Δολοφονία Δώρας Ζέμπερη: Φωτιές άναψε η εξέταση DNA
Το DNA σε δείγματα πέντε νυχιών του δεξιού χεριού της άτυχης εφοριακού Δώρας Ζέμπερη έχει αποτελέσει το κύριο αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα σε γενετιστές-βιοχημικούς της ελληνικής Αστυνομίας και πραγματογνώμονες που όρισε ο συνήγορος του πατέρα του θύματος.
Από τη μία, δεν αμφισβητούν ότι φυσικός αυτουργός είναι ο 58χρονος Μανώλης Σοροπίδης-Εσσατζανιάν, ωστόσο διαφωνούν για την περίπτωση ύπαρξης και συνεργού στη διάπραξη της δολοφονίας της.
Από την έκθεση των εργαστηρίων της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων της ΕΛ.ΑΣ., που διαβιβάστηκε στον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση, αναφέρεται ότι στα νύχια του δεξιού χεριού της άτυχης κοπέλας, σε μία χαρτοπετσέτα και σε ακουστικά hands free, πέρα από το DNA της Δώρας Ζέμπερη, εντοπίστηκε γενετικό υλικό και δεύτερου ατόμου, που δεν μπορεί να αποδοθεί με ασφάλεια σε συγκεκριμένο άτομο.
Από την άλλη, οι ιδιώτες πραγματογνώμονες κάνουν λόγο για «λάθος» στη λήψη του γενετικού υλικού από τα νύχια του θύματος, καθώς έγινε συλλογή και εξέταση του υλικού απ’ όλα τα νύχια συνολικά, και όχι εξέταση από το καθένα ξεχωριστά, κάτι που αλλοίωσε το δείγμα σε βαθμό που δεν μπορεί να προκύψει ο κάτοχος του δεύτερου γενετικού τύπου.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, αναφέρουν ότι αυτό το DNA δεν μπορεί να αποδοθεί σε συγκεκριμένο άτομο λόγω ποιότητας και επάρκειας του δείγματος, ενώ προσθέτουν πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ανήκει στον Σοροπίδη ή σε άλλα άτομα, ωστόσο δεν αποτελεί και τεκμήριο εμπλοκής του ατόμου στη δολοφονία, καθώς χρειάζεται συνδυασμένη αξιολόγηση συμμετοχής του με άλλα ευρήματα».
Μάλιστα, στις περιπτώσεις των νυχιών, τα δείγματα DNA είναι πάρα πολλά και, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., μπορούν να προέρχονται ακόμη και από τα… πλήκτρα ενός υπολογιστή κοινής χρήσης.
Τύπος της Κυριακής