«Σβήνουν» και στη Μεσσηνία τα τσιγάρα με τον… φόβο των αυστηρών προστίμων! – Πού και πώς απαγορεύεται το κάπνισμα – Ποια τα πρόστιμα

Mια ακόμη… φωτοβολίδα ή μια απόφαση που για πρώτη έστω φορά σε αυτή τη χώρα θα ληφθεί πραγματικά και θα εφαρμοστεί καθολικά; Η απάντηση, είναι άγνωστη προς το παρόν, όμως επειδή με το ελληνικό κράτος, διαχρονικά, ποτέ… δεν ξέρεις, κάποιοι ιδιώτες, κάνουν –και στην προκειμένη περίπτωση- αυτό που δεν πράττει, η υποτίθεται σύγχρονη και ευνομούμενη πολιτεία. Εφαρμόζουν μόνοι τους το Νόμο! Αυτή, πριν μερικές ημέρες, ήταν η τρίτη φορά, όπου στο πλαίσιο της προσπάθειας για την καταπολέμηση, τόσο του φαινομένου της εξάρτησης από το κάπνισμα, όσο και των αρνητικών συνεπειών της χρήσης προϊόντων καπνού στο σύνολο του πληθυσμού, επιχειρήθηκε το… αυτονόητο! Να εφαρμοστεί στην Ελλάδα του 2018, ο Νόμος που «ξεκίνησε» το 1856(!!!) και έγινε πιο… συγκεκριμένος το 2002, για να ισχύει καθολικά και ξεκάθαρα υποτίθεται, από την 1η Ιουλίου του 2009!

Ο Νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα, το οποίο φυσικά, επιτρέπεται… παντού! Το υπουργείο Υγείας, πριν από μερικές ημέρες, εξέδωσε νέα εγκύκλιο για την ενημέρωση των εμπλεκομένων στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και τις επιμέρους πτυχές της, στην οποία ο Ανδρέας Ξανθός, ζητά από τους αρμόδιους φορείς να τηρείται αυστηρά ο αντικαπνιστικός Νόμος με τα πρόστιμα να είναι βαριά σε όσους δεν τηρήσουν τους κανονισμούς.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

«ΝΑΙ» ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

zagakosΣτην Καλαμάτα, βρήκαμε το μοναδικό μαγαζί που απαγορεύει μετά από αυτήν την εξέλιξη το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους, ενώ σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του Συλλόγου ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος του νομού, Ανδρέα Ζαγάκο, κατέστη σαφές πως οι επαγγελματίες είναι προφανώς υπέρ του μέτρου, στην περίπτωση ωστόσο και μόνο, που η εφαρμογή του, θα είναι καθολική! «Ο Νόμος είναι εν ισχύ, όπως και οι κυρώσεις και δυστυχώς, ξεπερνά τα όρια της… γελοιότητας, η επαναενεργοποίησή του από το κράτος», δήλωσε φανερά ενοχλημένος από την συγκεχυμένη και σε αυτήν την περίπτωση, κατάσταση, ο πρόεδρος των επαγγελματιών, παραδεχόμενος… τα κακώς κείμενα. «Ξέρω ότι κάποιοι συνάδελφοι, το κάνουν κατ’ επιλογή, ειδικά στα εστιατόρια, όπου είναι κλειστοί οι χώροι τώρα το χειμώνα και είναι πολύ ενοχλητικό. Βλέπω πάρα πολλές εικόνες καπνιστών που καπνίζουν δίπλα στα παιδιά τους και αυτό είναι πραγματικά εγκληματικό! Μακάρι να μπορέσει να βρεθεί μια φόρμουλα τέτοια, ώστε και οι επιχειρήσεις να λειτουργούν και το τσιγάρο να μην είναι ενοχλητικό», ανέφερε, τονίζοντας πως η μόνη λύση στους κλειστούς χώρους, είναι η απαγόρευση, ενώ πέταξε το… μπαλάκι στους πελάτες, καλώντας τους να σταματήσουν τις «ηλίθιες» ερωτήσεις αναφορικά με το αν επιτρέπεται το κάπνισμα ή όχι. «Νομίζω ότι είναι πολύ άδικο να μεταφέρει το προσωπικό του πάθος του καθενός, στις πλάτες του σερβιτόρου, του εργαζόμενου ή του επαγγελματία! Το τσιγάρο δεν επιτρέπεται και πρέπει πρώτα ο καταναλωτής να το καταλάβει και να βοηθήσει στην εφαρμογή του Νόμου, τον οποίο  γενικά, ζητάμε να εφαρμόζεται, αλλά όχι όταν θίγει… την προσωπική μας βόλεψη», δήλωσε ο Ανδρέας Ζαγάκος που τάχθηκε υπέρ του μέτρου, στην περίπτωση που θα ισχύσει για όλους! «Η καθολική εφαρμογή του Νόμου, είτε όσον αφορά στο κάπνισμά, είτε στους φορολογικούς ελέγχους ή στην ευταξία της παραλιακής ζώνης, βοηθά και στην μεταξύ μας σχέση. Πρέπει όμως, η εφαρμογή να είναι πραγματικά καθολική και  όχι επιλεκτική –χωρίς να εννοώ κάτι…- άλλωστε, η ισονομία επιβραβεύει και τον υγιή ανταγωνισμό», ανέφερε καταληκτικά ο πρόεδρος των καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Μεσσηνία, εκφράζοντας την ελπίδα, η νέα αυτή εγκύκλιος από το υπουργείο, να μην είναι μια ακόμη «φωτοβολίδα». Τα μέτρα άλλωστε, είναι πραγματικά αυστηρά, αφού τόσα χρόνια δεν υπάρχει στο… παραμικρό, «συμμόρφωση» επαγγελματιών, πελατών και όχι μόνο!

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

  • Για τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, η παράβαση αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.
  • Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
  • Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων όπου γίνεται παράβαση της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
  • Στην τέταρτη υποτροπή, ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.
  • Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.
  • Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.
  • Σε όσους παραβιάζουν τις διατάξεις του παρόντος σχετικά με τη διαφήμιση προϊόντων καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.
  • Για παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα αυτοκίνητα, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.
  • Στους οδηγούς, επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μήνα για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

 

  • Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας.
  • Στους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας.
  • Σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος» θεωρείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.
  • Στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής.
  • Στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές.
  • Στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων.
  • Στα παντός είδους κυλικεία.
  • Στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων.
  • Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
  • Στους χώρους πώλησης προϊόντων καπνού αναρτάται σε εμφανές σημείο ένδειξη σχετικά με την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ