Σε κλίμα συγκίνησης και γενικής αναγνώρισης η Καλαμάτα αποχαιρέτησε το Χρήστο Μαλαπάνη!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και θλίψης, η οικογένεια, οι συγγενείς, οι συνεργάτες και φίλοι, μαζί με πάρα πολλούς Καλαματιανούς, αποχαιρέτησαν νωρίτερα το μεσημέρι, τον πρώην δήμαρχο Καλαμάτας, Χρήστο Μαλαπάνη, ο οποίος έχασε τη μάχη με το θάνατο, το βράδυ της Τρίτης, νικημένος από την επάρατο νόσο. Τον μεγάλο αυτοδιοικητικό άντρα, έσπευσαν στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάλου να ασπαστούν για τελευταία φορά, πρώην δήμαρχοι, όλοι οι αυτοδιοικητικοί και των δύο βαθμών, από όλες τις παρατάξεις, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, ακόμη και πολιτικοί αντίπαλοι, έχοντας μόνο έναν καλό λόγο να πουν για  τον πρώην δήμαρχο. Ανάμεσά τους, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και η αναπληρώτρια υπεύθυνη Τύπου, πρώην βουλευτής του κόμματος στο νομό, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος πολλές φορές στη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας, δεν μπορούσε να κρατήσει τα δάκρυά του, πρώην βουλευτές και πολιτευτές, δήμαρχοι και όλα τα αγαπημένα του πρόσωπα.

ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Η κηδεία του Χρήστου Μαλαπάνη έγινε με τιμές εν ενεργεία δημάρχου, με τη σωρό του, στη διάρκεια της εκφοράς στους δρόμους της πόλης και φυσικά, έξω από το δημαρχείο, να συνοδεύουν ο νυν δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, οι πρώην δήμαρχοι και στενοί του φίλοι, Σταύρος Μπένος και Γιώργος Κουτσούλης και ο επίσης πρώην δήμαρχος, Παναγής Κουμάντος. «Θρηνούμε και αποχαιρετούμε τον έντιμο άνθρωπο, τον άξιο δήμαρχο, τον σπουδαίο επιστήμονα και άριστο οικογενειάρχη», ανέφερε στον επικήδειό του, ο Παναγιώτης Νίκας, επισημαίνοντας πως η Καλαμάτα, είχε την τύχη να διοικηθεί κατά περιόδους από άξιους δημάρχους που προσδιόρισαν το μέλλον της, με έναν από αυτούς να ήταν ο Χρήστος Μαλαπάνης. «Για 20 χρόνια, αφιερώθηκε στην Καλαμάτα που υπηρέτησε από διάφορες θέσεις, διαθέτοντας τις εξειδικευμένες γνώσεις του, την ακάματη εργατικότητά του, την ευρηματικότητα, την οργανωτικότητα, την οξυμένη κρίση και την αποτελεσματικότητά του», τόνισε ο κ. Νίκας, εστιάζοντας στην προσφορά του εκλιπόντος στον τομέα του πολιτισμού, του αθλητισμού, τη σχολική στέγη, την ύδρευση και την αποχέτευση και κάνοντας ειδική μνεία στη δημοκρατική του συμπεριφορά. Ο κ. Νίκας, αποχαιρετώντας τον, τον ευχαρίστησε για την προσφορά του και αναφέρθηκε στην ταπεινότητά του, στην οποία στάθηκε με λεπτομέρειες ο πρώην δήμαρχος και πρώην υπουργός, στενός φίλος και συνεργάτης του εκλιπόντος, Σταύρος Μπένος.

Η ΘΛΙΨΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ

«Είναι πολύ δύσκολη στιγμή για μένα, καθώς ήμασταν μια ζωή παρέα και δεν είναι μόνο η παρέα η πολιτική, όσο η συναισθηματική», ανέφερε με τρεμάμενη από τη συγκίνηση φωνή ο κ. Μπένος, ο οποίος στάθηκε στο απαράμιλλο ήθος και τη μέχρι παρεξηγήσεως σεμνότητα του αείμνηστου Χρήστου Μαλαπάνη, την οποία πολλοί, δεν μπορούσαν να κατανοήσουν. «Πόσες φορές δε «διαμαρτυρήθηκαν» πολίτες και μου έλεγαν «Σταύρο, πως θα τον ψηφίσουμε; Εδώ πέρασε δίπλα μου και δε με χαιρέτησε…» ήταν ακραία η σεμνότητά του, που «τραυμάτισε» τη δημόσια εικόνα του», ανέφερε ο Σταύρος Μπένος, ο οποίος μίλησε για τις τρεις μεγάλες αγάπες του Χρήστου Μαλαπάνη, την οικογένειά του, το Δήμο της Καλαμάτας και τον ΟΤΕ. Χαρακτήρισε τον αείμνηστο πρώην δήμαρχο, ονειροπόλο και απόλυτα ικανό, καθώς συγκέντρωσε σε μια μόνο τετραετία, όλες τις… ψηφίδες της πόλης, όλους τους αγώνες και τα κεκτημένα της και προχώρησε σε έργα – τομές στον πολιτισμό, ειδικότερα όσον αφορά στο Φεστιβάλ Χορού, αλλά και τις υποδομές. Ιδιαίτερα συγκινητικά, ήταν τα λόγια της μιας από τις δύο κόρες του Χρήστου Μαλαπάνη, ο οποίος είχε επίσης και έναν γιο.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ… ΑΓΕΡΩΧΗ

«Πάντα αναβάλουμε τα λόγια του αποχωρισμού, γιατί φοβόμαστε ότι φέρνουν το τέλος πιο κοντά. Όταν το δικό στου τέλος, φάνηκε πια αναπόδραστο, ήταν αργά για να τα ακούσεις. Θα πρέπει να στα πω τώρα», ανέφερε αποχαιρετώντας τον πατέρα της η κόρη του Χρήστου Μαλαπάνη, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη ένταση στα ρίγη της συγκίνησης που διακατείχε τους πάντες στον κατάμεστο μέσα και έξω, ιερό ναό του Αγίου Νικολάου. «Είμαι πολύ τυχερή που μεγάλωσα δίπλα σου. Ήσουν ένας άνθρωπος γεμάτος αγάπη και σοφία. Παρατηρούσες, άκουγες, σκεφτόσουν και όταν μιλούσες, τα λόγια σου έμπαιναν κατευθείαν μέσα μου και γίνονταν φάρος. Έψαχνες με υπομονή το καλό σε όλους τους ανθρώπους και τελικά το έβρισκες και αυτοί σου άνοιγαν την καρδιά τους, αδιαπραγμάτευτα. Όταν θυμώνω σε σκέφτομαι και συγχωρώ πιο εύκολα. Μας έμαθες ότι η ζωή είναι όμορφη έτσι και αλλιώς και θέλει χαμόγελο και γενναιοδωρία, ακόμη και αν είναι δυσβάσταχτη, ίσως πιο πολύ πότε. Πατέρα, η καρδιά σου, ήταν για ‘μας ένα περιβόλι ανοιχτό, όπου μας φρόντισες και μας άφησες να ανθίσουμε όπως ο καθένας μας ήθελε. Η γυναίκα σου και τα παιδιά σου, ζήσαμε πολύ ευτυχισμένοι στο πλάι σου και θα συνεχίσουμε να ζούμε ευτυχισμένοι, όπως εσύ μας έμαθες. Σε αγαπάμε και σε ευχαριστούμε», ανέφερε η κόρη του εκλιπόντος, με τον λόγο να παίρνει, επιβεβαιώνοντας με τη σειρά του, όσα υπέροχα, έχουν αυτές τις τελευταίες ώρες ακουστεί, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΕΚΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ  ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΙΟ

«Λίγα χρόνια τον γνώρισα. Ερχόταν χωρίς ραντεβού στο γραφείο μου για να κάτσουμε να συζητήσουμε κάποια πράγματα που συχνά, απασχολούσαν κι εμένα και εκείνον και είχαμε μια ειλικρίνεια στην ανταλλαγή των σκέψεων και των ενεργειών μας. Απ’ αυτές τις επικοινωνίες μας, διέκρινα τρία πράγματα. Ήταν ένας άνθρωπος με ήθος, όχι το τετριμμένο με την έννοια της συμπεριφοράς, αλλά που χαρακτήριζε τη στάση ζωής του, είχε ειλικρίνεια και εντιμότητα στους λόγους του, καθώς μπορούσε να σου πει το λόγο και τον αντίλογό του, χωρίς να σε προκαλέσει, κάτι που ξέρετε καλά, πως στην πολιτική κοστίζει και το τρίτο στοιχείο, ήταν η πολιτική του αξιοπρέπεια, την οποία διέκρινα όταν εκείνος ήξερε τη στιγμή που έπρεπε να αφήσει την καρέκλα της εξουσίας, γιατί δε δεχόταν να κάνει συμβιβασμούς», ανέφερε ο μητροπολίτης. Αμέσως, ακολούθησε η εκφορά της σωρού στους δρόμους της πόλης και έξω από το δημαρχείο, με τις σημαίες σε όλα τα δημοτικά κτίρια, να κυματίζουν μεσίστιες και η ταφή του στο νεκροταφείο της Καλαμάτας. Το τελευταίο αντίο, ήρθε να πει στον Χρήστο Μαλαπάνη και ένας από τους «πολιτικούς αντιπάλους», ο πρώην νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, ο οποίος απέχει πια από το δημόσιο βίο, με τη δήλωσή του, περιγραφική… του ιδιαίτερου προφίλ και «απόδειξη» του ήθους του εκλιπόντος. «

Η ΔΗΛΩΣΗ ΔΡΑΚΟΥ ΠΟΥ ΑΠΕΧΕΙ ΠΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΒΙΟ

Ο Χρήστος Μαλαπάνης υπήρξε κορυφαία αυτοδιοικητική – πολιτική προσωπικότητα της Μεσσηνίας και τη Καλαμάτας. Τον χαρακτήρισε πολιτική ευρύτητα και τεχνοκρατική οξυδέρκεια και αντίληψη. Εργάστηκε και συνεργάστηκε χωρίς κόμπλεξ, ταμπού και προκαταλήψεις προς κάθε κατεύθυνση. Επιδίωκε τη συναίνεση και διαμόρφωνε συνεργασίες με φορείς και πρόσωπα. Ήταν οραματικός, οργανωτικός, αποτελεσματικός ως δήμαρχος και αυτοδιοικητικός παράγων και πολλά έργα, φέρουν την προσωπική του σφραγίδα. Είχα την τύχη και την τιμή, να συνεργαστώ με το Χρήστο Μαλαπάνη. Εκτίμησα τις μεγάλες του δυνατότητες, το ήθος, την αξιοπρέπεια , την υψηλή πολιτική του παιδεία και συνέπεια. Καλό σου ταξίδι φίλε Χρήστο», δήλωσε ο Δημήτρης Δράκος, που απέχει εδώ και χρόνια από τον πολιτικό και αυτοδιοικητικό βίο.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ