«Πνίγηκε» στην τσίκνα η Μεσσηνία με τους πολίτες να αφήνουν τη… φτώχια, για λίγη «καλοπέραση»!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στην κορύφωσή του, οδεύει το Τριώδιο, με την πολυφαγία και το ποτό, να κυριαρχεί χθες, όχι μόνο στα τραπέζια των σπιτιών, αλλά σε κάθε γειτονιά και κάθε δρόμο, όπου υπάρχουν καταστήματα, καθώς οι πάντες, γιόρτασαν με τρόπο παραδοσιακό, την Τσικνοπέμπτη. Ψητό κρέας, παστό, λίπος από το χοιρινό και καπνός, διάχυτος παντού, με την τσίκνα αυτή, να πλημμυρίζει τα πάντα και να δίνει το όνομά της στην Πέμπτη, στης δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, της Κρεατινής. Το έθιμο πολύ παλιό, συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και αργότερα των Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε ως ημέρα κρεατοφαγίας καθώς παραδοσιακά οι ημέρες νηστείας  είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή, ενώ η χθεσινή, ήταν η τελευταία ημέρα που καταναλώνεται το κρέας καθώς σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση προμηνύει την έναρξη της Σαρακοστής, της σαρανταήμερης περιόδου νηστείας πριν από το Πάσχα.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στη Μεσσηνία, οι εκδηλώσει πολλές, όμως στο επίκεντρο, όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, βρέθηκε η βασίλισσα του Καρναβαλιού, η Μεσσήνη, στην οποία και άνοιξαν αυλαία, οι αποκριάτικες εκδηλώσεις. «Καλούμε τον κόσμο να έρθει στη Μεσσήνη και να διασκεδάσει, καθώς πραγματοποιούμε πολλές εκδηλώσεις, οι οποίες βασίζονται στην παράδοση και θα κορυφωθεί την Καθαρά Δευτέρα», δήλωσε ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, ο όποιος ευχήθηκε σε όλους τα καλύτερα, έχοντας μεριμνήσει με τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής να υπάρχουν τα…. πάντα και κυρίως πολλά σουβλάκια και άφθονο ποτό! Στις εκδηλώσεις που κράτησαν ως αργά τη νύχτα, συνέβαλαν τα μέγιστα και οι επαγγελματίες της περιοχής, ενώ γλέντι στήθηκε και στο ΚΑΠΗ του Δήμου.

ΜΕ ΕΦΗ ΘΩΔΗ ΣΤΟΝ «ΜΑΓΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ»  ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟΙ

tsiknopempth-thodh

Ιδιαίτερος, όπως πάντα, ήταν ο εορτασμός στην πρωτεύουσα του νομού, με τις εντυπώσεις να κλέβει η μοναδική Έφη Θώδη, η οποία, επανήλθε με… δυο νέα τραγούδια και το… τσίκνισε στο Μαγικό Σταθμό στην Καλαμάτα, όπου κράτησε αμείωτο το κέφι των παραβρισκόμενων, μέχρι αργά! Η τραγουδίστρια κάλεσε όλους να βάλουν… τέρμα τα κλαρίνα, αφού το μόνο που μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα στον καιρό της κρίσης όπως είπε, είναι η φωνή της και το γλέντι! «Η γειτονιά των χρωμάτων», στην οποία έχει μετατραπεί ο σιδηροδρομικός σταθμός της Καλαμάτας, μετά τα Χριστούγεννα, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με εργαστήρια αποκριάς και πολλά events μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα, καλώντας Καλαματιανούς και επισκέπτες να προσέλθουν για να διασκεδάσουν.

ΠΟΛΛΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

agora-tsiknopempth_4
Εκδηλώσεις βέβαια, στο πλαίσιο και του 6ου Καλαματιανού Καρναβαλιού, σημειώνονται σε διάφορα σημεία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Δήμου. Χθες, δε θα μπορούσε παρά να πραγματοποιηθεί γλέντι στη Λαϊκή Αγορά της πόλης, όπου ψήθηκαν και μοιράστηκαν, αμέτρητα σουβλάκια. «Τσικνοπέμπτη στην Αγορά λοιπόν, στο ύψος των κρεοπωλείων, όπου απολαμβάνουμε την ημέρα με χαμόγελα, θετική διάθεση και ενέργεια, κεράσματα στα κάρβουνα, κρασί και χορούς, με στόχο να καταστήσουμε την Αγορά, επίκεντρο των καταναλωτών, καθώς θέλουμε να έχουν άποψη στις αγορές τους και συνείδηση», δήλωσε ο πρόεδρός της Γιάννης Μπάκας, ο οποίος κάλεσε όλους, να προσέλθουν στο σημείο όπου πωλούνται τα βιολογικά προϊόντα και να απολαύσουν απόψε στις 7 το απόγευμα, την πικάντικη μακαρονάδα που θα ετοιμάσουν με τοπικά προϊόντα, μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος. Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκδήλωση, παρών θα είναι και ο κλόουν Βούλης, που θα διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους. Σημείο αναφοράς στην Καλαμάτα ωστόσο, όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, το ιστορικό κέντρο της πόλης, αλλά και πολλά σημεία όπου δραστηριοποιούνται επαγγελματίες εστίασης, όπως η οδός Ιατροπούλου, με τις ψησταριές, να παίρνουν φωτιά και την… τσίκνα να «κυριεύει» την πόλη, αφού κάθε γωνιά, σπίτι και κατάστημα, τίμησε την ημέρα, ψήνοντας κρέατα και λουκάνικα, με το παστό φυσικά, να έχει την τιμητική του. Ο δήμαρχος, επισκέφθηκε πολλά σημεία της Καλαμάτας, ξεκινώντας από την αγορά, ιστορικό κέντρο, τη Διασπορά και το σύνδεσμο Υδραυλικών, ευχόμενος τα καλύτερα στον κόσμο, ενώ γλέντι ψήνοντας σουβλάκια, έστησαν και πολλά Σχολεία. Την Τσικνοπέμπτη φυσικά, τίμησαν φορείς και πολίτες σε όλη τη Μεσσηνία, με ντόπιου και επισκέπτες να αφήνουν στην άκρη για λίγο τα προβλήματα και να διασκεδάζουν με την ψυχή τους!

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ