Νέα τροπή στην δολοφονία του 22χρονου Αμερικανού τουρίστα στην Ζάκυνθο

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση θανάτου του 22χρονου τουρίστα Μπάκαρι Χέντερσον, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο μετά από άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη έξω από μπαρ στο Λαγανά της Ζακύνθου, στις 7 Ιουλίου 2017.

Όπως αποκαλύπτει η δικηγόρος, Zora Dobricanin Nikodinovic, που εκπροσωπεί τρεις εκ των κατηγορουμένων Σέρβων στην υπόθεση, το πρώτο χτύπημα που δέχτηκε ο νεαρός Αμερικανός ήταν και το θανατηφόρο.

Η Σέρβα δικηγόρος υποστηρίζει ότι η νεκροψία που έγινε στη σορό είναι ικανή να καταδείξει ποιος ήταν αυτός που επέφερε το τελειωτικό χτύπημα στον άτυχο νέο.

«Έλαβα τη νεκροψία μετά από έξι μήνες και ζήτησα τη γνωμάτευση γνωστού πραγματογνώμονα- ιατροδικαστή του Βελιγραδίου. Ο πραγματογνώμονας που εξέτασε τα ευρήματα, υποστηρίζει ότι το πρώτο χτύπημα που δέχτηκε ο Χέντερσον μπροστά στο κατάστημα Lush ήταν το μοιραίο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το real.gr, πρόκειται για το χτύπημα που του καταφέρθηκε στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού, στο πρόσωπο ή το πηγούνι, όπως φαίνεται στο βίντεο που έκανε το γύρο του διαδικτύου μετά το συμβάν», αναφέρει η κυρία Nikodinovic, σημειώνοντας ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί θανατηφόρα εγκεφαλική αιμορραγία.

«

Ο Χέντερσον δε θα μπορούσε να επιβιώσει. Ο θάνατός του ήταν αναπόφευκτος ακόμη και στην περίπτωση που δε δεχόταν στη συνέχεια κανένα άλλο χτύπημα από τους κατηγορούμενους Σέρβους», τονίζει η δικηγόρος σχολιάζοντας ότι δεν ήταν οι πελάτες της αυτοί που χτύπησαν πρώτοι το θύμα.

Καταγγελίες

Η γνωστή Σέρβα δικηγόρος καταγγέλλει ολιγωρία στην υπόθεση που έχει ως αποτέλεσμα οι συμπατριώτες της κατηγορούμενοι να βρίσκονται ακόμη προφυλακισμένοι αναμένοντας τη δίκη προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

«Οι πελάτες μου συμπεριφέρονται καλά και δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Δεδομένου ότι πρόκειται για προσωρινή κράτηση, η έρευνα θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί σε κατεπείγουσα διαδικασία κάτι που δε συνέβη τούτη την υπόθεση.

Το γεγονός αυτό παραβιάζει το δικαίωμα για δίκαιη δίκη εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, το δικαίωμα για περιορισμένη διάρκεια κράτησης και το δικαίωμα στην ελευθερία σ’ αυτό το στάδιο της ποινικής διαδικασίας, τα οποία έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου», επισημαίνει η Zora Dobricanin Nikodinovic.

Άλλωστε, όπως λέει, χρειάστηκε να περάσουν έξι ολόκληροι μήνες από την πραγματοποίηση της νεκροψίας προκειμένου να φτάσει η γραπτή έκθεση στο δικαστήριο.

«Δε βλέπω κανένα λόγο για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση.

Το μόνο που συνέβη μέσα σ’ αυτό το διάστημα ήταν η κατάθεση τριών μαρτύρων, μετά από πρόταση της υπεράσπισης, σχετικά με το χαρακτήρα και τον την προηγούμενη ζωή των πελατών μου.

Ποιος ήταν ο σκοπός της έρευνας και της κράτησης;», αναρωτιέται και συνεχίζει: «Μετά από έξι μήνες καταφέραμε και λάβαμε μεταφρασμένα στα σερβικά τα σημαντικότερα τμήματα της δικογραφίας, αφού προηγουμένως είχαν απορριφθεί σχετικά αιτήματα των κατηγορουμένων να λάβουν γνώση των στοιχείων της δικογραφίας στη μητρική τους γλώσσα προκειμένου να εξοικειωθούν με τα πραγματικά περιστατικά.

Και αυτό αποτελεί βασικό τους δικαίωμα».

Η ίδια αποκαλύπτει ότι απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Δικαιοσύνης της Σερβίας για να ζητήσει την προστασία των δικαιωμάτων των πελατών της.

Η Σέρβα υπουργός Δικαιοσύνης με τη σειρά της ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό της, η αντίδραση του οποίου, όπως ισχυρίζεται, ήταν άμεση και στη συνέχεια μεταφράστηκε η δικογραφία.

«Κατά την πρώτη ακρόαση μετά το συμβάν ούτε η αστυνομία ούτε ο εισαγγελέας και το δικαστήριο δεν είχαν επίσημο μεταφραστή- διερμηνέα και τη μετάφραση έκαναν άνθρωποι που δεν είχαν ορκιστεί και δεν είχαν καμία εμπειρία στη μετάφραση ποινικών διαδικασιών.

Δεν κατείχαν δηλαδή το απαραίτητο λεξιλόγιο για να μεταφράσουν πιστά όσα έλεγαν οι εναγόμενοι.

Έχω μεγάλο παράπονο γι’ αυτή την παράλειψη των ανακριτικών αρχών», εξηγεί η Σέρβα δικηγόρος, η οποία όπως αναφέρει περιμένει να διεξαχθεί η δικαστική διαδικασία σύμφωνα με το νόμο και μόνο βάσει των αποδεικτικών στοιχείων.

Ο Έλληνας δικηγόρος, Ελευθέριος Γιάννατος, ο οποίος συνεργάζεται με την Σέρβα συνάδελφό του στην εκπροσώπηση δυο εκ των τριών Σέρβων κατηγορουμένων δε θέλησε να σχολιάσει τα νέα στοιχεία κρατώντας χαμηλούς τόνους σε μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες.

«Για ακόμα μία φορά θέλω να εκφράσω τη βαθιά οδύνη των εντολέων μου για τον θάνατο του θύματος. Η υπόθεση βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμο στάδιο. Έχουν εισφερθεί νέα στοιχεία στη δικογραφία, έχει περαιωθεί η κύρια ανάκριση και αναμένουμε το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ζακύνθου, μετά την έκδοση του οποίου θα προβούμε στις δέουσες νομικές ενέργειες», σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

 

eleftherostypos

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ