4o Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς 16-18 Μαρτίου: Με καινοτομίες, έμφαση στην ποιότητα και τη γευσιγνωσία και στόχο την ανάδειξη του ελαιολάδου η φετινή διοργάνωση

festival-ladioy-kai-elias

Αναβαθμισμένο και με υψηλούς στόχους το φετινό Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς, το οποίο διοργανώνεται για 4η κατά σειρά χρονιά στην Καλαμάτα, με στόχο την ανάδειξη του προϊόντος, σε μια προσπάθεια να λάβει τη θέση που του πρέπει, στη διεθνή αγορά.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Για το Φεστιβάλ, το οποίο θα διεξαχθεί στο συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου Elite από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου, με πολλές συμμετοχές και αρκετές καινοτομίες, αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου οι διοργανωτές του και κάποιοι από τους πολλούς συμμετέχοντες, ξεδιπλώνοντας παράλληλα, τις προοπτικές που… ανοίγει.

Φέτος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, ο διαγωνισμός ποιότητας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, θα… απλωθεί σε όλη την Ελλάδα, όπως δήλωσε ο υπεύθυνος της Οργανωτικής Επιτροπής Θανάσης Κυριαζόπουλος. «Το μικτό panel θα αποτελείται από εκπροσώπους leaders, από όλα σχεδόν τα πιστοποιημένα panel που λειτουργούν στην Ελλάδα και απ’ όλες τις ελαιοκομικές περιοχές, όπως την Κρήτη και τη Μυτιλήνη», ανέφερε ο κ. Κυριαζόπουλος, τονίζοντας πως εκτός από τον επίσημο διαγωνισμό με τα τυποποιημένα ελαιόλαδα που διατίθενται στο εμπόριο, τις μέρες του Φεστιβάλ γίνει και μια αξιολόγηση των ελαιολάδων των ίδιων των παράγωγων. «Δεν θα έχει βέβαια τον επίσημο χαρακτήρα και την πιστοποίηση της διοργάνωσης, αλλά ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα μπορεί ο παραγωγός να φέρει δείγμα από το δικό του λάδι και να έχει μια άμεση οργανοληπτική αξιολόγηση από αναγνωρισμένους γευσιγνώστες», σημείωσε ο υπεύθυνος της Οργανωτικής Επιτροπής, με τις υπόλοιπες καινοτομίες, να αναπτύσσει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλους.

ΕΝΑΥΣΜΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ 

«Θα υπάρξει διεπαγγελματική επιτραπέζιας ελιάς με καθηγητές από το  Πανεπιστήμιο της Αθήνας και άλλους φορείς, οι οποίοι θα διενεργήσουν  διαγωνισμό για την αξιολόγηση του προϊόντος με πιστοποιημένους γευσιγνώστες», δήλωσε ο κ. Αντωνόπουλος, επισημαίνοντας πως φέτος, την προσπάθεια αυτή, έχουν αγκαλιάσει όλοι οι Δήμοι του νομού και ο

Σύλλογος Ελεύθερων Επαγγελματιών Γεωπόνων. «Επίσης, συμμετέχει και το Σχολείο Ελαιολάδου και Ελιάς, που είναι μια προσπάθεια νέων ανθρώπων, οι οποίοι φέρνουν σε επαφή τους παραγωγούς και το κοινό για πρώτη φορά, όσον αφορά στα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και δίνουν γενικές οδηγίες και συμβουλευτική υποστήριξη. Αυτό υπήρχε πέρυσι, όμως φέτος, διοργανώνει το διαγωνισμός των απλών παραγωγών οι οποίοι θέλουν να τσεκάρουν το λάδι τους και να δουν κάποια στοιχεία για τη γεύση του, κάτι που θα βοηθήσει στην προώθηση από ‘δω και πέρα», ανέφερε ένας εκ των βασικών διοργανωτών, χαρακτηρίζοντας την όλη προσπάθεια ως έναυσμα για περαιτέρω ανάπτυξη στο μέλλον και επισημαίνοντας πως στόχος, είναι όλη η Μεσσηνία, να είναι μαζί για την προώθηση του ελαιολάδου και της ελιάς.

 Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Δυναμική, είναι η στήριξη στη διοργάνωση από την Περιφέρεια και ειδικότερα την Ενότητα της Μεσσηνίας, η οποία ενισχύει αντίστοιχες πρωτοβουλίες, σε μια προσπάθεια στήριξης  των παραγωγών κυρίως. «Εδώ και πολλά χρόνια, στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια, η οποία εξελίσσεται πάρα πολύ καλά, με δεδομένο ότι διευρύνεται. Στόχος της Περιφέρειας, ειδικά στη Μεσσηνία, είναι το προϊόν μας να είναι ποιοτικότερο και πιο ανταγωνιστικό για την ενίσχυση της οικονομίας», δήλωσε από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, η οποία τόνισε πως το μόνο που απομένει, από τη στιγμή που πληρούνται οι προϋποθέσεις, είναι η μετεξέλιξη όλων αυτών σε πρακτικές. «Για τέταρτη χρονιά, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, συμμετέχει και συνδιοργανώνει μαζί με τον Συνεταιρισμό Καλαμάτας, το Φεστιβάλ Ελαιολάδου με την ευχή, κάθε χρόνο να μπαίνουν νέες δράσεις, προκείμενου να παρουσιάσει ένα πλήρες πλάνο για το σημαντικό αυτό προϊόν», δήλωσε με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Παύλος Γκραίκης

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΦΕΤΟΣ Η ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ

Φέτος, καθοριστικής σημασίας στη διοργάνωση του Φεστιβάλ, θα είναι το κεφάλαιο «γευσιγνωσία», το οποίο ειδική ομάδα μαζί με το Σχολείο Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας, θα ανοίξει μέχρι… τέλους -όσο κανείς μέχρι τώρα- αποδεχόμενη την πρόσκληση – πρόκληση, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της, χημικός- ελαιολόγος  και σύμβουλος επιχειρήσεων ελαιολάδου  Κώστας Τσορώνης. «Θέλουμε να δώσουμε νέες προοπτικές στο ελαιόλαδο, αλλά και να επιλέξουμε κι άλλους κλάδους επαγγελματιών εκτός από τους παραγωγούς, οι οποίοι βέβαια μας ενδιαφέρουν πάνω απ’ όλους, όπως την τυποποίηση και τους εστιάτορες», δήλωσε ο κ. Τσορώνης, ο οποίος μίλησε για εξωστρέφεια, στο πλαίσιο της οποίας, θα είναι φέτος μεγαλύτερη η διάρκεια του Φεστιβάλ. «Θα προσπαθήσουμε να φέρουμε και μια γνωστή Ισπανίδα καθηγήτρια Πανεπιστημίου, η οποία έχει γράψει και το μοναδικό βιβλίο για το γευστικό ταίριασμα ελαιολάδων και φαγητών, ενώ ήδη έχουμε κάνει δύο εκδηλώσεις, πριν φτάσουμε στη διοργάνωση, μια ανοιχτή και μια κλειστή», ανέφερε ο ελαιολόγος, με το Σύλλογο Ελεύθερων Επαγγελματιών Γεωπόνων, επίσης να συμμετέχει στη μεγάλη διοργάνωση. «Με χαρά αποδεχθήκαμε τη πρόσκληση για τη διευρυμένη διοργάνωση που είναι σημαντική μετά και την περσινή άσχημη χρονιά», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Βορβίλας,  επισημαίνοντας πως ο σύλλογος, έχει αναλάβει το τεχνολογικό κομμάτι των ημερίδων και το συνεδριακό τμήμα της διοργάνωσης.

ΔΥΝΑΜΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΩΝ 6 ΔΗΜΩΝ

Αμέριστη φέτος, είναι και η στήριξη των Δήμων καθώς και οι έξι, συμμετέχουν με την Καλαμάτα και την Οιχαλία, εκπρόσωποι των οποίων παρευρέθησαν στη συνέντευξη και μίλησαν με τα καλύτερα λόγια τον σχετικά νέο, αυτόν, θεσμό. «Για τέταρτη λοιπόν χρόνια είμαστε πάλι εδώ και χαίρομαι ιδιαίτερα για την κάθε χρονιά, η διοργάνωση μαζί με την προσπάθεια συνολικά, είναι καλύτερη οι εμπλεκόμενοι φορείς όλο και περισσότεροι. Αυτό που γίνεται εδώ, έχει να κάνει με την βαριά βιομηχανία του νομού μας που δεν είναι άλλη από την ελαιοκαλλιέργεια. Πρέπει όλοι φορείς είτε Δήμοι λέγονται αυτοί, είτε Περιφέρεια, να το στηρίξουμε και να καλέσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όλη τη χώρα, για να δουν το προϊόν μας και να το αναδείξουμε δείχνοντας πόσο σημαντικό είναι», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιάννης Αδαμόπουλος. «Η ελαιοκομία, είναι πολύ σημαντική για το Δήμο μας, πιστεύω ότι τέτοιες ενέργειες βοηθούν κυρίως τους παραγωγούς και ειδικά τους μικρούς, που έχουν μείνει στα παλιά στεγανά της διαχείρισης του προϊόντος και αποτελούν μια πολύ καλή αφορμή, να πάρουν ερεθίσματα για να μπορούν να εξελιχθούν», δήλωσε από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Ανδρέας Τσουκαλάς

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ