Το φυτικό γάλα μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία σου
Λατρεύεις τη γλυκιά γεύση του γάλακτος καρύδας και δεν μπορείς να φανταστείς το smoothie σου χωρίς γάλα αμυγδάλου; Σου έχουμε ένα ανησυχητικό νέο, καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα η κατανάλωση αποκλειστικά φυτικού γάλακτος μπορεί να προκαλέσει σημαντική έλλειψη ιωδίου.
Το ιώδιο είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Προσλαμβάνεται από τη τροφή, αποθηκεύεται στο θυροειδή αδένα και χρησιμοποιείται για την παραγωγή των θυροειδικών ορμονών, οι οποίες ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός χρησιμοποιεί και αποθηκεύει ενέργεια. Η έλλειψη του πάλι, μπορεί να μας επηρεάσει τόσο σωματικά (π.χ. υποθυροειδισμός) όσο και νοητικά. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί την έλλειψη ιωδίου ως την πιο διαδεδομένη -αλλά και εύκολα να προληφθεί- αιτία πρόκλησης εγκεφαλικής βλάβης.
Επιπλέον, το ιώδιο είναι πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς είναι απαραίτητο για την εγκεφαλική των εμβρύων, με τις γυναίκες που έχουν έλλειψη να κινδυνεύουν να γεννήσουν παιδιά με διανοητική και νευρολογική βλάβη.
Διαβάστε τη συνέχεια στο olivemagazine.gr