Τι λέει το πόρισμα για την εξαδέλφη του Πολάκη και τον θάνατο της μικρής Μελίνας
Σε παρεκκλίσεις από το καθιερωμένο ιατρικό πρωτόκολλο και κακή συνεργασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού αποδίδει το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας τον θάνατο της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη τον Δεκέμβριο του 2015 στο Ηράκλειο.
Μετά την αποκάλυψη που έκανε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, για τον θάνατο της μικρής Μελίνας, έρχεται στο φως το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.
Σε αυτό, σύμφωνα με το protothema.gr, στην εξαδέλφη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, Νεκταρία Πολάκη η οποία είναι αναισθησιολόγος, καταλογίζεται βαριά ιατρική αμέλεια. Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα το συγκεκριμένο πόρισμα δεν είχε βγει στο φως της δημοσιότητας εδώ και 26 μήνες.
Για τη Νεκταρία Πολάκη προκύπτουν «παρεκκλίσεις από την εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων για την ανάταξη του βρογχοσπασμού, καθόσον δεν χορηγήθηκαν βρογχοδιασταλτικά, και για τη μη ορθή χρήση της αδρεναλίνης, όσον αφορά την οδό (ενδοφλέβια) και τη χορηγούμενη δοσολογία».
Στο ίδιο πόρισμα, το οποίο κατέθεσε στη Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη συζήτηση για την υπόθεση Novartis, καταλογίζεται ακόμα «αμέλεια» στην καρδιολόγο Κ.Τ. και τη νοσηλεύτρια Δ.Β. εξαιτίας «κακής συνεργασίας μεταξύ του ιατριονοσηλευτικού προσωπικού με ανακόλουθη εκτέλεση ιατρικού πρωτοκόλλου».
Βαρύ πειθαρχικό φορτίο για την Νεκταρία Πολάκη
Αυτό που αποκαλύφθηκε, επίσης, με τον θάνατο της Μελίνας ήταν πως η αναισθησιολόγος, κυρία Νεκταρία Πολάκη που συμμετείχε στη μοιραία επέμβαση είχε ένα βαρύ πειθαρχικό φορτίο – ελεγχόταν πειθαρχικά και ποινικά για κλοπή ναρκωτικών ουσιών.
Η κλοπή των ναρκωτικών είχε διαπραχθεί από την αναισθησιολόγο στις 24 Μαΐου 2015 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Το ανώτατο πειθαρχικό όργανο του ΕΣΥ, ωστόσο, έναν χρόνο αργότερα έκρινε ότι δεν ήταν κλοπή αλλά «απρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια συμπεριφορά υπάλληλου εκτός υπηρεσίας» και επέβαλε χρηματικό πρόστιμο στην αναισθησιολόγο 1.321 ευρώ – πρόστιμο αποδοχών ενός μηνός που παρακρατείτο σε δόσεις από τον μηνιαίο μισθό της.
Η επέμβαση του υπουργείο Υγείας
Η ίδια τακτική ακολουθήθηκε και σε ό,τι αφορά το μοιραίο συμβάν με την 4χρονη. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) έναν μήνα μετά τον θάνατο του παιδιού και ανέθεσε τη διενέργεια της σε πανεπιστημιακή αναισθησιολόγο του νοσοκομείου «Αττικόν».
Η εν λόγω κυρία, ωστόσο, πέραν της εγνωσμένης επιστημοσύνης της στο αντικείμενο της παιδοαναισθησιολογίας, ήταν στενή συνεργάτιδα της διευθύντριας του Τμήματος Αναισθησιολογίας του «Αττικόν» η οποία τυγχάνει και σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πόρισμα της ΕΔΕ διακινήθηκε από το νοσοκομείο στην 7η ΥΠΕ και αρμοδίως στους Επιθεωρητές και στην Αριστοτέλους. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) τον Δεκέμβριο του 2016 το πόρισμα απέδιδε ευθύνες για ό,τι συνέβη στα χειρουργεία του Βενιζέλειου νοσοκομείου στην αναισθησιολόγο των χειρουργείων, στη νοσηλεύτρια του αναισθησιολογικού τμήματος αλλά και σε καρδιολόγο του νοσοκομείου.
Οι γιατροί παραπέμφθηκαν στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της 7ης ΥΠΕ ενώ η νοσηλεύτρια στο αντίστοιχο συμβούλιο για το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ στο οποίο προΐσταται πρωτοδίκης.
Στη νοσηλεύτρια καταλογίστηκε πως «επέδειξε αμέλεια κατά την εκτέλεση του υπαλληλικού της καθήκοντος ενημερώσεως ιατρών συγκλινουσών ειδικοτήτων και επιβαλλόμενης συνεργασίας, εφόσον χορήγησε φάρμακα χωρίς εντολή ή ενημέρωση της υπεύθυνης ιατρού αναισθησιολόγου, και συγκεκριμένα ότι κατά τη διαδικασία αφύπνισης της ανήλικης Μελίνας – Καλλιόπης Παρασκάκη μετά από ωτορινολαρυγγική επέμβαση στο ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Νοσοκομείο Ηρακλείου την 28/12/2015, κατά την αντιμετώπιση του δευτέρου επεισοδίου βρογχόσπασμου που παρουσίασε περί ώρα 9:45 έως 10:00π.μ. χορήγησε επιπλέον φάρμακα στην ανήλικη και δη ποσότητα 200γρ αδρεναλίνης (σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ αυτή η ποσότητα αναφέρεται στο έγγραφο με το οποίο παραπέμπεται η νοσηλεύτρια) και 1mg ατροπίνης, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση και εντολή της υπεύθυνης αναισθησιολόγου Νεκταρίας Πολάκη».
Η νοσηλεύτρια απαλλάχθηκε στο πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο, και κατά πληροφορίες τότε παρενέβη η Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, κυρία Μαρία Παπασπύρου – η οποία είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή τον Φεβρουάριο του 2016- ασκώντας έφεση στην απόφαση και στέλνοντας την υπόθεση στο β’βάθμιο πειθαρχικό όργανο.
Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης : Δεν υπάρχει πόρισμα για το θάνατο της Μελίνας
Για απρόκλητη στόχευση προσώπων και υπηρεσιών, καθώς και αναπαραγωγή ψευδών γεγονότων που αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη κάνει λόγο η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, σε μία μακροσκελή δήλωσή της για τις αναφορές στο πρόσωπό της κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, σχετικά με την υπόθεση του θανάτου της 4χρονης Μελίνας στην Κρήτη.
«Τόσο εγώ όσο και οι επιθεωρητές που έχουν αναλάβει τον έλεγχο των υποθέσεων θα συνεχίσουμε να εκτελούμε το καθήκον μας και δεν θα μας κάμψει οποιαδήποτε απρόκλητη και δόλια επίθεση», διαβεβαιώνει η κ. Παπασπύρου, η οποία κατηγορήθηκε ότι κρατά στο συρτάρι της πορίσματα για το θάνατο του παιδιού, καθώς και ότι έχει ανέλεγκτες καταγγελίες για ζητήματα διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ που αφορούν στο τελευταίο διάστημα.
Την αναφορά έκανε στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την προανακριτική από τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα πορίσματα για την 4χρονη Μελίνα είναι κλειδωμένα στα συρτάρια της κυρίας Παπασπύρου!»
«Επιτρέπετε στην κυρία Παπασπύρου και στον κ.Πολάκη» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και συμπέρανε: «Άρα λοιπόν Παπασπύρου, Παπαγγελόπουλος και Τσίπρας έχουν στήσει την ιστορία».
Η πλήρης απάντηση της ΓΕΔΔ είναι η ακόλουθη:
«Στο πλαίσιο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή τα σχόλια στο πρόσωπό μου αποτελούν εμφανή προσπάθεια απαξίωσης του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και της σημασίας του έργου μας.
Έγινε μεταξύ άλλων αναφορά σε υπόθεση που ερευνάται όχι από την Υπηρεσία του ΓΕΔΔ αλλά λόγω αρμοδιότητας από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας. Ο ΓΕΔΔ παρακολουθεί την πορεία της υπόθεσης και της πειθαρχικής διαδικασίας από το 2016 καθώς αναμένονται οι πειθαρχικές αποφάσεις. Από ενημέρωση που είχαμε από τον Γενικό Επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ σχετικά με την διενέργεια έρευνας για το θάνατο της τετράχρονης στο ΓΝ Ηρακλείου προκύπτει ότι:
α. Δεν υπάρχουν πορίσματα για την απώλεια της μικρής Μελίνας Παρασχάκη αλλά ενημερωτική έκθεση αποτελεσμάτων έρευνας, η οποία αναμένεται να παραληφθεί από τον ΓΕΔΔ τις επόμενες ημέρες, και δεν εκδόθηκε νωρίτερα λόγω της αναμονής των αποφάσεων των Πειθαρχικών Οργάνων που έχουν επιληφθεί της υπόθεσης και προκειμένου να διαβιβαστούν και αυτές στην αρμόδια Εισαγγελία που ερευνά τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των εμπλεκομένων υπαλλήλων.
β. σε κάθε περίπτωση, δεν υπήρξε η παραμικρή παρέμβαση από οποιονδήποτε για τη διεκπεραίωση, μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης.
Σημειώνεται ότι ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης δεν «ελέγχει» άμεσα το ΣΕΥΥΠ καθώς σε αυτό προΐσταται Γενικός Επιθεωρητής που εκδίδει τις εντολές και παρακολουθεί τις υποθέσεις των Επιθεωρητών του. Τα πορίσματα του ΣΕΥΥΠ κοινοποιούνται κατά νόμο στην Υπηρεσία του ΓΕΔΔ και τότε μόνο αν σε αυτά διαπιστωθούν ελλείψεις μπορεί να διαταχθεί επανέλεγχος.
Πέραν του παραπάνω θέματος, έγινε αναφορά στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή σε υποτιθέμενα ανέλεγκτες καταγγελίες για ζητήματα διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ που αφορούν στο τελευταίο διάστημα. Αυτό είναι καταφανώς ψευδές, καθώς κάθε σχετική καταγγελία που έχει αποσταλεί στην Υπηρεσία του ΓΕΔΔ και αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει διαβιβασθεί αρμοδίως στην Εισαγγελία Διαφθοράς ενώ στη συνέχεια μετά από παραγγελία του Επίκουρου Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς έχει εκδοθεί εντολή Διενέργειας Προκαταρκτικής Εξέτασης σε νέο μικτό κλιμάκιο Επιθεωρητών του ΓΕΔΔ και του ΣΕΥΥΠ στο πλαίσιο του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου. Η εντολή αυτή έχει εκδοθεί από τις 12-12-2017.
Τέλος, οφείλουμε να επαναλάβουμε ότι ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου πολιτικών προσώπων. Η απρόκλητη στόχευση προσώπων και Υπηρεσιών και η αναπαραγωγή ψευδών γεγονότων οδηγούν στον πλήρη αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα σημαντικά θέματα που ελέγχουμε και αποτελούν προσπάθεια δημιουργίας κλίματος ανασφάλειας και φόβου. Τόσο εγώ όσο και οι επιθεωρητές που έχουν αναλάβει τον έλεγχο των υποθέσεων θα συνεχίσουμε να εκτελούμε το καθήκον μας και δεν θα μας κάμψει οποιαδήποτε απρόκλητη και δόλια επίθεση».