Παρουσίαση της πορείας υλοποίησης των μελετών του Μιναγιώτικου Φράγματος και του αρδευτικού δικτίου!

2

Την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας επισκέφτηκε χθες ο  εκπρόσωπος της μελετητικής εταιρείας Δ. Ζιώγας, με σκοπό να ενημερώσει   τους υπηρεσιακούς παράγοντες των αρμοδίων υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας, για την πορεία υλοποίησης των μελετών του Μιναγιώτικου φράγματος, μέρος των οποίων αφορά και την διαβούλευση για την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου «Προμελέτη – οριστική μελέτη φράγματος Μιναγιώτικου και οριστική μελέτη αρδευτικού δικτύου» του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Στην σύσκεψη τέθηκαν θέματα σχετικά με τον τεχνικό σχεδιασμό της υλοποιηθείσας μελέτης καθώς επίσης και σχετικά με την σπουδαιότητα υλοποίησης του έργου για την περιοχή  τις οποίας θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες άρδευσης. Επίσης επισημάνθηκε ότι οι υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας θα συνδράμουν παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια και κατά την διαδικασία συζήτησης της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, θα αναφερθούν και τυχόν παρατηρήσεις επί του τεχνικού κειμένου της μελέτης όπως αυτές θα διατυπωθούν από της υπηρεσίες.

Από την αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας τονίσθηκε η σημασία του έργου για την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Πυλίας, εκφράστηκε η  ικανοποίηση για την έως τώρα εξέλιξη του έργου και τονίσθηκε η αναγκαιότητα άμεσης υλοποίησης του έργου, με δεδομένο τα πρόσφατα προβλήματα, που αφορούσαν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της ευρύτερης περιοχής, λόγω της ξηρασίας.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ

Εξάλλου, προχθές, μετά από πρωτοβουλία του δημάρχου Πύλου-Νέστορος πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της εν εξελίξει μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πολυαναμενόμενου έργου «Μιναγιώτικο φράγμα και αρδευτικό δίκτυο», στην οποία μίλησε ο εκ της ομάδας των μελετητών Δημήτρης Ζιώγας.

Ο κ. Ζιώγας παρουσιάζοντας στους παρευρισκόμενους τη μελέτη του έργου, αναφέρθηκε στη δυνατότητα άρδευσης περί των 40.000 στρεμ. γεωργικής γης, γεγονός που θα ενισχύσει αισθητά την παραγωγή της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

Στην παρουσίαση, στην οποία συμμετείχαν ο δήμαρχος Δημ. Καφαντάρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεόδ. Χαραμαράς, στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, της ΔΕΥΑΠΝ, δημοτικοί σύμβουλοι, ο εκπρόσωπος της ΓΕΩΤΕ Πελοποννήσου Μιχ. Αντωνόπουλος και δημότες, έγιναν στον μελετητή προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του έργου και τη διευκόλυνση των αγροτών. Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος ζήτησε την  εξασφάλιση της δυνατότητας ύδρευσης στις Τοπικές Κοινότητες Λαχανάδας, Φοινικούντας και Μηλίτσας, των οποίων οι πηγές θα κατακλυσθούν εντός της λεκάνης του φράγματος από το εν δυνάμει έργο. Επιπλέον προτάθηκε η επέκταση του δικτύου προς την Τ.Κ. Αμπελόκηπων και η εξασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας των αγροτικών οδών, τμήματα των οποίων, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, επίσης κατακλύζονται εντός της λεκάνης του φράγματος.

Η έγκριση της ΜΠΕ του εν λόγω έργου πρόκειται να μπει ως θέμα σε μελλοντική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος.

Ο δήμαρχος Δημ. Καφαντάρης τόνισε: «Έργα τα οποία διασφαλίζουν την προοπτική της γεωργικής ανάπτυξης της περιοχής μας θα είναι για εμάς πάντα σημαντικά. Ένα έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, οδεύει προς την ολοκλήρωσή του και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ