Παρελθόν στην Καλαμάταοι συμβατικοί πλειστηριασμοί – Oλα τα ακίνητα θα βγαίνουν πλέον ηλεκτρονικά στο σφυρί…
Ούτε σήμερα, θα γίνουν πλειστηριασμοί στην Καλαμάτα, παρά τη λήξη της αποχής των συμβολαιογράφων, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την μετατροπή των συμβατικών, σε ηλεκτρονικούς, αφού τέτοιοι πρέπει να είναι όλοι πια, από την Τετάρτη 21 του μηνός. Στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, υπάρχουν ήδη, ορισμένοι πιστοποιημένοι συμβολαιογράφοι, παρά το γεγονός ότι ο τοπικός Σύλλογός δεν έχει υπογράψει σύμβαση για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, με τη διαδικασία να είναι ανοιχτή και όσους επιθυμούν, να μπορούν να πιστοποιούνται στην πλατφόρμα του Συλλόγου των Αθηνών. Οι συμβολαιογράφοι, που είναι υπέρ των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς όπως δηλώνει στη «Φ» ο πρόεδρος του Συλλόγου της Καλαμάτας, Παναγιώτης Δουμουλάκης έτσι διασφαλίζονται όλοι και πάνω απ’ όλα η ίδια η διαδικασία, ζητούν να γίνει… αρχή, με τους μεγαλοοφειλέτες. «Οι πλειστηριασμοί, έπρεπε το 2018, να είναι ηλεκτρονικοί! Δεν μπορεί να γίνονται με τον… αραμπά, έπρεπε να είναι πιο σίγουροι, για να προστατευόμαστε και από «κοράκια» και από τυχόν παρανομίες ανθρώπων που μπορεί να πιέζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δουμουλάκης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η διαδικασία πλέον, θα είναι πολύ καλύτερη και υπενθυμίζοντας το αίτημα που έχει καταθέσει ο Σύλλογος του οποίου προΐσταται.
ΠΛΑΦΟΝ… ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ
«Στην τελευταία τακτική, γενική μας συνέλευση, στην οποία αποφασίσουμε το τέλος της αποχής, καλέσαμε την πολιτεία να θεσμοθετήσει την απαγόρευση διενέργειας πλειστηριασμών Τραπεζών για απαιτήσεις ποσού κάτω των 200 χιλ. ευρώ και Δημοσίου για απαιτήσεις ποσού κάτω των 50 χιλ. ευρώ», ανέφερε ο Παναγιώτης Δουμουλάκης, ο οποίος ωστόσο, δήλωσε απαισιόδοξος για την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος μεθαύριο Παρασκευή, στην πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας στην οποία έχουν οριστεί να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των συμβολαιογράφων. «Δε νομίζω ότι είναι εύκολο να θεσμοθετηθεί αυτό που ζητάμε, αλλά πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί από μικροοφειλές. Πρέπει να ξεκινήσουμε με τους μεγαλοφειλέτες και αυτοί που χρωστούν μέχρι 200 χιλ. ευρώ να αντιμετωπιστούν αργότερα, ώστε να έχουν κάποιο χρόνο να προετοιμαστούν, μήπως καταφέρουν και εξοφλήσουν», δήλωσε εκφράζοντας το… αυτονόητο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Καλαμάτας, ο οποίος αναφέρθηκε και στα της διαδικασίας.
ΠΩΣ ΕΧΕΙ Η ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
«Ο δικαστικός επιμελητής, ορίζει συμβολαιογράφο και αυτός, αφού πάρει τα έγγραφα της προδικασίας, τα στέλνει ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα, από την οποία και ορίζεται η ημέρα και η ώρα που θα γίνει ο πλειστηριασμός. Μέχρι την προηγούμενη ημέρα, όποιος επιθυμεί να πλειοδοτήσει, πηγαίνει στο συμβολαιογράφο καταθέτει κάποιες εγγυήσεις, κάνει αν χρειάζεται πληρεξούσια, υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και παίρνει κωδικούς. Την ώρα δε, του πλειστηριασμού, δε χρειάζεται να είναι κανείς στο συμβολαιογράφο, ενώ ούτε και ο ίδιος, είναι απαραίτητο να είναι στο γραφείο του, καθώς αρκεί ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, για να γίνουν οι προσφορές στην πλατφόρμα. Μόλις τελειώσει το τρίωρο του πλειστηριασμού και δεν υπάρχουν άλλες πλειοδοσίες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στέλνει στο συμβολαιογράφο ένα μήνυμα με τον οποίο τον ενημερώνει. Έτσι, πληρώνει το υπόλοιπο τίμημα μέσω τραπέζης και καταθέτει στον συμβολαιογράφο αποδεικτικά, ότι κατέβαλε το πλειστηρίασμα. Στη συνέχεια, ο συμβολαιογράφος, επιστρέφει τα έγγραφα για να πάρουν από τις τράπεζες, τις εγγυήσεις, οι υπόλοιποι που δεν υπερθεμάτισαν και να απελευθερωθούν», εξήγησε ο κ. Δουμουλάκης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως από την Πρωτομαγιά, ξεκινούν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλές προς το Δημόσιο, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία εκδόθηκε πρόσφατα, σε εφαρμογή των σχετικών νομοθετικών διατάξεων, με τιμή πρώτης προσφοράς, την εμπορική αξία των ακινήτων.