Ορθια η «Ενωση» εξυγιαίνεται! Τιτάνια προσπάθεια από το 2013 για να αποτραπεί η διάλυσή της…
ΓΙΑ ΑΔΙΚΙΑ που αγγίζει τα όρια της αχαριστίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης, ο οποίος χθες το πρωί, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, δίνοντας απαντήσεις στα των απλήρωτων εργαζομένων, σε μια προσπάθεια να αποκαλύψει την αλήθεια, όπως πραγματικά έχει. Ο πρόεδρος της Ένωσης, που συνοδευόταν από τον αντιπρόεδρο Γιάννη Ζωντανό, κατηγόρησε για σκοπιμότητα, κάποιους από τους εργαζομένους που διαχέουν αυτές τις πληροφορίες και εξήγησε με λεπτομέρειες, όσα έχει πράξει η διοίκηση από το 2013 που ανέλαβε καθήκοντα, καταφέρνοντας να την κρατήσει όρθια.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Αξίζει μόνο να σημειωθεί, πως το 2013 πριν τη μετατροπή της Ένωσης σε Πρωτοβάθμιο Αγροτικό Συνεταιρισμό, το χρέος της Ένωσης ήταν μεγάλο και τα προβλήματα, τεράστια. «Έχουν ειπωθεί διάφορα και πραγματικά δεν ξέρω πως προέκυψαν αυτά τα δημοσιεύματα, τα οποία εύχομαι να είναι καλοπροαίρετα», δήλωσε ο κ. Κατσούλης, ο οποίος χαρακτήρισε το Συνεταιρισμό, ως ένα σημαντικό υποστηρικτικό στους παραγωγούς «εργαλείο» , στον οποίο έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, μια τιτάνια δουλειά. «Πιστεύω ότι από το 2013 μέχρι σήμερα έχουμε κάνει μια τιτάνια δουλειά και είναι άδικο να… φορτώνεται μια Διοίκηση που προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα δυσθεώρητο», σημείωσε ο πρόεδρος, που μίλησε με αριθμούς.
ΤΙ ΠΑΡΕΛΑΒΕ Η ΕΝΩΣΗ ΤΟ 2013 ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΤΑ ΑΚΡΙΒΗ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ
- 000 ευρώ για την αποζημίωση όσων απολύθηκαν, από το 2012 μέχρι και σήμερα.
- 320.643 ευρώ για μισθούς εργαζομένων.
- 563.341 ευρώ για τις εισφορές στο ΙΚΑ και άλλα
- 237 ευρώ για τα προηγούμενα έτη.
- 178.023 ευρώ στην Εφορία και
- 708 ευρώ για πρόστιμα στην Εφορία από το 1995 μέχρι και το 2010.
«Όταν παραλάβαμε το 2013, δεν είχαμε ούτε ασφαλιστική, ούτε φορολογική ενημερότητα και αυτό, ήταν το πρώτο που έπρεπε να τακτοποιήσουμε για να πάμε πιο… κάτω το Συνεταιρισμό», δήλωσε με έμφαση ο Κώστας Κατσούλης, σημειώνοντας πως τα χρέη το 2012, ήταν μεγαλύτερα από 3,7 εκατ. ευρώ και μαζί με μισθοδοσίες, ρυθμίσεις και άλλα έξοδα, από το 2013 μέχρι και το 2017 ανήλθαν σε πολύ περισσότερα από 13 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πλέον, οφείλονται μόνο τα 3 εκατ. 66 χιλ. ευρώ, με το έργο που έχει παραχθεί, να είναι σημαντικό και το Συνεταιρισμό, να μπορεί πια, να κοιτάζει… κατάματα, το μέλλον! «Συνολικά, έφτασαν σε περισσότερα από 13,8 εκατ. ευρώ εκ των οποίων, έχουμε εξοφλήσει πάνω από 10,7 εκατ. ευρώ, χρωστώντας λίγο περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ. Παραλάβαμε 77 εργαζόμενους και έχουμε 45, σε μια προσπάθεια να «μαζέψουμε» τα υπερβολικά έξοδα στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης, το οποίο καλύπτουμε χωρίς δανεισμό από την Τράπεζα, σε αντίθεση με το τι γινόταν μέχρι το 2013. Από τα έσοδά μας, μόνο για αποζημιώσεις, καλύψαμε σχεδόν 1εκατ. ευρώ, ενώ ανταποκριθήκαμε στις παρεμβάσεις που έπρεπε να γίνουν για το καλό των παραγωγών, σε επίπεδο εφοδίων και άλλων υπηρεσιών», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας Κώστας Κασούλης, χρησιμοποιώντας για μια ακόμη φορά, τον όρο «αδικία».
Η ΑΔΙΚΙΑ, Η ΑΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
«Είναι άδικο για τη Διοίκηση από το 2013 μέχρι σήμερα, αυτό που γίνεται, επειδή ο καθένας -και δεν αναφέρομαι στους δημοσιογράφους, αφού αυτά τα στοιχεία διαρρέουν εκ των έσω- να λέει ό,τι θέλει, χωρίς να σταθμίζει όσα έχουν προηγηθεί. Οι εργαζόμενοι, πρέπει να ξέρουν ότι εδώ, καταβάλλεται προσπάθεια και δεν είναι σωστό να δημιουργούν πρόβλημα. Κάποιοι, το 2013, ήθελαν να κλείσει ο Συνεταιρισμός, είτε για να γίνει εκκαθάριση και να έχουν κάποια οφέλη όπως πίστευαν, είτε για να… καλύψουν δικές τους ευθύνες, καθώς είχαμε εκτός όσων ανέφερα και 4 εκατ. ευρώ ανείσπρακτες όφειλες από παραγωγούς και προμηθευτές εφοδίων, για τα οποία ξοδέψαμε 120.000 ευρώ σε δίκες, με την προοπτική να λάβουμε κάτω από το 15%», ανέφερε ο κ. Κατσούλης, παρατηρώντας ότι κάποιοι εργαζόμενοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών. «Υπήρχε ένα μεγάλο έλλειμα από εφόδια και ρεύμα που έχει πληρωθεί από το Συνεταιρισμό, αλλά δεν είχε εισπραχτεί, για το οποίο οι εργαζόμενοι, δεν είναι άμοιροι ευθυνών, αφού αυτοί τα διέθεσαν», δήλωσε ο πρόεδρος και στάθηκε και στο διόλου ευκαταρονητο έλλειμμα που διαπιστώθηκε.
ΤΟ… ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ!
«Από το 2013 μέχρι σήμερα, δε χαριστήκαμε σε κανέναν και έχουμε κάνει καταλογισμούς 250.000 ευρώ για πράξεις εργαζομένων αφού στις απογραφές, βρήκαμε ελλείμματα, τα οποία δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν! Από αυτά τα χρήματα, έχουμε εισπράξει μόνο 50.000 ευρώ που αποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι και ανέλαβαν και για τους υπόλοιπους, είμαστε σε μια συζήτηση, χωρίς ακόμη να έχει συμφωνήσει κανείς κι έτσι θα οδηγηθούμε πάλι στα δικαστήρια, για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, αφού αποδεικνύεται από τη χρήση που έκαναν στα καταστήματα», ανέφερε ο κ. Κατσούλης περνώντας… στην αντεπίθεση, παρουσιάζοντας την άλλη όψη του νομίσματος. «Εμείς εκπροσωπούμε τα μέλη μας και φυσικά τους παραγωγούς και η προσπάθεια αυτή, έχει ένα όριο! Οι περισσότεροι εργαζόμενοι, έχουν βάλει… πλάτη και συνεχίζουν να προσπαθούν, όμως κάποιοι, δεν κατανοούν πως έχει η κατάσταση και συμβάλλουν στο να διαμορφωθεί στους πελάτες και τους παραγωγούς μια άσχημη εικόνα για την Ένωση, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα. Γιατί δε λένε επίσης, πως κανένας παραγωγός δεν έμεινε απλήρωτος και πως από τότε που αναλάβαμε μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε 1 ευρώ έλλειμμα σε έναν τζίρο 23 εκατ. ευρώ; Εμείς, κάνουμε μια καθαρή δουλειά και έχουμε δώσει σαφείς οδηγίες τις οποίες δεν μπορεί να παραβεί κανείς, αφού γνωρίζει πως θα πληρώσει το τίμημα», δήλωσε και εξήγησε γιατί υπάρχει πίσω απ’ όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σκοπιμότητα.
Η ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
«Ίσως δεν έχουν κατανοήσει ποιο είναι το συμφέρον τους, όμως υπάρχει ξεκάθαρα και σκοπιμότητα! Εδώ, μας έχει επιβληθεί πρόστιμο 370.000 ευρώ γιατί κάποιοι εργαζόμενοι, δεν είπαν την αλήθεια αναφορικά με το τι συνέβαινε! Εμείς, έχουμε ακολουθήσει το δρόμο της δικαιοσύνης, καθώς θέλουμε ο Συνεταιρισμός να διεκδικήσει όσα του ανήκουν, αφού υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, όπου φαίνεται ξεκάθαρα πως υπάρχει κακοδιαχείριση», τόνισε ο Κώστας Καστούλης, που έστειλε το δικό του μήνυμα σε όλους όσοι εργάζονται στην Ένωση. «Πρέπει να καταλάβουν και οι εργαζόμενοι, που ανησυχούν και αυτοί δεν ξέρω βέβαια για ποιο λόγο, δημιουργούν αυτήν την κατάσταση, ότι για να μπορέσουν να μην έχουν πρόβλημα. Πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και να είναι βιώσιμη η Ένωση, καθώς με βάση αυτή τη δουλειά και την αμοιβή τους, έχουν προγραμματίσει τη ζωή τους». Δηλαδή;, αναρωτήθηκε ο κ. Κατσούλης και πρόσθεσε: «Τι έπρεπε να κάνουμε; Δεν έπρεπε να έχουμε πρώτα απ’ όλα, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα; Αυτό πράξαμε σε πρώτη φάση, όμως αυτή η διαδικασία, είχε μεγάλο κόστος, ενώ κάθε μήνα πληρώνουμε την ασφάλισή τους, μαζί με τις δόσεις από τα προηγούμενα έξοδα, από τα χρέη που παραλάβαμε. Είναι άδικο να δημιουργείται αυτή η κατάσταση, τη στιγμή που έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο έργο», δήλωσε ο Κώστας Κατσούλης.
ΤΑ «ΑΜΑΡΤΩΛΑ» ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ…
Ο πρόεδρος της Ενωσης αναφέρθηκε και στον… αμαρτωλό δανεισμό του παρελθόντος που λόγω της δυσκαμψίας των Τραπεζών παραμένει σε εκκρεμότητα. Ανέφερε χαρακτηριστικά για το δανεισμό πριν το 2012:
«Επί προσθέτως μέχρι το έτος 2012 υπήρχε δάνειο μη εξυπηρετούμενο και μη ρυθμισμένο απέναντι στην Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ ύψους 7.864.376,58 και εδώ να τονίσουμε όπως είπαμε και στην αρχή επειδή ο Συνεταιρισμός εξακολουθεί με δικά του έσοδα μέχρι και σήμερα να ανταπεξέλθει χωρίς καμία χρηματοδοτική υποστήριξη, παράλληλα, έχει ρυθμίσει το επιτόκιο του Δανείου αυτού και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου εκτιμούμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η ρύθμιση του κεφαλαίου και εδώ να επισημάνουμε και την δυσκαμψία των ελληνικών τραπεζών καθώς φθάσαμε από τα 7.864.376,58 στα 10.385.000 μαζί με τους τόκους (συμβατικούς και υπερημερίας) που λειτουργούν σαν ένας επιπρόσθετος βραχνάς στην λειτουργία μας.
Επί προσθέτως το έτος 2012 εντοπίστηκαν ότι είχαν δοθεί σωρευτικές πιστώσεις χωρίς εξασφαλίσεις της τάξης των 4.500.000 ευρώ, και ο Συνεταιρισμός έχει ήδη κινηθεί Δικαστικά για την είσπραξη τους με εξίσου τεράστια δικαστικά κόστη. Παράλληλα στην Τράπεζα έχουμε ήδη πληρώσει ποσό 347.000 ευρώ».
ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ
Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, τόνισε πως η υπόθεση αυτή έχει πάρει συνολικά, το δρόμο της δικαιοσύνης και κάλεσε τους παραγωγούς να στηρίξουν τον Συνεταιρισμό. « Για να διατηρηθεί ο Συνεταιρισμός, πρέπει να βοηθήσουν και οι παραγωγοί. Εμείς, ξεκινήσαμε με 600 μέλη και κάναμε εκκαθάριση, αποβάλλοντας… όσους δεν έφερναν εδώ τα προϊόντα τους, κι έτσι, σύντομα και με την επικείμενη συγχώνευση τριών συνεταιρισμών της Βελίκας, της Λευκοχώρας και του Λυκοτράφου, θα έχουμε τουλάχιστον 400 μέλη. Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι δεν φέρνουν εδώ τα εμπορεύματά τους, ούτε ψωνίζουν από την Ένωση. Το 2013, καλέσαμε σε συνεργασία, όλους τους Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς, όπως και τους ελαιουργικούς, δεν κλείσαμε σε κανέναν την πόρτα. Είναι πανελλαδικό το φαινόμενο, καθώς πολλοί νομίζουν πως ο Συνεταιρισμός έχει να κάνει με μια κρατική παρέμβαση, όπου έρχονται και ρωτούν τους αγρότες για το εισόδημα, ώστε να διασφαλίζεται η τιμή. Αν δεν σταματήσει ο παραγωγός να συγκεντρώνει το προϊόν για λογαριασμό του και να κάνει τη διακίνηση, δε θα υπάρξει πανελλαδικά, κανένας υγιής Συνεταιρισμός», ανέφερε καταληκτικά ο Κώστας Κασούλης, τονίζοντας πως πρέπει μόνοι τους να δουν ποιο είναι το συμφέρον τους.