Μίκης: Μάχομαι τον φασισμό στην πιο επικίνδυνη μορφή του, την αριστεροστροφη. LIVE

«Μάχομαι τον φασισμό σε όλες τις μορφές και προπαντός στην πιο επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη», επισήμανε ο Μίκης Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συλλαλητήριο της Αθήνας για το Σκοπιανό.

Μητροπολίτης Σύρου: Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για την ονομασία της πΓΔΜ, μετά τον Μίκη Θεοδωράκη, τον λόγο πήρε ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, ο οποίος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο, διάβασε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, που διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό του Έθνους, στηρίζει κάθε έκφραση υπεράσπισης των δικαίων της Μακεδονίας, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και μακριά από κομματικούς χρωματισμούς. Σέβεται τον διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας αλλά και τις ανησυχίες του κλήρου και των πολιτών. Γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους» τόνισε ο μητροπολίτης Σύρου.

«Με το όνομα Μακεδονία, το κράτος των Σκοπίων εκφράζει αλυτρωτικές διαθέσεις. Είναι ιερή ευθύνη της Εκκλησίας να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως» σημείωσε ο κ. Δωρόθεος, για να επισημάνει: «Ας γίνει αυτό το συλλαλητήριο σήμερα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας. Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων».

Δείτε live εικόνα από το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα

Δημοσκόπηση: Όχι στη χρήση του όρου Μακεδονία το 71,5% των Ελλήνων

Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης έστειλε από την εξέδρα, που έχει στηθεί στην πλατεία Συντάγματος, μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις, χρησιμοποιώντας ενωτικό λόγο για τους πολίτες.

Μακεδονία ξακουστή: Η ιστορία πίσω από το γνωστό εμβατήριο

Ο Μίκης Θεοδωράκης επισήμανε ότι η «Μακεδονία είναι μία – Ήταν, είναι και θα είναι ελληνική», σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το όνομα θα πρέπει να ρωτήσει το λαό.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην επίθεση με μπογιές στο σπίτι του, σημειώνοντας «προσπάθησαν να με εμποδίσουν να μιλήσω εδώ σε σένα».

«Προσπάθησαν να με εμποδίσουν»

Ο Μίκης Θεοδωράκης ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ως εξής: «Καλοί μου Έλληνες, αδέρφια μου φασίστες ρατσιστές τρομοκράτες αναρχικοί τραμπούκοι θα μάθατε ασφαλώς ότι οι πατριώτες μας που μας κυβερνούν οι αριστεριστές μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα κυρίαρχε λαέ».

Ποιοι ανέλαβαν την χθεσινή επίθεση στο σπίτι του μουσικοσυνθέτη

Και συνέχισε: «Για να μην μιλήσω με λόγια σταράτα πατρωτικά φλογερά και ασυμβίβαστα όπως έμαθα να μιλώ σε όλη μου τη ζωή και όπως εσύ με δίδαξες κυρίαρχε ελληνικέ λαέ.

Σήμερα το πρωί έλαβα μια ποιητική συλλογή από τη Θεσσαλονίκη και σας διαβάζω ένα σημαδιακό απόσπασμα

«Το πνεύμα με το Θαλή του Θουκιδίδη τον Πρωταγόρα τους τραγικούς την τόλμη του Θεμιστοκλη και του Κολοκοτρώνη».

Φίλοι και φίλες αφιερώνω την ομιλία μου στον Έλληνα που μας έβγαλε από τον οθωμανικό ζυγό και που έφερνε σαν σήμερα 4 Φλεβάρη 1843 τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Προπύλαια: Καμία ανοχή σε εθνικισμό και φασισμό λένε οι αντιεξουσιαστές

Εγώ δεν ντρέπομαι όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν να παραμένω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας που μας δίδαξαν την αγάπη για την πατρίδα και το έθνος

Μια πατρίδα που σέβεται και αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου.

Είμαι πατριώτης διεθνιστής και μάχομαι συνάμα τον φασισμό σε όλες τις μορφές και προπαντώς στην πιο επικίνδυνη μορφή του την αριστεροστροφη».

Μίκης Θεοδωράκης: Θα καταλήξουν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας

topontiki

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ