Η Καλαμάτα αποχαιρετά σήμερα με τιμές το Χρήστο Μαλαπάνη!

Μεσίστιες , κυματίζουν από χθες και για τρεις ημέρες, οι σημαίες σε όλα δημοτικά κτίρια της Καλαμάτας, σε ένδειξη πένθους για το θάνατο του πρώην δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη, ο οποίος κηδεύεται σήμερα, με την εξόδιο ακολουθία να τελείται στις 3 το μεσημέρι, στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Χθες, λίγες ώρες μετά το θάνατο του μεγάλου αυτοδιοικητικού άνδρα, συνήλθε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο εξέδωσε ψήφισμα, λαμβάνοντας μια σειρά αποφάσεις στη μνήμη του πρώην δημάρχου. Στη συνεδρίαση, συμμετείχαν οι στενοί φίλοι και συνεργάτες του εκλιπόντος πρώην δήμαρχοι Σταύρος Μπένος και Γιώργος Κουτσούλης, καθώς και ο επίσης πρώην δήμαρχος, Παναγής Κουμάντος.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Χρήστο Μαλαπάνη, ο οποίος όπως επεσήμανε, πραγματοποίησε μια επική προσπάθεια, σε ενωτικό πλαίσιο και συνεργασία με άλλους φορείς, για την αναγέννηση της πόλης, από τις… στάχτες της, μετά το φονικό σεισμό του 1986. «Ο Χρήστος ο Μαλαπάνης, προσέφερε στην Καλαμάτα και την πατρίδα για 20 χρόνια, από διάφορες θέσεις, πολύτιμες και ευεργετικές υπηρεσίες στην πόλη», δήλωσε ο Παναγιώτης Νίκας, χαρακτηρίζοντας τον εκλιπόντα δήμαρχο άνθρωπο του διαλόγου, δημοκρατικό στην πράξη, με σεβασμό και αγάπη στην πόλη.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Ο δήμαρχος, ανέγνωσε στο Σώμα το ψήφισμα για το θάνατο Χρήστου Μαλαπάνη, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα και «πέρασε» και στο οποίο, αναγνωρίζεται ως εντυπωσιακή, η προσφορά του πρώην δημάρχου στην πόλη της Καλαμάτας, από τις διάφορες θέσεις που υπηρέτησε. Παράλληλα, εκφράζεται η ομόθυμη θλίψη των πολιτών για την απώλεια του πρώην δημάρχου που διακρίθηκε για τον ορθολογισμό, την τεχνοκρατική αντίληψη, το αίσθημα προσφοράς, την ανιδιοτέλεια, την ανθρωπιά και πάνω απ’ όλα, την αγάπη του για την Καλαμάτα και τους κατοίκους της και ανακοινώνεται η δωρεάν διάθεση τάφου εις το διηνεκές κατά τον κανονισμό του κοιμητηρίου και η ταφή του, με δημοτική δαπάνη. Στη διάρκεια της εκφοράς της σωρού, στην οποία όπως και στην εξόδιο ακολουθία, θα παραβρεθούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, η Δημοτική Φιλαρμονική, θα παιανίζει πένθιμα εμβατήρια, ενώ στεφάνια θα καταθέσει το Δημοτικό Συμβούλιο και ο δήμαρχος. Η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο ιστορικό δημαρχείο, θα μετονομαστεί σε αίθουσα «Χρήστου Μαλαπάνη», ενώ σύντομα θα πραγματοποιηθεί και πολιτικό μνημόσυνο.

Η ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΜΠΕΝΟΥ- ΚΟΥΤΣΟΥΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ

dscn0189_medium

Φανερά συγκινημένοι, αποχαιρέτησαν στην έκτακτη συνεδρίαση του Σώματος, τον φίλο τους, έναν πολύ δικό τους άνθρωπο, οι πρώην δήμαρχοι Γιώργος Κουτσούλης και Σταύρος Μπένος. «Ο Χρήστος, κυριευόταν από ένα αίσθημα απέραντης αγάπης για την πόλη», σημείωσε ο πρώην δήμαρχος και υπουργός Σταύρος Μπένος, τονίζοντας το ήθος του Χρήστου Μαλαπάνη, το οποίο, όπως είπε, τόσο πολύ λείπει από τη δημόσια ζωή. «Πέρα από τις άλλες αρετές, σας καλώ να κρατήσουμε τη μεγάλη προίκα του Χρήστου, το ήθος του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Μπένος, με τον τρίτο της παρέας, Γιώργο Κουτσούλη, να μην μπορεί επίσης, να κρύψει τη θλίψη του. «Με το Χρήστο, μας συνδέει αγάπη, κοινή ζωή και κοινοί αγώνες! Είμαστε τρεις φίλοι και οι τρεις γίναμε δήμαρχοι της Καλαμάτας. Πρωτοπόρος ο Σταύρος ο Μπένος, κατόπιν ο Χρήστος και τελευταίος εγώ, που ποτέ μου δεν ήλπιζα ότι θα κατέβω για δήμαρχος, γιατί δεν ήθελα. Έπεσα στην «παγίδα» των δύο προηγουμένων και κατέβηκα. Το Χρήστο τον διέκρινε ευφυΐα, δημοκρατική αντίληψη, ήθος και δημοκρατία, πράγματα που εγώ, πιθανόν υστερούμουν, τουλάχιστον τη δημοκρατία! Ο Χρήστος ήταν γνήσιος δημοκράτης! Είχε οράματα για την πόλη, έβλεπε μακριά και δημιούργησε υποδομές, τις οποίες εμείς οι υπόλοιποι, υλοποιήσαμε», δήλωσε ο Γιώργος Κουτσούλης, ενώ με τα καλύτερα λόγια, αναφέρθηκε στον εκλιπόντα και ο πρώην δήμαρχος, Παναγής Κουμάντος.

«Υπήρξε ένας ακέραιος άνθρωπος κι ένας λαμπρός, λαμπρότατος δήμαρχος, στον οποίο πολλά οφείλει η πόλη της Καλαμάτας. Θέλω να προσυπογράψω όσα είπε ο Σταύρος Μπένος και να σταθώ ιδιαίτερα στο ήθος του Χρήστου Μαλαπάνη, το οποίο ήταν ανυπέρβλητο. Μου δόθηκε η ευκαιρία τα τελευταία χρόνια, να συνεργαστώ σε ζητήματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος με τον αείμνηστο Χρήστο και έτσι μπόρεσα στενότερα και από  πολύ κοντά, να αντιληφθώ το μέγεθος της αγάπης που ένιωθε γι’ αυτήν εδώ την πόλη», ανέφερε ο Παναγής Κουμάντος, με όλους στο Σώμα, να έχουν να πουν μόνο τα καλύτερα και να εξάρουν την πολύχρονη προσφορά του στην Καλαμάτα, με ήθος, συνέπεια, εντιμότητα και δημοκρατικότητα σε όλες τις πτυχές της δημόσιας παρουσίας και συμπεριφοράς.

 

 

Από τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, στο ιστορικό Δημαρχείο, η αίθουσα του οποίου θα ονομάζεται εφεξής «Χρήστος Μαλαπάνης»

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ