Από τον Γιώργο Πράτανο

Ο Γιώργος Σαμπάνης δεν έχει μανιέρα, δεν ξέρει από πριν αν το τραγούδι που έχει γράψει είναι hit… Κι αν η ανασφάλεια είναι ίδιον των καλλιτεχνών, εκείνο που του δίνει αυτοπεποίθηση είναι πως τα τραγούδια του είναι αληθινά, με «ψυχή». Αυτό ισχύει και στα πρόσωπα που έχει γύρω του. Θέλει να έχουν προσωπικότητα και ψυχή… Όσο μιλούσαμε αγόρασε λαχείο μαζί με τους συνεργάτες του και ξέχασε να μου πει πως στα τέλη του Φεβρουαρίου θα γίνει η απονομή του πλατινένιου δίσκου του. 

Πώς είσαι αυτό τον καιρό;

Πολύ καλά. Έχω μπει σε μια διαδικασία να απολαμβάνω την εργασία μου, τις παρέες μου, τη μουσική, τη ζωή μου γενικότερα. Αποφάσισα για το 2018 να κατεβάσω τους ρυθμούς μου, να μην αγχώνομαι για τα πάντα.

Συνέβη κάτι που σου άλλαξε την κοσμοθεωρία;

Η μουσική δεν είναι επάγγελμα, είναι μια αναζήτηση της ψυχής. Οπότε δεν επιτρέπεται να άγχεσαι για τις καλλιτεχνικές εξελίξεις. Δόξα τω Θεώ πηγαίνουν όλα καλά, οπότε δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούμαι και να σκέφτομαι βλακείες. Όταν αναφέρομαι στην καταπολέμηση του άγχους, εννοώ πως πρέπει να ηρεμήσω λίγο με τη δουλειά. Είναι εξοντωτικό να δουλεύεις 18 ώρες την ημέρα. Η κύρια δουλειά μου του τραγουδιστή ποτέ δεν με κούρασε. Ως συνθέτης, όμως, «τρέχω» πολύ.

Κάνοντας μια ψύχραιμη αποτίμηση της καριέρας σου, η πορεία σου είναι σταθερά ανοδική. Αυτό το πετυχαίνεις βάζοντας συνεχώς νέες προκλήσεις στον εαυτό σου ή είναι αποτέλεσμα μιας άλλης, εσωτερικής διεργασίας;

Έχω γαλουχηθεί με τις αρχές του κλασικού αθλητισμού. Έκανα στίβο από μικρό παιδί. Ο αθλητισμός έφερε τον πρωταθλητισμό. Είναι δύο διαφορετικές φιλοσοφίες, αλλά αλληλένδετες. Σε αυτές τις αξίες σφυρηλατήθηκα και αυτή η λογική με ακολουθεί πάντα. Οπότε, κάθε χρονιά, κάθε τραγούδι που γράφω πρέπει να έχει το κάτι παραπάνω – πέρα από το να μου αρέσει. Αυτό είναι κάπως ψυχοφθόρο, ταλαιπωρεί και τους συνεργάτες μου… Αλλά με δικαιώνει το αποτέλεσμα.

 πηγή: People