Από τον Πάνο Γεωργίου,

Η Ρενέ Στυλιαρά είναι ένα 23χρονο κορίτσι που θέλησε να μοιραστεί τις σκέψεις της για τον έρωτα στο Instagram -έχει πλέον 35,4 χιλιάδες ακολούθους, ενώ είναι έτοιμη για το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ, το δεύτερο βιβλίο της!

Οι σπουδές στα Οικονομικά ήταν προφανώς μια μουτζούρα στη γραμμένη με καλλιγραφικά γράμματα ζωή της – ανάλογα με εκείνα των αποφθεγμάτων που ποστάρει στο Instagram. Ήδη στα 23 της έχει φανατικό κοινό, κυρίως γυναίκες. Έχει προλάβει να εκδώσει ένα βιβλίο, το 2013, με τίτλο Διακριτικά, ενώ έχει δώσει και τους πρώτους της στίχους.

Με το δεύτερο βιβλίο της που έχει τίτλο Αντέχεις να σου Πω; κάνει μια δική της πρόταση στον κόσμο του βιβλίου με ένα νέο είδος που ονομάζει «Αισθηματολόγιο» και οι αναγνώστες θα μπορούν να το αγοράσουν μέσω της προσωπικής της σελίδας, μιας που επέλεξε να κάνει αυτοέκδοση.

Ανάμεσα σε όλες αυτές τις ασχολίες φροντίζει τη Λέξη, τη σκυλίτσα της που λατρεύει, και πίνει ζεστό καφέ πάντα με τη συνοδεία καλής μουσικής.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα να γράφεις στο Instagram;

Πολύ αυθόρμητα και διστακτικά. Ήθελα να επικοινωνήσω την αλήθεια που έβλεπα μέσα από τις λέξεις μου. Αναρωτιόμουν έντονα αν την έβλεπε και κάποιος άλλος εκτός από εμένα κι έτσι επέλεξα να θέσω το ερώτημα μου με αυτό τον τρόπο.

Πώς θα περιέγραφες αυτό που κάνεις;

Είναι ένα μοίρασμα. Μια ανταλλαγή. Κι ένας τρόπος να νιώσει κάποιος λιγότερο μόνος.

Ποιες θα έλεγες πως είναι οι λογοτεχνικές σου επιρροές;

Ακόμα δεν γνωρίζω να σου απαντήσω με βεβαιότητα. Ίσως στο μέλλον, που θα έχουν διαμορφωθεί απόλυτα το ύφος και τα χαρακτηριστικά της γραφής μου, να ξέρω. Προς το παρόν, τα κείμενά μου μεγαλώνουν και αλλάζουν καθημερινά μαζί με εμένα.

Μοιάζει φυσιολογικό επακόλουθο να σου έχουν κάνει ερωτικές εξομολογήσεις ή τουλάχιστον να σε φλερτάρουν μέσω Instagram. Ισχύει;

Δεν ξέρω αν είναι φυσιολογικό επακόλουθο, αλλά συμβαίνει καμιά φορά, ναι.

Ποιο είναι το post με τα περισσότερα likes και τι έγραφες σε αυτό;

Νομίζω ότι ένα που τους άρεσε πολύ τελευταία έλεγε: «Να μην αφήνεις ποτέ εκείνον που νοιάζεσαι χωρίς καληνύχτα».

Έχει συμβεί κάτι τόσο δυσάρεστο που να σε βάλει σε σκέψεις να σταματήσεις;

Γράφω όπως αναπνέω. Και ακριβώς όπως νιώθω ή μιλάω συνήθως. Θα ήταν αδύνατον να σταματήσω.

Όσα γράφεις για τον έρωτα είναι βιωματικά ή «δανείζεσαι» ερεθίσματα και από το περιβάλλον σου;

Γράφω κυρίως βιωματικά. Ακόμα κι ένα ερέθισμα από το περιβάλλον μου πρώτα προσπαθώ να το νιώσω μέσα μου, αλλιώς δεν μπορώ να το κάνω τίποτα. Δεν με προκαλεί.

Θα ήθελες να διευρύνεις αυτή τη λογοτεχνική σου ασχολία;

Μου αρέσει αυτό το ρήμα. Οτιδήποτε μπορεί να μου προσθέσει οπτικές γωνίες και να με αλλάξει νομίζω πως θα το ήθελα.

Παράλληλα γράφεις στίχους. Έχεις συνεργαστεί ήδη με κάποιους καλλιτέχνες που θα τους χρησιμοποιήσουν σε επόμενη δισκογραφική τους δουλειά; Με ποιον θα ήθελες πολύ να δουλέψεις;

Έχω συνεργαστεί στο παρελθόν με την Τζώρτζια Κεφαλά από το συγκρότημα των Μπλε, τον Νικόλαο Αδέσποτο και τον Μιχάλη Ζέη. Αναφορικά με εκείνους που θα ήθελα να συνεργαστώ στο μέλλον, πρέπει να σου ομολογήσω πως λατρεύω τη Μαρίζα Ρίζου και τη Νατάσσα Μποφίλιου.

Έχεις κάνει σπουδές στα Οικονομικά. Δεν έχεις σκεφτεί μέχρι σήμερα να ασχοληθείς με αυτό το χώρο;

Για κανένα λόγο!

Είσαι ερωτευμένη;

Συγκεκριμένα με κάποιον όχι. Με λεπτομέρειες διαφόρων ναι.

Σου έχει τύχει φίλοι σου να θεωρούν πως τα posts σου «απευθύνονται» σε εκείνους ενώ δεν είναι έτσι;

Όχι μόνο φίλοι μου, και γνωστοί και πρώην και σχεδόν άγνωστοι και, και… Ίσως επειδή συχνά χρησιμοποιώ λέξεις ή φράσεις από τις συζητήσεις που μπορεί να έχω κάνει μαζί τους, θεωρούν ότι το κείμενο που διαβάζουν τους απευθύνεται. Αλλά συνήθως πέφτουν έξω.

Είσαι η γυναίκα που δίνει αισθηματικές συμβουλές στις φίλες της;

Δεν είμαι πολύ καλή σ’ αυτά. Τα βαριέμαι κάπως.

Όταν έχεις ένα προσωπικό πρόβλημα συναισθηματικής φύσης, ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο θα μιλήσεις για να πάρεις μια γνώμη;

Δεν συνηθίζω να συζητάω τα προβλήματά μου. Μου φαίνονται κάπως μικρότερα έτσι.

Eίσαι άνθρωπος που κινείται περισσότερο με το συναίσθημα ή τελικά το φιλτράρεις μέσα από τη λογική;

Αγαπώ τη λογική, αλήθεια. Απλώς δεν ταιριάζουμε. Όχι με την κοινή λογική τουλάχιστον. Από μικρή έχω μια δική μου πεποίθηση για το τι είναι λογικό, τι ηθικό, τι λάθος. Κι έτσι καταλήγω να υποκινούμαι σχεδόν πάντα από το συναίσθημά μου, μιας και είναι το μόνο που θεωρώ λογικό.

Eίσαι περισσότερο ρομαντική ή ρεαλίστρια;

Αθεράπευτα ρομαντική.-

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου συγγραφέας;

Ο Ernest Hemingway.

Όλα τα νέα, πλούσιο ρεπορτάζ, καθημερινές στιγμές διασήμων και ξεχωριστές στιγμές καθημερινών ανθρώπων στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.