα εξελιχθούν στη διάρκεια της κατοχής με δυσοίωνες προβλέψεις για όλη τη δεκαετία του ΄40 που μας ακολουθούν έως σήμερα.

Στην  ενδεικτική περίληψη του δράματος από την Ντόρα Γιαννακοπούλου αναφέρονται τα εξής: “…1939. Εκείνος – ο επικίνδυνος “Εκείνος”  – προχωρούσε…προχωρούσε… Το ΄39 θα φερνε το ’40 … Αλλά στην επαρχιακή πόλη άλλα πράγματα πολύ πιο ανήσυχα  κι ενδιαφέροντα αφορούσαν κάποιες αστικές οικογένειες… Όλα έδειχναν  τέλεια… Ακόμα και η πρόβα νυφικού… Κι όμως… Η “πέραν του κόσμου τούτου”, όπως έλεγαν την Ευανθούλα, ήξερε πολύ περισσότερα απ αυτά που φανέρωναν οι λιγοστές της κουβέντες… Ναι,  όλα εξελίσσονταν υπέροχα για τους δικούς της, για ίδια όμως την Αγγελική είχε έρθει η καταστροφή… Κι  η πρόβα  του νυφικού της έπρεπε να γίνει… Για να μην υποψιαστεί η οικογένεια… Για να μην πληγωθεί η μητέρα… Αλλ΄ αυτό ξεπερνούσε τις δυνάμεις της… Την υποκρισία δεν την άντεχε… Με τις καρφίτσες στο ποδόγυρο άρχισε να τρέχει… Ήθελε να ψάξει… Ήθελε να βρει την αλήθεια όποια και να ταν.  Έτσι ξεκίνησαν όλα, με τον επικίνδυνο “Εκείνον” πάνω από τα κεφάλια τους να προχωράει… να προχωράει…”

Συντελεστές
Θεατρική Διασκευή: Θανάσης Νιάρχος – Ντόρα Γιαννακοπούλου
Σκηνοθεσία – Σκηνική προσαρμογή: Κώστας Χαλκιάς
Σκηνικά: Κώστας Χαλκιάς
Κοστούμια: Ζιζέλ Παππά
Φωτισμοί: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Μουσική επιμέλεια – ήχοι: Κώστας Χαλκιάς – Μάνος Σηφογιωργάκης
Χορογραφία: Θωμάς Παλάντζας
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνος Σηφογιωργάκης 
Επεξεργασία οπτικού υλικού: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Αφίσα: Κώστας Χαλκιάς – Ηλίας Παρθένιος
Φωτογραφίες: Nikitas Kotsiaris ArtPhotography 
Μελοποίηση τραγουδιού: Παναγιώτης Σταθέας
Χορεύει ο Θωμάς Παλάντζας
Τεχνικοί σκηνικών: Γιάννης Κυριακόπουλος – Νίκος Κολόζης
Διεύθυνση – οργάνωση παραγωγής: Αντώνης Κατσάς – Αποστόλης Ασημακόπουλος – Χρήστος Καράμπελας
Φροντιστήριο: Τζένη Αραπάκη
Πρόγραμμα: Κώστας Χαλκιάς
Τεχνικός ήχου: Γιάννης Γιάνναρος
Τεχνικός φωτισμού: Γιώργος Λαπέας

Διανομή ρόλων
Αγγελική Κανδηλιώτη
Γιώργος Ιατρόπουλος
Ελένη Γιαννούλη
Γιάννης Φωτεινόπουλος 
Ματίνα Νιάρχου 
Στράτης Καΐκης 
Ηλίας Παρθένιος 
Ελένη Αναγνωστοπούλου 
Έλενα Χριστοπούλου 
Κωστής Παναγόπουλος 
Πέγκυ Θεοδουλίδη 
Ευτυχία Μουτεβελή 
Νίκος Χατζηγιαννόπουλος 
Βίλμα Ταγαρούλια 
Χριστιάνα Ρούπα 
Μανώλης Σηφογιωργάκης 
Πάρις Καλογεράκος 
Ιωάννα Μπακάλη 
Χριστίνα Ζήρα 
Πάνος Σιάχος 
Νίκος Κολόζης 
Γιώργος Παναγόπουλος 
Ζιζέλ Παππά 
Τζένη Τσακάλη 
Μαρία Τούμπουρου 
Αποστόλης Ασημακόπουλος 
Γιώργος Τσόπελας
Χρήστος Καράμπελας

Ο Έμφασις 91,8 fm , ο Life fm 88 και το Entermessinia είναι χορηγοί επικοινωνίας της παράστασης.


Φωτογραφίες από την παράσταση :

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ