Σεμινάριο Κρουστών αύριο με τον Βαγγέλη Καρίπη στη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας

Σεμινάριο κρουστών με τον μουσικό Βαγγέλη Καρίπη, ένας απ’ τους σπουδαιότερους κρουστούς, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, στη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Ι.Μ. Μεσσηνίας.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η γνωριμία με τους ρυθμούς της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, της ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής, Τεχνικές – Ρυθμολογία – Multi Percussions (τουμπελέκι, ντέφι ηπειρώτικο, νταούλι, αραβική τάμπλα, μπεντίρ, ρεκ κ.ά.)

Το σεμινάριο δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε drummer και κρουστούς, αλλά και σε όποιον μουσικό ή χορευτή ενδιαφέρεται να εμβαθύνει τις γνώσεις του πάνω στην πολυρυθμία!

  • Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: Γεώργιος Κλάδης, υπεύθυνος τμήματος κρουστών, τηλ. 6984-956051. Δηλώσεις συμμετοχής έως το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018. Το κόστος συμμετοχής είναι 30 ευρώ για τους συμμετέχοντες και 10 ευρώ για τους ακροατές.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, την Κυριακή το βράδυ στις 9 μ.μ. στο Baba Yaga, ο ρυθμός, οι μελωδίες και το τραγούδι θα ανταμώσουν με τον Βαγγέλη Καρίπη και τον Γιώργο Κλάδη στα κρουστά, το Νίκο Παλαιολόγο στο ούτι και τη Μαρία Κρασοπούλου στο τραγούδι, σε ένα μουσικό ταξίδι με χρώμα και άρωμα Ελλάδας και Ανατολής.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Βαγγέλης Καρίπης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε Βυζαντινή μουσική και θεωρητικά στο Ελληνικό ωδείο όπου πήρε το πτυχίο του το 1992. Παράλληλα αρχίζει την ενασχόληση του με τα κρουστά στην αρχή αυτοδίδακτος και έπειτα κάνοντας μαθήματα με αναγνωρισμένους δασκάλους όπως ο Tricy Shankaral, Joe Santos, Jammey Haddad, Arto Tuncboyaciayan. Μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές (Διονύσης Σαββόπουλος, Θάνος Μικρούτσικος, Νίκος Κυπουργός, Ορφέας Περίδης, Γιώργος Ανδρέου, Σωκράτης Μάλαμας, Χρήστος Τσιαμούλης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιώργος Νταλάρας, Δόμνα Σαμίου, Χρόνης Αηδονίδης κ.α.) συμμετέχοντας σε παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Womad festival, Meinz festival) κ.α.

Επίσης έχει συνεργαστεί με σολίστες διεθνούς κύρους όπως Haig Yazdjan, Γιώτης Κιουρτζόγλου, Σωκράτης Σινόπουλος, Ara Dinkjan, Arto Tuncboyaciayan, Zohar Fresco, Theodosi Spasov, Misirli Ahmet, Karim Ziad, Enver Ismailov.

Χαρακτηριστική είναι η συμμετοχή του τα τελευταία 18 χρόνια στην δισκογραφία, περίπου 400 παραγωγές, καθώς και σε ηχογραφήσεις για θεατρικές παραστάσεις.

Τον Ιανουάριο του 2004 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην διεθνή συνάντηση για τα κρουστά που διοργανώθηκε στην Τυνησία στο πλαίσιο του προγράμματος MediMuses.

Με το πρόγραμμα αυτό δίδαξε σε σεμινάρια στην Ελλάδα, Κύπρο, Λίβανο, Ιορδανία, Ισραήλ, Τυνησία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Αγγλία και Η.Π.Α.

Τον Απρίλιο του 2004 προσκλήθηκε από τον Έλληνα συνθέτη Γιάννη Ψαθά για συναυλίες με το γκρουπ Nederlands Blazers Ensemble στην Ολλανδία και Γερμανία και με το γκρουπ Stroma στη Νέα Ζηλανδία.

Το 1998 μαζί με τους Πέτρο Κούρτη και Ανδρέα Παπά, δημιουργούν το γκρουπ κρουστών ΚΡΟΤΑΛΑ και περιοδεύουν στο 5ο φεστιβάλ κρουστών στο Berkley College of Music 1999, Rythmstick Festival Λονδίνο 2003, Forum 2004 Βαρκελώνη, EXPO 2005 Ιαπωνία καθώς και συμμετοχή σε ηχογράφηση με την Loreena Muckennit.

Έχει εκδώσει τα άλμπουμ ΚΡΟΥΣΤΑ (1995 FM RECORDS) σε συνεργασία με τον Γιώργο Γευγελή και τον Ανδρέα Παπά, ΚΡΟΤΑΛΑ (2002 ETERRA MUSIC), ΦΩΝΕΣ ΚΡΟΥΣΤΩΝ (2005 Περιοδικό ΜΕΤΡΟ) και PERCUSSION PICTURES (2011 AΝΤART PRODUCTIONS).

Συμμετείχε στις ηχογραφήσεις της μουσικής για τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004.

Έχει διδάξει κρουστά στα μουσικά γυμνάσια Παλλήνης και Χαϊδαρίου, Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά, Παναρμόνοιο Ωδείο, Πνευματικό Κέντρο Περιστερίου και στο MODERN MUSIC SCHOOL.

Aπό το 2009 μαζί με τον Haig Yazdjan ούτι και τον Γιώτη Κιούρτζογλου μπάσο, περιοδεύουν σε συναυλίες στην Ελλάδα και την Ευρώπη ως ΤΡΙΟ. Είναι μέλος επίσης του Ara Dinkjan Quartet μαζί με τους Σωκράτη Σινόπουλο πολίτικη λύρα και Γιάννη Κυριμκυρίδη πιάνο.

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ