Επιτέλους, έλεγχος και μέτρα για την ποιότητα του ελαιολάδου και την ανάδειξή του
Αυτό που δεν έχει κάνει ακόμη η Περιφέρεια Πελοποννήσου, πράττουν από κοινού, οι έξι Δήμοι της Μεσσηνίας, οι οποίοι συνεργάζονται με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛΓΟ) «ΔΗΜΗΤΡΑ» και το διαπιστευμένο Εργαστήριο Ελαιολάδου, σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας και διασφάλισης της ποιότητας, του προϊόντος της ευρύτερης περιοχής.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου
Το Εργαστήριο, υπογράφει προγραμματική σύμβαση με τους Δήμους και ξεκινά… σκληρή δουλειά, για την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου, αρχικά του ΠΟΠ Καλαμάτα και της Κορωνέικης ποικιλίας, με στόχο να ανέβει στην… ιεραρχία και να ανταγωνιστεί ποιοτικά, το αντίστοιχο προϊόν που παράγεται σε Ισπανία κυρίως, και Ιταλία, αφού αυτό, δεν είναι αντίστοιχα εφικτό, ως προς της μαζικότητα της παραγωγής! «Αυτή η σύμπραξη, είναι πρωτοποριακή, καθώς δυστυχώς, αν και η χώρα μας θεωρεί το ελαιόλαδο εθνικό προϊόν, δεν έχει έναν φάκελο για τα ποιοτικά, χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών του», δήλωσε ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ελαιολάδου Καλαμάτας, του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», Παναγιώτης Κάτσαρης, ευχαριστώντας τους Δήμους για την ανταπόκριση και εκφράζοντας την πικρία του για τη στάση της περιφέρειας, αλλά και την ελπίδα, τρία χρόνια μετά του αίτημα που της έγινε, να αποφασίσει αντίστοιχη χρηματοδότηση.
«Έχουμε απευθυνθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εδώ και τρία χρόνια και αναμένουμε χρηματοδότηση για να προχωρήσουμε και στην ταυτοποίηση των χημικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, όλων των ποικιλιών της περιφέρειας», σημείωσε ο κ. Κάτσαρης, ο οποίος ευχαρίστησε τους Δήμους για την ανταπόκριση και επεσήμανε πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοποριακή σύμπραξη, ειδικά για το ΠΟΠ Καλαμάτα, για το οποίο υπάρχουν βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, καθώς πρόσφατα επεκτάθηκε σε όλο το νομό. Η προσπάθεια αυτή, πέρα από πρωτοποριακή, είναι σημαντική για έναν ακόμη λόγο, και αυτός, δεν είναι άλλος, από την εξωστρέφεια. «Έχουμε υποβάλλει και ερευνητικά προγράμματα μεγάλου βεληνεκούς, διακρατικά για την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και μεσογειακά, για να πιστοποιήσουμε όσο περισσότερες ελληνικές ποικιλίες και τα ιδιαίτερά τους χαρακτηριστικά τους», σημείωσε ο Παναγιώτης Κάτσαρης, παρατηρώντας πως η προσπάθεια αυτή, έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες, καθώς η χώρα μας, αδυνατεί να ανταγωνιστεί σε μαζική παραγωγή την Ισπανία ή την Ιταλία, με αποτέλεσμα το μόνο της «όπλο», να είναι η ποιότητα. Η διαδικασία, θα είναι πραγματικά ευεργετική, καθώς θα γίνεται μελέτη για κάποια χρόνια, ίσως ακόμη και τρία, ώστε να γίνει συλλογή των απαραίτητων επιστημονικώνδεδομένα, αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, τα οποία θα τα επεξεργαστούν οι ειδικοί και θα συγκροτήσουν ένα πλήρη φάκελο, που θα κατατεθεί για τροποποίηση των προδιαγραφών του ΠΟΠ, στο οποίο, υπάρχει ζήτημα, κυρίως όσον αφορά στις στερόλες. «Θέμα, υπάρχει και για την Κορωνέικη, το αγουρέλαιο της οποίας, έχει ακόμη πιο χαμηλές στερόλες και από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς να μπορεί με τα τωρινά δεδομένα, να χαρακτηριστεί ως τέτοιο», εξήγησε ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ελαιολάδου Καλαμάτας, με τους Δήμους από την πλευρά τους, να δηλώνουν την ικανοποίησή τους. Χθες, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, εξέφρασαν τη στήριξή τους, οι τρεις μεγαλύτεροι, από τους έξι Δήμους της Μεσσηνίας.
Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ …ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ!
«Ξεκινά μια δραστηριότητα που έχει σχέση με το λάδι, εξαιρετικής σημασίας», δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, τονίζοντας πως τα αποτελέσματά της, θα είναι ευεργετικά. «Είναι μια επιστημονική προσπάθεια, η οποία ξεκινάει για το λάδι μας και τα χημικά του στοιχεία, η οποία συνδέεται και με την προβολή του και ο Δήμος μας, τη στηρίζει και οικονομικά, όχι μόνο ηθικά», ανέφερε ο κ. Νίκας, μιλώντας για την προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί και σχολιάζοντας το γεγονός ότι επιτέλους, γίνεται κάτι οργανωμένο και σωστό για το «χρυσάφι» της Μεσσηνίας.
«Ο Δήμος Μεσσήνης, στηρίζει την προσπάθεια αυτή συμμετέχοντας στο πρόγραμμα, προκειμένου να συμβάλουμε την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας, αλλά και στην προστασία του και την ανάδειξή του στη διεθνή αγορά», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Νίκος Ξενογιάννης, τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αξιολογηθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις του αντιδημάρχου Τριφυλίας Γιάννη Μερκούρη . «Ως Δήμος Τριφυλίας, θα είμαστε δίπλα και θα λειτουργήσουμε συλλογικά! Άλλωστε, είμαστε ο Δήμος με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου και έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε όσο μπορούμε σε αυτήν την κατεύθυνση». Εν κατακλείδι, αξίζει να σημειωθεί, πως το κόστος για αυτή την πολλή σημαντική διαδικασία, δεν θα ξεπερνά τις 6.000 ευρώ για κάθε Δήμο, το χρόνο!